Fudbal

ŠOK PORAZ BIH, SAVO I EKIPA NISU USPELI! Pet minuta falilo za čudo, ništa od Evropskog prvenstva

Autor Mladen Šolak

Reprezentacija Bosne i Hercegovine eliminisana u polufinalu baraža za plasman na EURO 2024.

Izvor: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je od Ukrajine 1:2 u Zenici, u polufinalu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo. Iako je tim Sava Miloševića autogolom Mikole Matvijenka vodio od 57. minuta, u završnici je primio dva šok-gola i oprostio se od sna o prvom plasmanu na EURO.

Ukrajinci su preokrenuli golovima Romana Jaremučka, napadača Valensije, u 85. minutu, kao i pogotkom Artjoma Dovbika, centarfora Đirone, u 88. U ta tri minuta raspršen je san BiH i njenih navijača o plasmanu u finale protiv Islanda, koji je dominantno pobedio Izrael 4:1.

Ovim golom je Ukrajina šokirala stadion u Zenici:

Ukrajinci su se provukli protiv borbenog domaćina i ostali u igri za plasman na svoje četvrto uzastopno Evropsko prvenstvo. Na prošlom su igrali u četvrtfinalu, a direktan plasman kroz grupnu fazu kvalifikacija izmakao im je u diskutabilnoj završnici utakmice protiv Italije.

U još jednoj napetoj završnici, tim asova Mihajla Mudrika iz Čelsija, Oleksandra Zinčenka iz Arsenala, Andrija Lunina iz Reala i ostalih ipak je uspeo da se spasi šok-poraza i sada se čini realnim da Edin Džeko (38) i Miralem Pjanić (32) verovatno neće ostvariti san da zaigraju na Evropskom prvenstvu.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: