Fudbal

ZABORAVITE "MARAKANU", OVO JE NAJVEĆI STADION NA SVETU: Krenuo je projekat, primaće preko 100.000 ljudi! (FOTO)

Autor Nikola Lalović

Krenuo je najveći fudbalski projekat u istoriji, izgradnja najvećeg stadiona ikada!

Izvor: Youtube/ ElamTime /Screenshot

Svetsko prvenstvo 2030. godine će biti potpuno drugačije od svakoga do tada podigranog jer će se igrati u šest država i na tri kontinenta, a glavni domaćini će biti Maroko, Španija i Portugal. Po meč će se odigrati u Argentini, Urugvaju i Paragvaju, a Maroko je sada predstavio projekat stadiona koji će zaseniti svet. 

U gradu Mansuri koji se nalazi na oko 40 kilometara od glavnog grada Kazablanke već su počele pripreme za izgradnju stadiona koji bi trebaloi da primi 115.000 navijala! Plan je da "Grand Stad de Kazablanka" kako će se ovo zdanje zvati bude izgrađen za četiri godine, a trebalo bi da bude najveći stadion na svetu. 

Za sada se kao najveći stadion na svetu vodi "Rungado 1. maj", velelepni objekat u Pjongjangu, glavnom gradu Demokratske republike Koreje i otvoren je 1989. godine, a čak je i jedan Srbin osvajao trofeje na njemu! "Grand Stad de Kazablanka" ima rok do 2028. godine da bude izgrađen, a projekat je vredan 450.000.000 evra. Glavni izvođač je firma marokanskog arhitekte Tarika Oulalua. 

"'Grand Stad de Kazablanka' duboko je ukorenjen u marokansku kulturu, sa svojom tradicijom i savremenim izrazima. Oslanja se na šator i vrt, kao i na topografiju i krajolike Maroka. To je prostor otvoren prema svetu i pun poštovanja prema prirodi koju štiti. "Grand Stad de Kazablanka' utelovljuje veliku tradiciju marokanskog gostoprimstva", rekao je Oulalu. 

Naravno, najveći postojeći stadion na svetu je stadion "Strahov" u Pragu, ali se on ne koristi za fudbal, tj. ne igraju se fudbalske utakmice na njemu. Prima preko 200.000 navijača, ali još od vremena sletova i sokolskih susreta je zapravo van te funkcije i sada je baza omladinske škole Sparte iz Praga. Pogledajte kako izgleda "Strahov":

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: