MI MRZIMO ENGLEZE VIŠE OD VAS! MONDO sa Škotima u Minhenu: Razbijte ih, molimo vas!

Odmah po dolasku u Minhen, navijači Škotske pružili su podršku reprezentaciji Srbije. Nije da nas toliko vole, ali teško da nešto više mrze od Engleza. Od reportera MONDA Milutina Vujičića sa EURO2024.

Milutin Vujičić/MONDO

Dolazak u Minhen, tri dana pred početak Evropskog prvenstva, u najavi je govorio da će sve "goreti" od promocije turnira. Međutim, već na aerodromu potpuno drugačija slika u odnosu na Dohu. Tek po koji volonter ispred EURO2024, lopti i maskota ni na vidiku, teško da bi iko mogao da pogodi da će se u ovom gradu igrati nekoliko utakmica, uključujući one Srbije sa Slovenijom i Danskom. Čini se da su samo na oprezu bili na pasoškoj kontroli, koji su digli pogled videvši da dolaze ljudi iz Srbije, već ozloglašeni u medijima pred početak takmičenja.

Ali, imamo srećom i "braću" u tome. U pitanju su Škoti koji su već spremni za otvaranje turnira protiv domaćina Nemačke, 14. juna na "Alijanc areni". Alan, Gordon i Tim, koga sam tri puta morao da čitam za ime zbog "jakog" naglaska odmah su srušili sve predrasude o huliganima, nakon što su to prvo morali da objasne i policiji.

"Šta dočekujemo na otvaranju? Nadamo se da će da bude nerešeno!", rekli su uglas sva trojica, kojima sam odmah rekao da su veći pesimisti od navijača Srbije sa kojima sam imao šanse da pričam pred EURO2024.

"Teška nam je grupa, ali mi smo ovde da se zabavljamo, a ako pobedimo nekoga to je samo plus", poručuje Alan koji je odmah prepoznao moj naglasak i pogodio da sam iz Srbije. A kada sam ih pitao za koga će navijati na meču Srbije i Engleske, tu su imali manju dilemu nego Nemca koji bira između kolenice i čizburgera.

"Za vas navijamo, svim srcem? Što, pa mi ih više mrzimo od vas. Pevaćemo da ih mrzimo i protiv Nemačke, to je najvažnije od svega!", kazali su Škoti u kiltovima, poželevši našoj reprezentaciji puno sreće, ispitujući čak i da li imamo šanse da prođemo dalje. Pokušao sam da širim optimizam, mada mi i samom u stomaku nešto "stoji". A gde da širim defetizam kada su već stali na našu stranu protiv Engleske i zdušno će nas podržati ka prva tri boda na Evropskom prvenstvu.

PETER POWELL/EPA 

Ispričao sam im i za Škote koji su pre nekoliko godina na "Karađorđu" u Novom Sadu čistili sneg pred meč sa Srbijom, ali nisu bili među njima, ali dobro pamte da im je jedan Srbin "pre sto godina" ostao urezan u sećanju kada su igrali protiv Čehoslovačke. Jedva da je i ta država postojala kada smo mi poslednji put igrali na Evropskom prvenstvu, pa kako sad da budemo pesimisti kada smo toliko čekali.

(MONDO - Milutin Vujičić)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Piksi se obraća naciji pred Euro  Kurir