Fudbal

ZNAMO ŠTA NEĆEMO, A ŠTA MI HOĆEMO? Piksi rešio jednu dilemu pred EURO, ima ih još mnogo!

Autor Milutin Vujičić

Srbija je definitivno saznala da neće igrati sa četvoricom igrača u zadnjoj liniji jer je ocenjeno da tri eksperimenta nisu uspela. Možda smo i prerano digli ruke od njih jer nisu izvedeni u idealnim uslovima, ali nema vremena više da se misli o tome jer Evropsko je tu.

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je od Austrije (2:1), u pretposlednjoj proveri pred sam početak Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Za razliku od nejasno izabranih rivala u martu, kada smo igrali protiv Rusije i Kipra i teško da je išta moglo da se nauči iz tih 180 minuta fudbala, kvalitetna provera sa Austrijancima - koji su takođe učesnici EURO2024 - mogla je selektoru Stojkoviću da odgonetne na neka pitanja.

Pre svega više ne postoji ni najmanja dilema oko toga da Srbija ostaje na sistemu sa trojicom štopera, pošto treći put Piksijev eksperiment sa četvoricom u zadnjoj liniji nije uspeo. Probali smo prvi put protiv Mađarske u Budimpešti i batalili već posle prvog poluvremena jer je protivnik vodio 2:1, iz dva udarca na naš gol, a selektor se nije držao istog plana i u nastavku bez obzira što smo imali više od igre i u skoro svakom napadu ulazili u šansu. Probao je isto i protiv Rusije, gde je plan propao posle 20 minuta jer je Gajić dobio crveni karton, a ista ideja još brže je "ubijena" u Beču.

Na stadionu "Ernst Hapel", Srbija je već posle 13 minuta rešila da se okrene sada već svojoj prepoznatljivoj formaciji 3-5-1-1, pošto je gubila 2:0 golovima Vimera i Baumgartnera. Prema rečima Piksija, bilo je to sasvim dovoljno vremena da vidi da mora da menja, s tim da ni ovoga puta - kao i protiv Mađarske i Rusije - ogled nije izveden u idealnim uslovima.

Izvor: MN Press

Ovoga puta, Srbija je samu sebe "sabotirala" jer je igrala sa potpunom novom zadnjom linijom u kojoj su bila četiri štopera. Na bekovskim pozicijama igrali su Spajić i Pavlović, koji su pre svega štoperi i gotovo da im je potpuno nepoznata bila nova uloga. Pavlović je manje od pola sata u dosadašnjem toku karijere igrao kao levi bek (u završnici mečeva za Monako i Bazel), dok je s druge strane Spajić kao desni bek "krpio" tek desetak puta. I to je za njega "davno prošlo vreme", u Tuluzu i Krasnodaru. 

Da nismo uigrani i da imamo problema, videli smo već posle nekoliko sekundi kada je Spajić umalo napravio penal, dok su uz to zbog pokretljive i agresivne igre Austrije naši konstantno bilo u raskoraku; iskakali su svi iz odbrane, pre svih Pavlović i Gudelj, što je za posledicu donelo dva pomalo i amaterska gola koja je primila naša reprezentacija.

To je bio signal za Piksija da Gudelja pošalje u vezu, a da Živkovića i Gaćinovića ipak prekomanduje na pozicije ving-bekova, gde su imali obaveze da čuvaju krilne igrače Austrije. Donelo je to stabilnost u igri Srbije, omogućilo da lakše držimo loptu i da budemo konkretniji u napadu. Zapretili smo u nekoliko navrata, pre svega preko Tadića i Živkovića, Pavlović je dao i gol, ali to nije bilo dovoljno da dođemo do povoljnijeg rezultata, iako smo takve ambicije evidentno imali.

Piksi je tako na stadionu "Ernst Hapel" rešio najveću dilemu koju je imao pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Shvatio je kako ne želi da igra njegova ekipa i to definitivno znači da Srbiju nećemo u Nemačkoj gledati sa četvoricom pozadi (iako ne treba odustati od eksperimenta, pošto uslovi nisu bili objektivni), dok i dalje ostaje pitanje - kako želimo da igramo?

Selektor je odmah u teoriji objasnio svoje zamisli, kazao je da želi hrabru Srbiju (kao u drugom poluvremenu protiv Austrije), da takođe želi da njegov tim ima posed lopte i da dominira, međutim idealan sistem - i idealna personalan rešenja - i dalje se traže. Srbija je i dalje neodlučna povodom "uparivanja" Mitrovića i Vlahovića, uloge za Sergeja Milinković-Savića, koja potom povlači za sobom i poziciju Dušana Tadića, a gde je tek raspored štopera u zadnjoj liniji, gde je utisak da smo iz meča u meč sve više zbunjeni.

Izvor: MN Press

Apsolutno je logično da selektor "vrti karte" dok ne pronađe ono što traži, ali vremena nema još mnogo. Srbiji je ostala još samo jedna utakmica pred Evropsko prvenstvo, i to protiv Švedske u Stokholmu, gde se nadamo da neće sve proteći u svečarskoj atmosferi zbog oproštaja Zlatana Ibrahimovića.

Svaka mu čast na svemu, ali Srbija dolazi u Švedsku da pored "šta nije" sazna "šta jeste", da to ne bi morala da uči na teži način, protiv moćne Engleske 16. juna u Gelzenkirhenu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

(MONDO - Milutin Vujičić)