Fudbal

ČUDO - APSOLUTNI AUTSAJDER NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Dobili crveni, izdržali, posle penala ušli u istoriju!

Autor Nikola Lalović

Gruzija je prošla na Evropsko prvenstvo u fudbalu po prvi put u istoriji!

Izvor: Vano SHLAMOV / AFP / Profimedia

Kakvu smo dramu gledali u meču baraža za kvalifikacije za plasman na Euro 2024!Gruzija se posle boljeg izvođenja penala u meču sa Grčkom plasirala na Evropsko prvenstvo po prvi put u istoriji! Posle 120 minuta bez golova Gruzijci su sa 4:2 udarcima sa bele tačke prošli dalje! 

Gruzija je u polufinalu rutinski sa 2:0 savladala selekciju Luksemburga, dok su Grci dobili Kazahstan sa 5:0, a ovaj podvig kavkaske selekcije je još veći kada se zna da u polufinalu Kviča Kvarackelija nije ni igrao, a u finalu sa Grcima je morao napolje posle 109 minuta igre. 

Na sve to Gruzija je na poluvremenu dobila i crveni karton, ali ipak van terena kada je isključen rezervni golman Lorija. Pošto su uspeli da zadrže nalete Grka u penal seriji je Giorgi Mamardašvili odbranio udarac Bakasetasa, a Đakomakis je promašio ceo gol! Kod Gruzije Mikiutadze je bio neprecizan, ali su četiri ostala izvođača pogodila i tako je prvi put u istoriji Gruzija otišla na Euro!

Poslednja dva učesnika Eura znaće se nakon mečeva Ukrajine i Islanda i Velsa i Poljske, a Gruzija će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi F sa Portugalom, Turskom i Češkom. Prvi meč igraju sa Turcima 18. juna, zatim se četiri dana kasnije sastaju sa Česima, a 26. završavaju grupno takmičenje protiv Portugala.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Tagovi