Fudbal

"MILOJEVIĆ JE ČEKAO SMENU DA PREUZME ZVEZDU!" Terzić otkrio: Hteo sam da budem podrška Baharu!

Autor Dušan Ninković

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić pričao i o Baraku Baharu.

Izvor: RTS printscreen

Crvena zvezda će u novu sezonu krenuti sa Vladanom Milojevićem, trenerom koji je pre sedam godina i započeo dominaciju crveno-belih na domaćoj sceni, uz velike uspehe u evropskim takmičenjima. tokom nedavno završene sezone Milojević se vratio u klub, odnosno na polusezoni je nasledio Baraka Bahara čiji polugodišnji mandat nije ispunio očekivanja.

Iako su čelnici Zvezde očekivali nastavak dominacije u domaćim okvirima i iskorak u Evropi, Izraelac nije uspeo da donese rezultate za samo nekoliko meseci u klubu. Primetio je to i Zvezdan Terzić, koji je zbog poraza od Jang Bojsa u Bernu i Partizana u Humskoj - na samom kraju jesenjeg dela - morao da otpusti Bahara. Sada se Terzić još jednom prisetio te saradnje.

"Mi smo hteli sve najbolje, hteli smo jednu promenu dolaskom Baraka Bahara i to je na početku dobro izgledalo nakon priprema i prijateljske utakmice sa Fiorentinom. Mislim da smo se potrošili u tim utakmicama Lige šampiona gde smo imali jaku grupu. Fizički i emotivno smo se istrošili i to je rezultiralo gubitkom bodova. Imao je Barak Bahar mnogo dobrih stvari, pre svega oko tih mladih igrača koje je forsirao. Mislim da smo u Evropi bili jako, jako konkurentni, malo nam je sreća okrenula leđa u nekim ključnim utakmicama da poentiramo i materijalizujemo te dobre igre. Spletom okolnosti ceo angažman Baraka Bahara se sveo na te dve utakmice sa Jang Bojsom i Partizanom. On da je pobedio te dve utakmice, a zaslužio je da pobedi na obe utakmice verovatno bi i dan danas bio u Crvenoj zvezdi. Ali fudbal je takav. Kako je rekao Vujadin Boškov postoje dva tipa trenera, onaj koji je smenjen i koji će tek da bude smenjen. Svi su treneri sa spakovanim koferima i rezultat je ono što ih drži. A u Crvenoj zvezdi se poraz od Partizana jako teško prašta", rekao je Zvezdan Terzić gostujući na RTS.

Zvezda je na kraju jesenjeg dela prvenstva prekinula saradnju sa Barakom Baharom, a prvi izbor za klupu bio je Vladan Milojević. Nekadašnji prvotimac kluba, a kasnije i veoma uspešni trener Zvezde rado se odazvao pozivu i pred početak zimskih priprema vratio se u klub.

"Moralo je doći do razlaza. Kada je došlo do razlaza nismo imali dilemu da li će novi trener biti Vladan Milojević ili neko drugi. Bili smo s njiim u kontaktu sve vreme. Ne ja lično, ja sam hteo da budem stvarno iskrena podrška Baraku Baharu. On je čekao da se desi smena da bi preuzeo Crvenu zvezdu. Da li se Milojević promenio? Mislim da se jako promenio na bolje. Danas je Milojević sedam godina stariji od onog Milojevića koji je došao 2017. godine. Te godine nose iskustvo i pamet i sve što dolazi sa tim. Osećam ja kroz svakodnevni razgovor sa njim koliko je on zreliji, iskusniji i mekši. On je nivo više nego kada je otišao iz Crvene zvezde", ispričao je Terzić i dodao: "Trebalo je vremena da se igrači adaptiraju na veliki klub kakva je Crvena zvezda, a navijači Crvene zvezde ne daju to vreme. To je potpuno normalno svuda u Evropi da prođe svakom igraču period aklimatizacije. Zahteva se rad pod pritiskom. Tu mislim na Hvanga. Endiajea, Olajinku... Kako je sezona odmicala tako je vreme pokazalo svoje da oni imaju onaj nivo zbog kog smo ih doveli."

Podsećamo, Vladan Milojević je u prvom mandatu Crvenu zvezdu vodio do dve šampionske titule, ali i do tri grupne faze u Evropi. U prvoj sezoni prošao je četiri kvalifikaciona kola, a zatim i grupnu fazu Lige Evrope, da bi ga u nokaut fazi eliminisao CSKA iz Moskve. Tokom naredne dve sezone Zvezda je igrala u grupnoj fazi Lige šampiona, prvi put nakon 1992. godine, kada je u Kupu evropskih šampiona branila titulu.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: