Fudbal

NIJE POSTAO LEGENDA VEĆ ROBIJAŠ! Najtalentovaniji Brazilac posle Pelea - u ovom zatvoru biće 9 godina!

Autor Dušan Ninković

Svojevremeno najtalentvoaniji fudbaler u Brazilu, napadač Robinjo, počeo je da služi zatvorsku kaznu.

Izvor: Olivier MORIN / AFP / Profimedia

Nekadašnji brazilski fudbaler Robinjo, svojevremeno jedan od najtalentovanijih igrača na svetu, trebalo je da bude naslednik Pelea i ikona tamošnjeg fudbala, ali... Čak ni to što ga je Pele proglasio za naslednika, navijači Santosa se kleli u njegovo umeće, a čitav Brazil čekao da povede nacionalni tim ka svetskoj tituli nije bilo dovoljno da Robinjo misli samo o fudbalu. Zbog greha iz prošlosti čeka ga devet godina pakla u jednom od brazilskih zatvora.

Robinjo je 2017. godine u odustvu osuđen na devet godina zatvora, pošto je dokazano da je 2013. godine učestvovao u grupnom silovanju devojke iz Albanije (22). Iako je Robinjo tvrdio da ije bilo odnosa, poruke koje je razmenjivao sa prijateljima poslužile su kao dokaz. "Smejem se jer me uopšte ne brine, devojka je bila potpuno pijana, ona nema pojma šta se desilo", javio je Robinjo jednom od svojih prijatelja. Kada je drugi prijatelj poslao poruku "Video sam te da si stavio penis u njena usta", Robinjo je odgovorio "Ali, to ne znači da smo imali odnos."

Ukupno su osuđena petorica muškaraca, kazna je bila surova - devet godina zatvora, uz zahtev za izručenje Italiji, kako bi u toj zemlji služio kaznu. To se nije desilo, Brazil nije imao nameru da ga isporuči u Evropu, pa je doneta odluka da celokupnu kaznu odsluži u "zatvoru slavnih", kako se inače naziva objekat Tremembe II, na oko 15 kilometara od Sao Paula.

Najuticajniji mediji u Brazilu već danima pišu o ovom zatvoru - on je u nešto boljem stanju nego ostali u državi, a u njemu uglavnom budu smeštena poznata lica koja moraju na robiju. Trebalo je da jedan od "gostiju" bude aktuelni predsednik Lula da Silva, kojem se između dva predsednička mandata sudilo. Ovako izgleda ulaz u zatvor Tremembe: 

Inače, brazilski zatvori poznati su po brutalnosti. U njima vladaju bande, uslovi za život su užasni, a česte su otimcie, ubistva, pa čak i pobune u kojima stradaju i osuđenici i čuvari. Nije redak slučaj da policija i vojska moraju da intervenišu zbog talačkih kriza, kada grupa zatvorenika kidnapuje druge robijaše, pa preti ubistvima ukoliko im se ne ispune zatraženi uslovi.

Pre nekoliko godina, Brazil je imao katastrofalnu situaciju u zatvorima kada je u njih stigao korona virus. Kako bi sprečili širenje među zatvorenicima donete su odluke o puštanju na slobodu onih koji su osuđeni za lakša dela - kako bi se rasteretili kapaciteti i eventualni bolesnici mogli da dobiju bolji tretman. Ispostavilo se da je to katastrofalna odluka i već prvog dana nakon puštanja policija je morala da hapsi doskorašnje zatvorenike koji su odmah po izlasku na slobodu rešili da počinje nova krivična dela. Nadamo se da takav slučaj neće biti sa nekadašnjim fudbalerom Santosa, Real Madrida, Mančester sitija, Milana...

U karijeri je odigrao tačno 100 mečeva za reprezentaciju Brazila, postigao 28 golova, osvojio Kopa Ameriku, igrao na Mundijalu... I sve to uništila je jedna pijana noć u Italiji, delom zbog kakvog i treba da se robija minimalno devet godina.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: