Fudbal

"KIŠA PADA SRBIJA PROPADA - HRVATSKA SE ŠIRI" Skandalozne poruke na utakmici Hajduka na pravoslavni Uskrs

Autor Mladen Šolak

Navijači Hajduka istakli su transparent povodom rata devedesetih i skandirali uvredljive i preteće parole na račun Srba

Izvor: youtube/ApollonX

Navijači Hajduka, posrnulog jugoslovenskog velikana, razvili su veliki transparent tokom utakmice protiv Varaždina, kojim su slavili godišnjicu akcije "Bljesak", u kojoj je proteran veliki broj Srba iz Slavonije. "Pod tmurnim nebom Hrvatske zasjao je Bljesak slobode", pisalo je na transparentu, a uz to navijači su pevali i "Kiša pada, Srbija propada, vetar piri, Hrvatska se širi", kao i "Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina". Varaždin je pobedio u Splitu i naneo deset poraz Hajduku ove sezone, u kojoj se nadao da će osvojiti svoju prvu titulu od davne 2005.

Operacija "Bljesak" je vojno-policijska akcija hrvatske vojske, paravojnih i policijskih snaga koji su 1. i 2. maja 1995. pod komandom Franje Tuđmana izvršili napad na teritoriju Zapadne Slavonije, tada deo Republike Srpske Krajine. Na teritoriji koja je tada bila pod kontrolom Ujedinjenih nacija za 36 proterano je 18.000 Srba, ubijeno je 283 ili nestalo, a među njima 57 žena i devetoro dece. Vojska Savezne republike Jugoslavije nije reagovala, kao ni vojska Republike Srpske.

Knin, do 1995. grad sa apsolutnom većinom srpskog stanovništva, i danas je u ovakvim pesmama simbol za Srbe u Dalmaciji i Hrvatskoj u celini. Pao je pod kontrolu hrvatskih snaga u avgustu 1995, u akciji "Oluja", tokom koje je početkom avgusta između 200 i 250 hiljada Srba izbeglo iz svojih domova. Na kninsku tvrđavu hrvatsku zastavu izneo je Tuđman, u pratnji poznatih hrvatskih košarkaša, Dina Rađe, Stojana Vrankovića...