Fudbal

NOVI PAZAR TRAŽI 4 PROMENE U SUPERLIGI: Jedno pravilo treba da se ukine!

Autor Dušan Ninković

Oglasili se Novopazarci, sa predlogom za promene.

Izvor: MN Press

Superliga Srbije bi u narednim godinama trebalo da se skraćuje, odnosno da se smanji broj učesnika u elitnom rangu srpskog fudbala, ali to nije i jedina promena koja nas čeka. Pored toga što se širom zemlje radi na popravljanju infrastrukture kako bi se navijači vratili na stadione, klubovi imaju različite predloge da prvenstvo učine zanimljivijim!

Tako je Vojvodina ubeđena da bi još jedan bonus igrač na terenu bio pravi potez za srpski fudbal, jer bi mladi igrači imali više prostora da igraju. Potpuno drugačijeg stava je Novi Pazar, koji traži ukidanje tog pravila i još tri velike promene! Period između dve sezone fudbalski klub Novi Pazar iskoristio je da se oglasio i predoliži četiri velike promene!

Pored ukidanja pravila o bonus igračima, tu su promena statusa igrača iz regiona, povećanje broja stranaca u timu i dvojne registracije koje bi omogućile igračima da nastupaju i za klubove koji se takmiče u Srpskoj ligi, trećem rangu takmičenja. Saopštenje fudbalskog kluba Novi Pazar prenosimo u celosti:

"Fudbalski klub Novi Pazar iznosi svoje predloge, sugestije i stavove, za narednu sezonu i takmičenje u Mozzart bet Super ligi 24/25, sa ciljem unapređenja domaćeg fudbala i postizanja boljih rezultata, kako klubova na međunarodnoj sceni, tako i svih reprezentativnih selekcija.

1. Status igrača iz regiona

Smatramo da igrači iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore treba da imaju isti status kao i domaći igrači. Ne vidimo razlog zašto igrači iz zemalja kao što su Finska i Portugal zaslužuju status igrača koji se ne smatraju strancima u našem fudbalu, dok igrači iz zemalja koje su geografski bliže Srbiji nemaju taj status, a mnogi od tih igrača žive u gradovima koji su daleko samo 50 do 100 kilometara od Srbije.

2. Ukidanje pravila o bonus igračima

Zalažemo se za ukidanje pravila o bonus igračima. Primera radi, igrač koji je rođen u decembru 2002. godine i igrač rođen u januaru 2003. godine ne bi trebalo da budu različito tretirani zbog nekoliko meseci razlike. Kvalitet igrača treba da bude jedini kriterijum za njihov angažman na terenu, a ne propozicije koje ograničavaju mogućnosti nešto starijih, ali kvalitetnijih fudbalera.

3. Dvojne registracije

Smatramo da bi dvojne registracije trebalo da budu dozvoljene ne samo za Prvu ligu Srbije, već i za niže lige, uključujući Srpske lige trećeg ranga takmičenja. Ove lige su mesta gde nastupaju najveći talenti naše zemlje i omogućavanje dvojnih registracija doprinelo bi njihovom razvoju, unapređenju kvaliteta svih takmičenja i većoj mogućnosti za pronalaženje novih bisera u srpskom fudbalu.

4. Povećanje broja stranaca

Apsolutno podržavamo povećanje broja stranaca u našem fudbalu. Trenutno se suočavamo sa deficitom kvalitetnih igrača iz celog regiona, a i tržište je prilično poremećeno zbog različitih finansijskih mogućnosti klubova i kod nas i šire u okruženju. Jedini način da manji klubovi mogu da dođu do kvalitetnog sastava je angažovanje fudbalera iz Azije, Afrike i drugih sličnih područja. Povećanje broja stranaca može doprineti većoj konkurenciji, a samim tim i kvalitetu takmičenja u Super ligi Srbije.

Fudbalski klub Novi Pazar želi, na ovaj način, da da doprinos javnoj raspravi i debati čij je krajnji cilj unapredjenje kvaliteta domaćeg fudbala", navodi se u saopštenju.

Podsećamo, ekipa Novog Pazara završila je nedavno okončano prvenstvo na devetoj poziciji, kao prvoplasirani tim u plej-autu. Nakon toga je saopšteno da će u novoj sezoni ekipu sa klupe predvoditi Nikola Trajković, nekadašnji vezni fudbaler Crvene zvezde i u dva mandata trener Radničkog iz Niša. Ideja čelnika Novog Pazara je da se u narednoj sezoni bore za pozicije koje vode u Evropu.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: