Fudbal

"SADA JE POTPUNO DRUGAČIJE NEGO PRED KATAR" Orlovi otputovali na EURO 2024, ovo je Piksijeva poslednja poruka naciji!

Autor Mladen Šolak

Reprezentacija Srbije otputovala je na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Izvor: MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije otputovala je u utorak na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, gde će od ove sedmice biti deo spektakla na kojem nikad nije bila. Tačno 24 godine od kada je selekcija SR Jugoslavije na čelu sa Draganom Stojkovićem Piksijem, tada kao kapitenom, otišla na EURO u Belgiji i Holandiji, došlo je vreme da isti čovek povede naš tim na kontinentalnu smotru i kao trener.

Ovo je bila njegova poruka pred put i pred zvanično fotografisanje srpskog sastava za Evropsko prvenstvo. "Sve ide po planu, ovaj deo priprema pred odlazak u Nemačku, protekao je u najboljem redu. Imamo odličnu atmosferu, praktično od dana kada smo se okupili, sve protiče kako mogu samo da poželim. Pored treninga koje smo imali, svih stvari koje smo radili, odigrali smo dve utakmice u Austriji i Švedskoj i najvažnije je da se niko nije povredio. Nastavljamo sa programom, nedelju smo, saradnici i ja, iskoristili da pogledamo utakmice, uradimo analize. Igrači su imali slobodan dan, ne možemo svi da odmaramo".

Govorio je prvi čovek nacionalnog tima o svemu što predstoji, povratku na mapu najboljih evropskih selekcija, sitemu igre… "Kada govorimo o sistemu, ni jedan sistem kao sistem nije garancija da ćete uspeti. Ako ga vi znate, recite, pa ćemo biti najbolji na svetu. Svaki sistem zahteva jednu posvećenost, taktičku disciplinu, zahteva požrtvovanje, borbenost, zahteva žrtvovanje na terenu. I onda kada dođe rezultat, svi kažu sistem je fenomenalan. Sistem je u stvari samo početna faza igre i ništa drugo. Igrači te principe moraju da prepoznaju, shvate i razumeju, ništa ne sme da bude nejasno. Radimo puno na tom planu, praktično svaki trening, svaka utakmica je zasnovana na tim stvarima, tražite uvek bolje i više".

Srbiju očekuju dueli u grupnoj fazi sa Engleskom, zatim Slovenijom i na kraju Danskom. Medije je interesovalo da li postoji računica za prolaz u nokaut fazu? "Računice su razne, ja bih voleo da bude onaj broj koji nama garantuje plasman u narednu fazu. A šta je to na kraju, videćemo".

Srbija će prvi meč igrati u nedelju od 21 čas protiv Engleske u Gelzenkirhenu, potom će četiri dana kasnije igrati protiv Slovenije u Minhenu od 15 časova, a treći meč u grupi zakazan je za 25. jun od 21 čas protiv Slovenije u Kelnu.

Nemački novinari su izračunali da je Srbija najviša reprezentacija na šampionatu. Koliko je to bitan segment? "Važno je, naravno. Prekid igre, u savremenom fudbalu, je važan faktor, za mnoge ekipe može da bude od presudnog značaja. Pokazalo se mnogo puta i da jeste. Meni je drago da imamo 'raspoložene' igrače po visini, moćne u defanzivi, ali i pred golom protivnika. Da se branimo, ali i budemo neprijatni pred golom rivala. Imamo igrače koji su sposobni da taj segment igre dovedu u poziciju jednog dobrog benefita za nas. Tako da radimo i na tom planu . Trudićemo se da u odbrani budemo na visini zadatka, a u napadu opasni prilikom prekida"

Srbija i selektor imaju iskustvo velikog takmičenja održanog pre dve godine u Kataru… Timska igra i timski duh moraju biti takvi da te nose po terenu. Nema niti vremena niti mesta nekom individualnom pokazivanju. Svaki individualizam je dobar ako je u korist tima, znaju to igrači, jer to tražim od prvog dana. Timski duh je od izuzetne važnosti i drago mi je da svi oni pokazuju ogromnu želju da Srbiju predstavljaju na najbolji mogući način. Rekao sam, ponoviću, borbenost, trčanje, taktička disciplina, posvećenost rezultatu, posvećenost uspehu dovodi te na kraju da se raduješ svih igrača. Daćemo, obećavam, poslednji atom snage da napravimo dobar rezultat i naciju učinimo ponosnom- zaključio je selektor Dragan Stojković i ponovo apostrofirao "veliku motivaciju i posvećenost svih igrača", jednu potpuno "drugačiju sliku u odnosu na pripreme pred Katar, jer danas nemamo ambulantu, ili da budem precizniji, imamo je, ali ona je prazna, za razliku od pre dve godine kada je bila puna".

(MONDO - M.Š)