Fudbal

OTPEVAO SAM "HEJ SLOVENI" U BEOGRADU I OTERALI SU ME! Šok intervju - Znam ko je naredio, neka narod čuje ovo!

Autor Mladen Šolak

Potresan intervju Milija Hadžiabdića u razgovoru sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem.

Izvor: YouTube/Жељко/Nebojša Petrović/Mojih Top 11

Nekadašnji as Veleža iz Mostara Hajduka iz Splita, Mili Hadžiabdić, dao je emotivan intervjuu u razgovoru sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem. Rođeni Mostarac igrao je u svom klubu praktično celu karijeru, izuzev sezone 1990/91, kada je prešao u Hajduk i sa njim napravio veliki uspeh i osvojio Kup Maršala Tita pobedom protiv Crvene zvezde u Beogradu, tri nedelje pre nego što su crveno-beli postali prvaci Evrope.

Bio je to meč izuzetno težak i iz političkih razloga, jer je rat u Hrvatskoj praktično već počeo, a još teži iz ličnih razloga, jer je nedelju dana ranije njegova ćerka stradala u saobraćajnoj nesreći. Ispostavilo se da je to bila njegova poslednja sezona, jer je u narednoj bio trener Veleža, a iz ratom zahvaćenog Mostara otišao je 1992. godine u Dizeldorf, u Nemačku, gde živi i danas.

Njegova emotivna ispovest čita se bez daha.

"Bokšić je dao gol u tom finalu protiv Zvezde, bio je dobar igrač, zmija. Da je tada otišao u Zvezdu... Igrao je posle u dobrim klubovima, Juventusu, Marseju, da je bio radnik kao ja, bio bi nivo Mesija i Ronalda. To je igrač - struja, mangup. On i Jarni, to su dva igrača čuda", rekao je on o utakmici posle koje je trofej zauvek otišao u Split, da tamo i ostane.

Da li je bila čudna atmosfera te 1991? "Ne dao je Bog nikome. Danas sam u šezdesetim, to je bila tuga jedna. Rođen sam u jednoj zemlji, i dan-danas držim do toga. Živim u Nemačkoj 31 godinu i voleo sam i dan-danas volim Jugoslaviju i dan-danas sam ovde, od srca. Da vidim te ljude, tog svog vremena, moje generacije. Pretužno je šta se sve desilo, odvilo i koliko je ljudi bespotrebno izgubilo živote. Izgubio sam jedanaestoro iz moje familije, a niko nije pušku uzeo, ako me već pitate. Teške su to stvari."

Izvor: Youtube/Жељко

"Za to finale nismo do utorka znali da li letimo ili ne letimo, a u sredu je utakmica. Zamislite vi sebe. Dajem sad ovde intervju, slušate me, a lako je to, trebalo bi to doživeti. Idete padobranskim avionom, trebalo bi da se predsednici dve države dogovore da bismo mi igrali, gde to ima na svetu? Ni u Ugandi, ni u Mozambiku. Milošević i Tuđman se dogovaraju da li ćemo igrati, nigde veze. Gde je Fudbalski savez Srbije, gde je Nogometni savez Hrvatske? Neka ovo narod gleda i sluša, da je sve politika"

"Ti tim avionom ideš negde u smrt. Ja kažem - idemo u smrt. Niko nam tamo na Marakani nije rekao, nije nas uvredio, bilo je povika navijača, sasvim normalno, predratno i ratno je stanje, već su počeli problemi u Hrvatskoj i ima mrtvih", rekao je Hadžiabdić, previdevši sa protokom vremena da je meč odigran na stadionu Partizana, što naravno, ne menja stvari, ni kontekst njegove ispovesti.

Izvor: MN Press

"Ne znaš ako pobediš kako ćeš u svlačionicu, a imao si pre toga Dinamo - Zvezda u Zagrebu, Partizan - Hajduk u Splitu, prekid utakmice. I sad, imam ženu i dete, nisam kornjača i robot, ideš u smrt, imam osećaje. Da li će pasti avion, da li će ga neko srušiti, o čemu se tu radi? Pa kažeš - idemo, pa šta bude. A, ne igraju nam tri-četiri standardna igrača Hajduka, na tako teškoj utakmici. A pet dana pre toga izgubio sam ćerku u saobraćajnoj nesreći i nisam hteo da igram tu utakmicu. A onda mi u Mostar dođe Joška Skoblar i kaže mi ovim rečima - 'Mili, ako ti ne budeš igrao, mi ćemo izgubiti'. Sad, zamislite vi sebe, a treći put ovo govorim, da ti u takvom momentu neko kaže nešto tako, da te pogodi u srce. Ne samo da je utakmica bitna, finansijski, jer si dobijao neke novce i mogao si da kupiš tada Zastavu, koštala je osam-devet hiljada maraka. Nisu bile male premije, narod je i tada, kao i danas, imao finansijskih problema"

"Kažem mu - treneru, dajte mi još dan, žena mi je u bolnici, ne zna još da je ćerka poginula. Rekao mi je - evo ti Mili ove nedelje, vidimo se u ponedeljak. Žena je došla u nedelju iz bolnice, rekao sam joj šta je bilo i to je bilo teško reći, da ti srce pukne. Kažem joj da idem u ponedeljak u Split, pitala me 'Kakav si to čovek, kako možeš?'. Rekao sam da moram, a ona mi je oko 10 uveče rekla 'Idem i ja, šta ću ovde?'. I eto, pod tim uslovima odeš da odigraš finale i budem, uz Bokšića, jedan od najboljih igrača utakmice"

Izvor: MN Press

"Čuvao sam Deju, nije se sastavio sa loptom. Možete pogledati utakmicu. Nije da sebe hvalim, imam svoj nivo, korektan, on je svetski igrač, kapa dole i volim ga, ali moram ovo da kažem. Bili su to meni možda zadnji detalji karijere. Stavio sam na tom finalu ruku na srce, otpevao sam jugoslovensku himnu i zbog toga sam oteran iz Hajduka. Znam odakle je došla naredba, sve znam, ali to je život. Sa životom se mora boriti, ali ovo je istima i ne dam nikome da mi je uzme, jer znam da sam 100 odsto, za sve što pričam - u pravu. Od prvog trenutka intervjua, pa do sada znam da je istina i to mi je na ponos. Neka smo živi i zdravi"

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: