Fudbal

SARAJLIJA NAPRAVIO ŠUMADIJSKO ČUDO U SUPERLIGI! Intervju: "Evropa nije daleko od Radničkog!"

Autor Dušan Ninković

Trener Radničkog govorio je za naš portal o sjajnom nizu rezultata koje ima sa klubom, predstojećem duelu sa Crvenom zvezdom, ali i ambicijama do kraja takmičarske sezone.

Izvor: Facebook/FK Radnički 1923 Kragujevac zvanična stranica

Početak sezone nije obećavao, ali u Šumadiji danas gledaju ka Evropi! Nakon slabog početka na klupu Radničkgo iz Krgujevca sezone je Feđa Dudić, a pod komandom stručnjaka iz Bosne i Hercegovine stvoreno je najprijatnije iznenađenje ove sezone u Superligi Srbije.

Nakon 25 odigranih kola Radnički iz Kragujevca zauzima četvrtu poziciju na tabeli, odnosno mesto koje bi na kraju sezone moglo da ih odvede u kvalifikacije za Konferencijsku ligu! Do tog impozantnog uspeha Dudićeva četa stigla je sa sedam pobeda u nizu koji i dalje traje, a najveći ispit biće gostovanje novom lideru Crvenoj zvezdi na najvećem srpskom stadionu.

Partije Dudićevog tima glavna su tema u najvećem gradu Šumadije,ostatku Srbije i regionu, a u razgovoru za MONDO bivši trener Veleža i Sarajeva ističe da ovakav tok 2024. godine ni u najboljim snovima nisu zamišljali.

"Verovali jesmo sigurno, na svakom našem treningu postoji vera i želja za ovim što trenutno radimo. Hvala Bogu, nagrađeni smo za taj dobar rad i trud. Ne mislimo da stanemo na ovome, idemo dalje, u prvenstvu imamo još dvanaest kola. Puno je bodova u igri, ali sad i definitivno možemo da kažemo da smo se uključili u tu borbu za jedno mesto koje vodi u Evropu. Prvi cilj, kad sam ja došao, bio je samo opstanak u ligi, pa smo na polusezoni, kad smo već bili tu nekako blizu i bili deseti, kad nam je osmo mesto bežalo dva boda, rekli 'Hajde da imamo za cilj plasman u plej-of'. Sad pet kola pre početka plej-ofa bežimo devet bodova. Mislim da smo vrlo blizu tog ostvarenja, reći ćemo da smo to već ostvarili, ali sad već ne možemo da pobegnemo od toga da kažemo da ćemo se definitivno boriti za izlazak na evropsku scenu. Zauzeli smo sad to mesto koje tamo vodi i sigurno da ćemo probati da damo sve od sebe da ostvarimo istorijski uspeh", rekao je rođeni Sarajlija na početku razgovora za naš portal.

U opticaju je još 36 bodova, ali Evropa u kragujevačkoj svlačionici više nije "zabranjena reč". "Ne možemo više da se pravimo imuni, da kažemo 'Daleko je to od nas'. Mislim da smo se jako približili, i normalno da sad imamo pravo da se nadamo i da kažemo da smo jedan od najozbiljnijih konkurenata. Jednostavno, naš položaj na tabeli, forma ali i naše igre jer svaka naša pobeda je bila zaslužena na terenu, mene najviše raduju. Kad igramo tako dobro, onda imamo čemu da se nadamo. Nemamo nikakav pritisak, ne stavljamo pred sebe i igrače, ali moramo da počnemo da ozbiljno razmišljamo, ali pre svega i da drugi ozbiljno razmišljaju. Mislim da nas niko nije video, u ovoj godini, u konkurenciji za evropska takmičenja, od ovih klubova koji imaju i veće budžete i veće rostere. Sigurno su između sebe gledali ko kome može da pobegne, nas sigurno niko nije doživljavao ozbiljno. Pošto je sve manje i manje kola, mislim da će morati da počnu da ozbiljno razmišljaju o nama", jasan je Dudić.

Izvor: MI/© MN press, all rights reserved

Posle sedam uzastopnih pobeda, pred njim i ekipom je najteži mogući ispit – gostovanje Crvenoj zvezdi. U prvom delu sezone, u Kragujevcu, na terenu je bilo 4:3 za Beograđane, ali je meč registrovan službenim rezultatom za crveno-bele nakon administrativne greške Kragujevčana.

"O Zvezdi nešto govoriti je suvišno, sad da ja pričam nešto. Sami rezultati, sam klub, veličina, igrači, budžet, govore dovoljno o njima. Pogotovo na Marakani. Igrali su grupnu fazu Lige šampiona... Sve tri utakmice, i Siti, i Lajpcig, i Jang Bojs, nijednog trenutka nisu igrali podređenu ulogu. Vidimo, na primer, Siti koji je to krem, pa i Lajpcig, kakav fudbal prezentuje, na kojem je to nivou. Znamo kome idemo, ako se setite moje izjave posle prve utakmice, rekao sam da smo bili spremni pola sata u tom trenutku da igramo ozbiljan fudbal na nivou na kojem ga igra Crvena zvezda. Mislim da smo se sada dosta podigli, da ćemo moći da pariramo većim delom utakmice i, naravno, imamo pravo da se nadamo da možemo ostvarimo dobar rezultat, to ne može niko da nam uzme", istakao je Dudić, kojem ugovor sa klubom ističe sa krajem ove sezone.

Kako kaže, već je bilo razgovora o nastavku saradnje. "Pričali smo, normalno, već u klubu. Postoje razgovori o produžetku ugovora i saradnji, ali neke stvari smo odgodili jer želimo da se posvetimo do kraja sezone, da vidimo šta i kako ćemo napraviti, a onda ćemo sesti i razgovarati, tamo nekad u maju, da vidimo gde smo i šta smo, na kojem smo putu. Ne bežim da ostanem u klubu, moraju da se poklope i ambicije kluba, šta možemo da dovedemo, koji budžet možemo da koristimo i šta da radimo dalje. Ima i ponuda iz drugih klubova, ima i poziva, ali sam koncentrisan samo na moju ekipu i na Radnički, o nekim drugim stvarima u ovom trenutku ni najmanje ne razmišljam", zaključio je Dudić.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: