Fudbal

SISTEM U SRBIJI NIJE ODRŽIV, DOK DRUGI ZARADE 80 MILIONA GODIŠNJE! Opomena Zorana Lakovića našem fudbalu

Autor Mladen Šolak

Visoki funkcioner UEFA objasnio kako je jedna zemlja u Evropi našla način da zaradi desetine miliona evra, uzimajući deo "kolača" kladionicama.

Izvor: Antonio Ahel/ATAImages

Zoran Laković, direktor nacionalnih federacija u Uniji evropskih fudbalskih asocijacija ("UEFA"), govorio je na Kopaonik biznis forumu o sistemu profesionalnog i amaterskog sporta. Prema njegovom mišljenju, Srbija bi trebalo da uči od portugalskog sistema.

"Pre svega, trebalo bi da se dogovorimo šta želimo od fudbala, od profesionalnog i amaterskog sporta i kako da uredimo okvir u okviru kojeg će se svi učesnici u fudbalu isto ponašati. Ovaj sistem koji sada postoji u Srbiji nije održiv, ni u profesionalnom, a pogotovo ne u amaterskom sportu i moramo nešto da menjamo. Meni se sviđa portugalski sistem, uredili su sport i fudbal je uzeo deo ukupnog kolača od igara na sreću. Portugalski fudbalski savez prihoduje 3,5 odsto ukupnog prihoda od igara na sreću, takozvanih kladionica - online i offline. Da prevedem u novac, to je otprilike 80 miliona evra i to je novac koji dolazi u sistem. To je otprilike model koji bih preporučio za Srbiju", rekao je Laković.

Govoreći u društvu Ostoje Mijailovića i Nebojše Čovića, Laković je koristio konkretne primere iz prakse UEFA. "Ove godine se finale Lige šampiona igra u Londonu, na Vembliju. Poslednji put smo tamo igrali 2013. kao UEFA i tad smo napravili studiju uticaja jedne utakmice na ekonomiju Londona. Podaci za 2013. su sledeći - direktan uticaj na London je 94 miliona evra, Velike Britanije 128 miliona evra, za utakmicu koja traje 90 minuta i za naš koncept festivala Lige šampiona koji traje tri dana".

"Ne želim da branim nikoga pojedinačno, hoću da branim fudbal i sport, potreban nam je nacionalni stadion, a moramo da vidimo ko će koristiti taj stadion i na koji način će se održavati u budućnosti. Stadion u Varšavi, gde igramo finale Superkupa ove godine, u centru Varšave, je nacionalni stadion, UEFA je bila dužna da potvrdi termin odigravanja Superkupa dve godine unapred, jer su im svi termini popunjeni. Od 1. jula do 7. avgusta, kada kao UEFA preuzimamo stadion imaju pet koncerata - dva koncerta Tejlor Svift, dva Metalike, jedan Skorpionsa i onda mi dolazimo"

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: