Fudbal

POLITIČKA ODLUKA DA NEMCI OTMU SRBINA "NA IĆ": Slavni trener Aleksandru dao zlata vredan savet

Autor Milutin Vujičić

Da li će Aleksandar Pavlović na kraju igrati za Srbiju? I dalje je to mogućnost iako je rekao "da" Nemcima. Trener Dragoslav Stepanović tvrdi da je to politička odluka.

Izvor: Blatterspiel / imago sportfotodienst / Profimedia

Srbija i Nemačka bore se za sjajnog mladog fudbalera Bajerna Aleksandra Pavlovića (19), a sve dok ga ne budemo videli u dresu jedne od dve reprezentacije - nećemo biti potpuno sigurni koga je izabrao. Prvo je Pavlović posle poziva Srbije obećao da će sa odlukom sačekati nakon završetka Evropskog prvenstva u Nemačkoj, da bi potom na nagovor Julijana Nagelsmana rekao "da" zemlji u kojoj se rodio.

Ipak, odluka da preskoči martovsko okupljanje zbog virusa (priča se i operaciji krajnika), dala je Srbiji pravo da se nada da će se odluka promeniti u budućnosti. Ali, za sada deluje da ipak naginje više Nemcima... "Pavlović je rekao da se nije odlučio protiv Srbije nego za Nemačku, što je fenomenalna izjava. Kad neko trenira od sedme godine u Bajernu i pošto je uspeo kapitena Kimiha u reprezentaciji da pomeri na beka u tim godinama, onda je teško poverovati da ne iskoristi šansu da bude reprezentativac nekadašnjeg šampiona sveta i Evrope. Još jedan bitna činjenica je da je Pavlovićeva majka Nemica, a vi znate da majke odlučuju i to neće nikad da se promeni. Pavlović ima budućnost u Bajernu", rekao je čuveni srpski trener Dragoslav "Stepi" Stepanović za "Sportski žurnal".

Prema rečima Stepanovića, koji je legenda nemačkog fudbala zbog ispisivanja istorije u Ajntrahtu iz Frankfurta, rani poziv za mladog fudbalera je bio politička odluka: "Efenberg je kazao da je za njega politička odluka da se pozove Pavlović u državni tim pre Gorecke sa 57 odigranih utakmica, jer se time selektor štiti da mladić ne ode da igra za Srbiju. Kedira se složio i dodao da je još rano za Pavlovića, jer ne mogu desetak utakmica odigranih za Bajern da obezbede mesto u reprezentacije Nemačke, jer se pozivom štite da ne odluči da igra za Srbiju", naglasio je on.

Izvor: www.imagephotoagency.it / imago sportfotodienst / Profimedia

Za mladog igrača koji ima srpsko poreklo poručuje da mora da zna da će "morati da bude bolji od trojice" ako želi da igra za Nemačku, podsetivši ga na primer Bojana Krkića koji je požurio i izabrao Španiju zbog majke. Zbog svega toga postavlja i zanimljivo pitanje usmereno ka Nagelsmanu.

"Zašto ga selektor Nagelsman nije video kad je bio trener Bajerna? Tad nije bio u protokolu ili je pratio meč sa klupe. Srbija nema igrača na sredini terena, koji daje golove i asistira, kao što je Pavlović. Od sveg srca bih želeo da iskoristi predstojeće mečeve za Nemačku, vidi koliko i šta može i na kraju donese odluku, jer ima prava da promeni selekciju posle tri odigrane utakmice. Važno je istaći da selektor Nagelsman neće moći mnogo da razmišlja o Pavloviću, već o tome kako da sastavi tim, jer ima samo tri provere do početka prvenstva Starog kontinenta", dodao je "Stepi".

Pavlović je na 15 utakmica u dresu Bajerna ove sezone zabeležio dva gola i asistencije.

BONUS VIDEO:

(Sportski žurnal/MONDO/M.V.)