Fudbal

ISPLIVALE FOTOGRAFIJE POSLE 62 GODINE! Prvi put stigle u Srbiju, kod Džajića - da pokažu kakav je bio veliki Šole!

Autor Mladen Šolak

Nikad viđene fotografije Svetskog prvenstva 1962. godine prvi put stigle u Srbiju.

Izvor: MN Press

Donedavno zaboravljene fotografije, iz jednog zabačenog podruma u Čileu, našle su put do srećnih nalazača, a potom i do Beograda. U pitanju su negativi nastali nastala na Svetskom prvenstvu 1962, na kojem je naša reprezentacija stigla do četiri najbolje ekipe na svetu. Na klupi je sedeo selektorski trio Ljubomir Lovrić, Prvoslav Mihajlović i Hugo Ruševljanin, a u četvrtfinalu je ostvarena istorijska pobeda protiv Savezne Republike Nemačke, golom Petra Radakovića u 85. minutu.

Nakon nalaska tih negativa, tamošnji autori počeli su veliki projekat - snimanje dokumentarnog filma pod nazivom "1.000 fotografija nemogućeg Svetskog prvenstva". Taj naziv, "nemoguće", dobilo je jer je dve godine pre turnira - 22. maja 1960. godine - Čile pogodio razorni zemljotres, u najjači ikada registrovan seizmografskim instrumentima. Snaga je bila između 9,4 i 9,6 stepeni po Rihterovoj skali, trajao je deset minuta i stradalo je više od 1.000 ljudi.

U petak je u Fudbalskom savezu Srbije novinar iz Santijaga, Ruben Martinez, doneo fotografije predsedniku Draganu Džajiću, koji je tada još bio dete, ali naravno da odlično zna sve asove sa fotografija. Nakon poseta federacijama Italije, Nemačke i Švajcarske, Čileanac je dobio priliku da uruči fotografije i prvom čoveku srpskog fudbala.

"Želeo bih da se zahvalim gostima iz Čilea što su nam pružili priliku da se prisetimo jednog od najdražih Mundijala u istoriji našeg fudbala. Ne treba posebno da naglašavam da ove fotografije za nas predstavljaju neprocenjivo bogatstvo. Evo, već na prvoj prepoznajem sve igrače koji su u kadru, vidim Skoblara, Kovačevića, Šekularca, Perušića i Galića. Lepo je čuti da još uvek postoje ljudi koji vode računa o fudbalskoj zaostavštini. U to vreme nije bilo televizijskih prenosa, a kratki snimci koji se mogu videti na društvenom mrežama nisu adekvatno svedočanstvo o majstorijama nekadašnjih fudbalskih virtuoza", govorio je Džajić dok je posmatrao pažljivo upakovane fotografije. Pogledajte:

Autor fotografija je Huan Luka Valencuela, poznati fotograf u Čileu. Džajiću su posebno bile probuđene emocije kada mu gost doneo jednu timsku fotografiju sa Mundijala. "Imao sam tada 16 godina, ali sam slušao radio prenose i sećam se mnogih detalja sa Mundijala. Igrali smo dobro u meču za treće mesto protiv Čilea, nije nas demoralisao poraz u polufinalu od Čehoslovačke. Nažalost, Rohas je u 90. minutu kaznio jednu našu grešku i domaćin je slavio sa 1:0. Prepoznajem sve igrače sa ove slike, možda samo za jednog nisam siguran. Evo ga Dražen Jerković koji je sa Vavom, Garinčnom, Albertom, Sančezom i Ivanovom podelio prvo mesto na listi strelaca, svi su dali po četiri gola. Evo ih Vlatko Marković, Milutin Šoškić, Durković, Perušić, Vladica Popović, Galić, Skoblar, Šekularac, Kovačević… sve velika imena tadašnjeg jugoslovenskog i svetskog fudbala".

Za Jugoslaviju su 1962. igrali ovi asovi

  1. Milutin Šoškić (24) Partizan
  2. Vladimir Durković (24) Crvena zvezda
  3. Fahrudin Jusufi (22) Partizan
  4. Petar Radaković (25) Rijeka
  5. Vlatko Marković (25) Dinamo Zagreb
  6. Vladica Popović (27) Crvena zvezda
  7. Andrija Anković (24) Hajduk Split
  8. Dragoslav Šekularac (24) Crvena zvezda
  9. Dražen Jerković (25) Dinamo Zagreb
  10. Milan Galić (24) Partizan
  11. Josip Skoblar (21) OFK Beograd
  12. Srboljub Krivokuća (34) OFK Beograd
  13. Slavko Svinjarević (27) Vojvodina
  14. Vasilije Šijaković (32) OFK Beograd
  15. Željko Matuš (26) Dinamo Zagreb
  16. Muhamed Mujić (29) Velež
  17. Vojislav Melić (22) Crvena zvezda
  18. Vladica Kovačević (22) Partizan
  19. Mirko Stojanović (22) Dinamo Zagreb
  20. Žarko Nikolić (23) Vojvodina
  21. Nikola Stipić (24) Crvena zvezda
  22. Aleksandar Ivoš (30) Sloboda Tuzla

Džajić je potom ostao oduševljen kada je video fotografiju na kojoj se nalazio veliki Milutin Šoškić, velikan Partizana, jugoslovenskog fudbala, nemačkog Kelna, koji je za reprezentaciju branio 50 puta. "Kako i ne bi bila vredna kada na veoma jednostavan način objašnjava kakav je čovek i sportista bio Milutin Šoškić. Nakon što je Rohas zatresao mrežu u 90. minutu, Šole je zagrlio strelca pobedonosnog gola za Čile, što je izazvalo ovacije publike na prepunom stadionu u Santijagu. Zaista je bio oličenje fer-pleja i sigurno jedan od najboljih golmana na svetu u tom trenutku." – rekao je Džajić.

"Fotografije iz Čilea ne mogu biti svedene samo na relikvije prošlosti. One su inspiracija za buduće generacije, podsećanje na važnost kulture, sporta i zajedništva. Putovanje kroz vreme koje nam omogućava da osetimo atmosferu ‘nemogućeg Svetskog prvenstva’, trenutke u kojima se ispisivala istorija našeg reprezentativnog fudbala", poruka je iz Fudbalskog saveza Srbije.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: