Fudbal

BAHATI BRAZILAC IZBAČEN NA 2 GODINE IZ FUDBALA! Gabigol uhvaćen u prevari

Autor Mladen Šolak

Poznati fudbaler Gabrijel Barbosa Gabigol neće moći da igra sve do proleća 2025!

Izvor: Martins/AGIF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poznati brazilski fudbaler Gabrijel Barbosa "Gabigol" (27) suspendovan je na dve godine zbog varanja na anti-doping testu. U ponedeljak je završeno suđenje na kojem je posle dva sata diskusije odlučeno da će napadač Flamenga od 8. aprila početi da služi suspenziju koja će trajati do aprila 2025. Omogućeno mu je da se žali.

Gabigol se nije javio zvaničnicima anti-doping agencije pre treninga, ignorisao ih je posle treninga i otišao je pravo na ručak. Odnosio se prema kontrolorima sa nepoštovanjem, nije poštovao navedene procedure, bio je ljut kada ga je službenik otpratio do kupatlia radi uzimanja uzorka... I na kraju testiranja, predao je kontrolnu posudu otvorenu, čime je takođe prekršio stroga pravila.

Prema pisanju brazilskih medija, napadač Flamenga i bivši centarfor Intera pokušao je da izvrši prevaru tokom kontrolisanja da li je dopingovan. Pravila nalažu da bi zato mogao da bude kažnjen četiri godine.

Presuda je zasnovana na svedočenju biohemičara koji je bio pozvan na sud da bi objasnio princip anti-doping testa. I da je pristao da bude podvrgnut testiranju i da je rezultat bio negativan, Gabigol bi odgovarao jer nije poštovao proceduru. Izuzev Gabigola, svi fudbaleri Flamenga bili su testirani pre 10 časova ujutru. Zbog toga je njegov gest ocenjen kao prevara ili pokušaj prevare bilo kog dela kontrolnog procesa.

Zbog svega navedenog, Gabigol će morati na dvogodišnju pauzu, što će mu oduzeti verovatno najbolje godine kojoe je trebalo da provede na terenu. On za sobom ima 16 odigranih utakmica za "A" reprezentaciju Brazila, Inter ga je pre osam godina platio 29,5 miliona evra i iako nije opravdao očekivanja u Italiji, u Flamengu je od 2020. ostvario velike uspehe.