Fudbal

SRBI IM DONELI SLAVU I PREMIJER LIGU, A POSLE NJIH POTOP! Vraća se velikan koga pamtimo po Milanu i Dejanu!

Autor Nikola Lalović

Portsmut je ponovo u vrhu!

Izvor: MN Press/Youtube/MJ Photography/Printscreen

Delirijum na Ostrvu! Pobedom od 3:2 nad Barnslijem posle preokreta Portsmut je uspeo da osigura prvo mesto u Ligi 1! Osvojili su titulu u trećem rangu engleskog takmičenja, pošto na dva kola pre kraja imaju 94 boda, osam više od drugoplasiranog Derbi Kauntija. Navijači su ovo proslavili uletanjem na teren čim je sudija odsvirao kraj, a to što Portsmut slavi povratak u drugi rang se nekada nije moglo zamisliti. To jest nije bilo moguće dok su Srbi vodili glavnu reč u ovom klubu!

Prvi kontakt Portsmuta sa ovim prostorima bio je 2001. godine kada je na jednu sezonu u ekipu došao Robert Prosinečki, nekadašnji legendarni fudbaler Crvene zvezde i odigrao sjajnu sezonu, ali pravi uspon kluba je došao kada su na terenu i van njega glavnu reč preuzeli Srbi! 

SADA U VOJVODINI, A PROSLAVIO SE BAŠ U PORTSMUTU

Izvor: MN Press

Klub sa samog juga Engleske poslednji put bio je u Premijer ligi u sezoni 2009/10, a u elitu je stigao nakon što ga je sa ivice propasti spasio Srbin. U pitanju je srpski biznismen Milan Mandarić (trenutno u upravi Vojvodine) koji je na nagovor svog prijatelja, a jednog od najlegendarnijih britanskih fudbalera ikada Džordža Besta odlučio da uloži novac u engleski fudbal. Odlučio je Mandarić da kupi Portsmut koji se u svojoj stotoj sezoni postojanja 1998/99 nalazio u teškoj finansijskoj krizi i bio je na pragu gašenja.

U maju 1999. godine kupio je Mandarić "Pompejce", Četiri godine tavorenja u donjem domu Čempionšipa je trebalo Milanu Mandariću i njegovoj ekipi u klubu da napravi tim spreman za odlazak u najviši rang i to se konačno desilo u sezoni 2002/03. Tada je Portsmut ubedljvo sa 98 bodova i čak 97 postignutih golova uspeo da osvoji drugu ligu Engleske. Najbolji strelac je bio Bugarin Svetoslav Todorov, a na golu je između ostalih bio i nekadašnjui reprezentativac SR Jugoslavije rođen u Australiji Saša Ilić

BIO KAPITEN POMPEJACA, ALI SRBIJU NIJE VOLEO! 

Mandarić je u Premijer ligu ušao sa Harijem Rednapom kao trenerom, a možda i ključno pojačanje bio je Dejan Stefanović. Nekadašnji defanzivac Crvene zvezde stigao je iz Vitesea, a Vranjanac je imao već iskustvo igranja u Engleskoj za Šefild Vendzi. Na kraju je u klubu ostao četiri godine, a naredne godine je od strane navijača koji su ga obožavali izglasan za igača sezone. Postao je i kapiten pre nego što je otišao 2007. posle 112 odigranih utakmica za klub, a sa trakom na ruci ga je zamenio veliki Sol Kembel. Nažalost, reprezentacija Jugoslavije nije mnogo profitirala od njegovih igara, jer se već 2003. povukao iz nacionalnog tima, a hteo je da se odrekne i srpskog državljanstva!

"Kroz dve godine podneću prijavu za dobijanje britanskih papira. Kada budem dobio britanski pasoš, baciću stari, jer se uopšte ne osećam kao Srbin. Došao sam u Engleske pre deset godina i nisam znao jezik. Međutim, brzo sam ga naučio, prihvatio vaš mentalitet, navike, a posebno mi se sviđa to što ovde vlada red", rekao je Stefanović za Independent jednom prilikom i dodao: "Želim da upoznam Englesku i zato sa porodicom često odlazim na izlete na selo. Moja ćerka Dženi je prava engleska devojčica."

Iako je bio planiran u timu Jugoslavije za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine, nije mu padalo na pamet da bilo šta više ima sa Srbijom..."Pre dve godine sam odlučio da se povučem iz reprezentacije, a proletos me je čak i bivši gazda Milan Mandarić ubeđivao da promenim odluku i pomognem plavima u Nemačkoj. Ipak, dosta mi je svega, jer su u mojoj zemlji stalno neka previranja i mislim da je bolje i za moju porodicu i za mene da ostanemo u Engleskoj", istakao je Stefanović u istom intervjuu.

POSLE SRBA POTOP! 

Odlučio je Mandarić da svoj dobar rad naplati i prodao je Portsmut 2006. godine, a nakon dve promene vlasnika 2010. godine je došlo ispadanje u drugu ligu i novi finansijski krah! Nastavio je da pada Portsmut sve do četvrte lige gde su se dugo zadržali, a navijači su na kraju morali da spašavaju klub od gašenja. Tek su se 2017. godine vratili u treći rang, a sada je to ovako izgledalo kada su navijači uleteli da proslave povratak u drugu ligu: 

Sada će Portsmut u narednoj sezoni imati šansu da se vrati u Premijer ligu, a možda bi opet trebalo da primene stari recept i da probaju sa nekim Srbima, kako u timu tako i na klupi ili u upravi. Prošli put im je to na kraju donelo i Evropu, jedno učestvovanje u Kupu UEFA!

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: