Fudbal

PIKSI GA PRECRTAO, PA POVUKAO REČ! Selektor obećao da neće i ponovo pozvao Svilara - zbog Srbije!

Autor Dušan Ninković

Selektor Dragan Stojković najavio da neće, pa pozvao talentovanog golmana Mileta Svilara.

Izvor: MN Press

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi ima rok do 7. juna da saopšti spisak igrača na koje računa za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Naš nacionalni tim nastupiće na kontinentalnoj smotri najboljih reprezentacija posle pauze od 24 godine, pa je izuzetno važno da "orlovi" zabeleže dobar rezultat. Pre toga treba izabrati putnike, a mnogo pompe stvoreno je oko mladog golmana Rome Mileta Svilara.

Danas se u medijima pojavila informacija da je sin nekadašnjeg čuvara mreže Jugoslavije Ratko Svilar na širem spisku reprezentacije Srbije za EURO 2024, iako se ranije ove godine on povukao iz nacionalnog tima. Nakon samo jednog poluvremena u dresu reprezentacije, ali i zbog ideje da promeni nacionalni tim i stane na gol Belgije, Mile je FSS obavestio da više nije na raspolaganju. Izazvao je reakciju i selektora Stojkovića, koji ga je imao u planu i kada treneri u njegovim klubovima nisu.

Šta se desilo u međuvremenu? Očigledno su se predomislili i golman Mile Svilar i selektor Dragan Stojković. Na širem spisku reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo nalazi se i čuvar mreže italijanskog tima, iako on u ovom trenutku nije na "užem" spisku, odnosno među tri čuvara mreže koje Piksi planira za Evropsko prvenstvo. Prednost imaju Vanja Milinković-Savić koji je bio starter tokom kvalifikacija, Đorđe Petrović koji se ustalio u Čelsiju i Predrag Rajković koji dolazi nakon izvanredne sezone u Španiji, a najiskusniji je od trojice golmana. Međutim, samo upisivanje Svilara na spisak govori da on ima šansu!

Selektor Stojković popustio je i uputio poziv, iako je ranije izjavio da neće. "Znate već o čemu se radi, bili smo obavešteni od sportskog direktora Rome da on ne želi više da brani za Srbiju, mada ne znam ni kad je branio, branio je jednom. Nismo izgubili ništa, njegova je odluka, poštujem svačiju odluku i nema tu velike priče. Neće biti poziva, naravno. Koji su razlozi, naravno, ne ulazim, to su njegove privatne stvari i pustimo momka da ima svoju karijeru kakvu ima", pričao je selektor Stojković sredinom marta, nakon što je Svilar odbio poziv.

Pored Milinković-Savića, Petrovića, Rajkovića i Svilara selektor je tom prilikom pomenuo golmane Partizana Aleksandra Jovanovića i TSC-a Veljka Ilića, uz napomenu da reprezentacija ne mora da brine jer postoji kvalitet među čuvarima mreže. Sada deluje da legendarni Piksi nije bio u potpunosti spreman da se odrekne momka koji je postao prvi golman Rome i "izvukao" sezonu tima iz Rima kao jedan od najboljih pojedinaca u ekipi. Verovatno su na to uticali i razgovori selektora i igrača u prethodnim nedeljama, pošto je poznato da Dragan Stojković voli komunikaciju sa fudbalerima, pa čak i odlaske na njihove utakmice kako bi zajedno provodili vreme.

Naravno, korak u pravom smeru morao je da napravi i Mile Svilar. Talentovani golman pre nekoliko meseci prepoznao je da bi u reprezentaciji Belgije mogao da dobije daleko veću minutažu, verovatno i postane prvi golman za Evropsko prvenstvo jer je Tibo Kurtoa najavio da propušta to takmičenje nakon teške povrede koju je vukao čitave sezone. Svilar bi bio ogromno pojačanje Belgijancima, ali FIFA nije dozvolila promenu!

Mladi čuvar mreže imao je jedini nastup za reprezentaciju Srbije nakon 21. rođendana, pa nije mogao da promeni reprezentaciju za koju nastupa. Praktično, to je bio znak da je reprezentativna karijera Mileta Svilara gotova nakon samo 45 minuta u prijateljskom meču protiv Katara. Bila bi velika šteta da se to dogodilo nakon fantastične sezone koju je odigrao u Italiji, gde je postao jedan od najboljih čuvara mreže.

O Miletovoj odluci u prethodnom periodu oglašavali su se njegov otac Ratko Svilar koji je svojevremeno čuvao mrežu Vojvodine i Anderlehta, ali i fudbalski analitičar Ranko Stojić, takođe nekadašnji golman. Stojić je napomenuo da je Svilar napravio grešku i pozvao javnost da mu progleda kroz prste. "Mlad je i možda je rekao 'vruće glave'. Znam njegovog oca Ratka Svilara, golmansku legendu, veliki je Srbin i patriota i sigurno i njemu teško pada. Bio bih malo fleksibilniji u smislu definitivne odluke. Mladi momci prave greške...", ispričao je Ranko i dodao: "Vanja, Rajković, Petrović su dobri golmani, ali se meni lično Svilar najviše sviđa. Pričam čisto tehnički."

Javnost u Srbiji tek će doneti odluku o Miletu Svilaru i njegovim nastupima za reprezentaciju ukoliko bude i na užem spisku selektora Stojkovića, ali čini se da je Piksi već odlučio da mu ponudi drugu šansu. Mile je brzopleto doneo odluku o promeni reprezentacije, Dragan pod utiskom preoštro rekao da ga više nikada neće zvati, ali bismo tri meseca kasnije mogli da vidimo kako Svilar zaustavlja udarce Engleza, Danaca i Slovenaca. Ako je to potrebno da bismo gledali Srbiju u nokaut fazi Evropskog prvenstva ovog leta, nek neko javi direktoru Rome da Mile Svilar mora da se pakuje za Nemačku.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: