Fudbal

ZVEZDA OGOLILA GDE PARTIZAN PUCA PO ŠAVOVIMA: Pred crno-belima rezovi i ključno pitanje - ko pravi novi tim?

Autor Mladen Šolak

FK Partizan očekuje važan meč za vikend i svođenje utisaka iz još jedne sezone bez trofeja. Pred crno-belima su neizbežni rezovi i osnovno pitanje - da li će Duljaj praviti i novi tim Partizana?

Izvor: MN Press

Posle eliminacije iz Kupa u derbiju sa Zvezdom, Partizan se vraća u realnost Superlige, u kojoj zaostaje prevelikih 10 bodova za Crvenom zvezdom na šest kola do kraja. U ovom trenutku, crno-beli razmišljaju o važnom nedeljnom meču protiv TSC-a, u kojem bi mogli da pobedom otklone bilo kakvo uzbuđenje u borbi za drugo mesto. I onda bi pred njima bio praktično samo jedan zadatak - posvetiti se sledećem, osnovnom cilju - pravljenju tima za sledeću sezonu.

Za početak, u Humskoj će imati pred sobom rešavanje statusa trenera. Igor Duljaj pri kraju svoje druge sezone u klubu ne želi da govori o tome ni pred novinarima, ni pred članovima uprave. Posle derbija sa Zvezdom, Duljaj je otkrio da je generalni direktor Miloš Vazura pokrenuo tu temu pre nekoliko meseci, ali da sam trener nije želeo da je iznosi na sto do završetka sezone. Sada, kada se bliži kraj, u Humskoj se otvaraju pitanja pravljenja novog tima i rešavanja statusa pojedinih igrača u postojećem sastavu. Duljajeva želja da ostane je nesporna, iako je svestan da je "njegov status u klubu od upitnikom od prvog dana"

Ko prvi odlazi iz Humske?

Za dva meseca ugovori će isteći dugogodišnjem golmanu Partizana Nemanji Stevanoviću (31), napadaču Andriji Pavloviću (30), ofanzivnom vezisti Danilu Pantiću (27), štoperu Siniši Saničaninu (29), dok defanzivnom vezisti Denilu Kastilju ističe pozajmica iz Šahtjora. Izvesno je da će ova grupa igrača vezanih ugovorima napustiti klub, što se za većinu zna još od zime, od kada Pantić i Pavlović nisu deo takmičarskog tima.

Ugovor i za sledeću polusezonu ima golman Miloš Krunić (do 31. decembra), a partijom protiv Zvezde u superligaškom derbiju pokazao je da je bio dobar izbor za Jovanovićevu rezervu i ne bi bilo iznenađenje ako dobije opciju za produženje saradnje.

Među igračima koji su pod ugovorom za kompletnu sezonu 24/25 je odnedavno Bibras Natho (36), koji će očigledno dirigovati igrom crno-belih koliko bude u stanju da to čini u ovoj fazi karijere, a tu će biti i Gajas Zahid (29), konstantniji Partizanov kreator, ugovorom vezan do juna 2026. Ostao Duljaj ili ne, šef struke Partizana praviće planove računajući na Izraelca i Norvežanina u centru terena, a oko njih računaće verovatno na igrače o kojima je trener govorio na stadionu "Rajko Mitić" u sredu.

"Moj status u klubu je pod znakom pitanja od prvog dana, nisam opterećen time, na ljudima iz kluba je da reše moj status. Važnije je to šta ostavljam sledećem treneru, da li je to ekipa koja ima potencijal. Ako danas pogledamo koji su to igrači danas nastupali za Partizan, a da krenemo od početka, imamo Kovačevića koji ima 19 godina, Sveta Marković 24, Goh, Baždar, Severina... To su igrači koji imaju sadašnjost i budućnost. Kako sam i mnogo puta do sada rekao, vreme će pokazati da li je to bio ispravan put ili ne", rekao je Duljaj.

Najveći problem Partizana? Očigledno je...

Izvor: MN Press

Ono oko čega nema dileme je da će rekonstrukcija tima početi od odbrane, upadljivo najslabijeg dela crno-belog tima. U dosadašnjem 31 kolu, Partizan je primio nedopustivih 38 golova, a očekuje ga još čak šest mečeva. U Kupu Srbije, mrežu crno-belih nije zatreslo samo Jedinstvo sa Uba, posle kojeg su i Grafičar i Voždovac pogađali u Humskoj i tako izborili penale, dok je Zvezda pogodila dva puta u sredu. Tako je ukupni broj primljenih golova Partizana u domaćim takmičenjima povećan na čak 42.

U utakmici u kojoj Partizanov napad nije bio u stanju da "isporuči" svoj uobičajeni doprinos i da postiže golove, odbrana je imala sreće da je iza nje igrač sezone crno-belih, golman Aleksandar Jovanović. Dok se defanziva povijala pred napadima Zvezde, on je neretko bio jedini razlog zbog kojeg konačna razlika nije bila mnogo neprijatnija za crno-bele. I zato deluje da je on među malobrojnima na Partizanovoj polovini terena koji imaju sigurno i "zakucano" mesto i od leta u Humskoj.

Uzastopne utakmice protiv Zvezde i čak sedam primljenih golova u mesec i po na "Marakani" ogolili su ono što se znalo i pre i posle tih utakmica - da Partizan škripi tamo gde je bio najčvršći kada je bio šampion ili u aktivnoj trci do kraja sezone sa Zvezdom.

Najvredniji igrač Partizana - Mateuš Saldanja

Izvor: MN Press

Brazilski golgeter Mateuš Saldanja imao je ovog proleća velikih problema sa povredom, pa bi spremniji sigurno popravio svoj učinak od 17 pogodaka ove sezone i podigao cenu, trenutno procenjenu na osam miliona evra. Partizan će sigurno na leto pokušati da je učini i većom u pregovorima sa zainteresovanim klubovima za 24-godišnjeg napadača.

"Ne kajem se što nismo prodali Saldanju. Ne želim da otkrivam zvaničnu ponudu. Otkriću samo da je bila više od deset miliona. Na kraju jesenjeg dela prvenstva rekli smo da nema prodaje ključnih igrača kakav je Brazilac, tako se ponašamo. Verujem ako Saldanja bude nastavio da igra na istom nivou i na proleće, stići će ista, ako ne i viša ponuda na leto", rekao je generalni direktor Partizana Miloš Vazura za "Sportski žurnal" tokom zimske pauze.

Partizanov "kapitalac" propustio je zbog povrede zadnje lože čak šest utakmica ovog proleća i nije igrao duže od mesec dana. Bez obzira na to, ostavio je takav utisak da je svima jasno da se radi o "kapitalcu" koji će crno-belima sigurno doneti zaradu višestruko veu od uloženih 1,3 miliona evra u njegov dolazak iz Japana. U ovom trenutku, to deluje kao jedna od malobrojnih svetlih tačaka u Humskoj.

Na kraju pete uzastopne sezone bez trofeja, dok sve više bledi sećanje i na Kup osvojen 2019. na "Marakani" golom Bojana Ostojića i pod vođstvom Sava Miloševića, Partizan se ponovo približava letu na koje ga čekaju rezovi. Ako u Humskoj za vikend padne TSC i ne bude daljeg komplikovanja sezone crno-belih, već od ponedeljka bi planiranje takmičarske 2024/25 moglo da postane prvi i osnovni zadatak na stadionu Partizana.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO