Fudbal

"FRAJER IMA 17 GODINA I NAJBOLJI JE U ZVEZDI" Prosinečki ga gurnuo kao dete, njegove reči ga prate celu karijeru

Autor Mladen Šolak

"Vojnik" Crvene zvezde napravio je posle 10 godina puni krug - vratio se u Zvezdu, a vraća se i u reprezentaciju Srbije. Ovako je izgledao put Srđana Mijailovića

Izvor: Nikola Krstic / imago sportfotodienst / Profimedia

Defanzivni vezista Crvene zvezde Srđan Mijailović u 31. godini vraćen je na spisak "A" reprezentacije Srbije posle duže od decenije. Prošlo je 11 i po godina od "Mićkovog" poslednjeg nastupa u dresu seniorskog nacionalnog tima, u porazu od Belgije 0:3 u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu. Tada je bio biser Zvezde koji je brusio Robert Prosinečki, nagađalo se da ga čeka milionski transfer u Zenit, "Veliki Žuti" je garantovao za njega da će postati igrač... I postao je, mada ipak nije dostigao visine koje su mu bile predviđane. Mijailović je u najturbulentnijem periodu kluba, u julu 2013, otišao iz Zvezde u Kajzeri, baš kod Prosinečkog, za obeštećenje od 500.000 evra.

"Ova tri klinca su sigurno budućnost Crvene zvezde", hvalio je Robert Prosinečki braću Srnić, Dragoljuba i Slavoljuba, kao i Srđana Mijailovića, na početku svog trenerskog boravka na "Marakani", u zimu 2011. godine. Govorio je da je tinejdžer iz Požege najbolji igrač ima na tim pripremama, pružio mu je posle toga veliku ulogu i punu minutažu, verujući u njega do te mere da se i danas na pomen Mijailovićevog imena mnogi odmah sete upravo "Žutog".

Karijera ih je "vezala" još nekoliko godina, a posle toga im se putevi nisu ukrštali. Mijailović je u dresu Kajzerija odigrao 102 utakmice, potom je 2017. otišao u Krila Sovjetov i iako se pregovaralo tog leta o njegovom povratku na "Marakanu" posle povrede Branka Jovičića, to se nije dogodilo. Srđan je priznao da "ne spava" od uzbuđenja, ali ipak nije postao deo tima Vladana Milojevića koji je vratio Zvezdu na evropsku mapu. Zvezdan Terzić je objasnio tada da su Rusi stopirali sve i ponovo je bilo potrebno da prođe dosta godina da bi crveno-beli i "Mićko" opet bili u pregovorima. U međuvremenu se iz Rusije vratio u Čukarički, kao stub igre "brđana" podsetio ljubitelje srpskog fudbala na sebe i pregovaralo se i o njegovom transferu u Partizan na zahtev Aleksandra Stanojevića, mada je posle toga demantovao da je i lično bio u kontaktu sa crno-belima. A; onda je prošlog leta ponovo zadužio Zvezdin dres i u 10 godina napravio puni krug - od Beograda, preko Turske i Rusije, nazad do glavnog grada i "Marakane", a možda i do reprezentacije.

Kod Baraha Bahara igrao je na pozicijama defanzivnog veziste, štopera, pa i beka, što je bio njegov zadatak i na gostovanju TSC-u, mada ga Milojević koristi pre svega na njegovom primarnom mestu. Selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju potreban je takođe "univerzalac" na pozicijama koje pokriva Mijailović i njegov povratak u nacionalni tim pružio bi mu šansu da ponovo opravda sve što je Prosinečki predviđao još kada je bio dete. "Mićko je već sada zreo igrač... Frajer je tu da zatvori kada treba, pa da doda, pa onda da pokrije, pa da oduzme loptu, da se priključi napadu... Zaista mislim da je to najteža pozicija u fudbalu", govorio je Prosinečki o novom-starom reprezentativcu Srbije. Na početku tridesetih, Mijailović nastavlja tamo gde je stao kao dete.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: