Fudbal

SKANDAL U BOSNI I HERCEGOVINI! Najbolji sudija dobija pretnje - neće da sudi derbi!

Autor Dušan Ninković

Arbitar Irfan Peljto neće deliti pravdu Sarajevu i Željezničaru, ali hoće da podnese krivične prijave protiv onih koji mu prete.

Izvor: MN Press

Najbolji fudbalski sudija Bosne i Hercegovine Irfan Peljto prijavio je pretnje koje je dobio telefonskim putem MUP-u Kantona Sarajevo, a o istima je obavestio i Komisiju za suđenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Zbog pretnji upućenih njemu i njegovoj porodici Peljto, koji ima veliki ugled i među evropskim sudijama, ne želi da sudi sarajevski derbi između Sarajeva i Železničara!

Peljto je odlučio da podnese krivičnu prijavu protiv osoba koje su njemu i članovima njegove porodice, a ishod čitave ove priče biće poznat u narednim nedeljama. Za sada je samo jasno da Irfan neće biti na terenu kada Sarajevo i Želja budu igrali derbi.

Ove sezone je Peljto delio pravdu na 12 premijerligaških utakmica, a Sarajevu je sudio dva puta - u 13. kolu protiv Borca na Koševu (1:1) i 18. kolu protiv Zrinjskog u Mostaru (2:0). Za mečeve Željezničara u Premijer ligi BiH ove sezone nije delegiran. Nedavno je bio prvi sudija iz Bosne i Hercegovine koji je delio pravdu na utakmici Lige šampiona.

Fudbalski savez BiH moraće da traži novo rešenje za sarajevski derbi koji bi u finišu sezone mogao da ima izuzetan značaj za oba tima. Sarajevo se nalazi na petom mestu i još se nada da bi u finišu sezone moglo da se domogne mesta koje narednog leta vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Sa druge strane, Želju čeka grčevita borba za opstanak pošto je pretposlednji na tabeli, tek na 11. mestu. Željezničar je bodovno poravnat sa Igmanom iz Konjica i Tuzla sitijem koji su trenutno iznad na tablei, pa će ta tri tima voditi velike bitke.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: