Fudbal

RIM SE POKLONIO SRBINU! Miletova noć karijere - Olimpiko mu nikad neće zaboraviti!

Autor Mladen Šolak

Sjajni srpski čuvar mreže heroj Rome i njenog plasmana u osminu finala Lige Evrope!

Izvor: Alfredo Falcone/LaPresse/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Roma se plasirala u osminu finala Lige Evrope, a apsolutni heroj je Mile Svilar, srpski čuvar mreže koji je odigrao meč karijere! Nakon što je bilo 1:1 i revanšu, kao i u prvom meču, na punom stadionu Olimpiko bili su izvođeni penali, a povremeni reprezentativac Srbije tu je postao pravi heroj.

Mile Svilar odbranio je u drugoj seriji udarac igrača Fejenorda Davida Hancka, nakon što Romelu Lukaku nije iskoristio svoj šut. Srbin je tako nagovestio plasman "vučice", a onda je učinio da se kultni stadion zatrese! Odbranio je i u sledećoj seriji jedanaesterac, bacivši se u istu, desnu stranu. Tako je zaustavio loptu posle šuta Alireze Jakanbaša, koji je ušao samo da bi izveo penal, u 120. minutu.

Iako je i u sledećoj penal-seriji Svilar "pročitao" gde će šutirati Hartman, nije uspeo da to odbrani, ali više nije ni bilo potrebe da on spasava Romu. Već je bila spasena isključivo njegovom zaslugom, pa je mladi Poljak Nikola Zalevski (22) potom svojim golom samo "overio" pobedu i plasman Rome u sledeću rundu, a ime protivnika saznaće na žrebu u petak.

I ovaj Svilarov nastup dovešće Piksija u još veće "slatke" muke, jer je Srbija zaista postala zemlja golmana i ima zveri među stativama!

Mile Svilar (24) došao je u Romu iz Benfike 2022. godine na poziv Žozea Murinja, ali dosad nije imao često šansu da brani. Za godinu i po samo je 14 puta bio među stativama, a ove sezone je dobio priliku da konstantno brani u Ligi Evrope. Najpre pod Murinjom, a sada pod Danijeleom De Rosijem, on je pokazao ima vrhunski kvalitet i da "vučica" može mirno da se osloni na njega iako ima kao prvu opciju portugalskog veterana Rui Patrisija (36)

Mile Svilar sin je Ratka Svilara, svojevremeno golmana matične Crvenke, Vojvodine i Antverpena. U Belgiji je dobio naslednika, koji je ponikao u Anderlehtu, odakle je prešao u Benfiku 2017, tamo postao najmlađi golman ikad u Ligi šampiona (oborivši rekord Ikera Kasiljasa 2017), a za reprezentaciju Srbije odigrao je samo jedan meč, 2021. gidine u prijateljskom okršaju protiv Katara. Da li će selektor Stojković sada ozbiljnije razmišljati o njemu? Deluje da će morati!

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: