LUKA JE SOFIJU LJUBIO MINUT I 24 SEKUNDE, GLEDAO SAM U AVIONU! Rade Bogdanović o najvećem Jovićevom problemu u karijeri

Rade Bogdanović govorio je o karijeri jednog od najboljih srpskih napadača, Luke Jovića.

RTS/Screenshot/MN Press

Bivši srpski fudbaler i reprezentativac, Rade Bogdanović, jedan je od najpoznatijih fudbalskih analitičara, poznat po originalnim komentarima, u kojima ne štedi osobe o kojima priča. A neretko je najotvorenije pričao o Luki Joviću, centarforu reprezentacije koji je imao veoma buran period u karijeri kada je eksplodirao u Ajntrahtu, pa prešao u Real Madrid za čak 63 miliona evra u leto 2019.

Nažalost, ta epizoda nije bila uspešna po srpskog napadača, koji je u Madridu odigrao 51 utakmicu za najveći klub na svetu, dao tri gola, osvajao trofeje, ali nije uspeo da se izbori za mesto na "Bernabeuu". Zato je odlazio u Ajntraht, Fiorentinu i konačno se skrasio ove sezone u Milanu, za koji je dao devet golova u takmičarskoj 2023/24 i izborio novi ugovor.

Bogdanović je analizirajući Lukinu najturbulentniju fazu smatrao da je problem to što se Luka zaljubio. Na početku sada petogodišnje veze sa Sofijom Milošević, sa kojom ima dvojicu sinova, Alekseja i Teodora, njih dvoje punili su stranice magazina i tabloida i naširoko se pisalo o njihovom odnosu. Rade Bogdanović ih je jednom primetio na letu ka Španiji.
"Išao sam u Madrid, letom Beograd - Cirih, Cirih - Madrid i na štoperici sam video da se minut i 24 sekunde ljubio sa Sofijom u biznis klasi na prvom sedištu. On se zaljubio, teško će se on vratiti fudbalu. On se zaljubio, sa 21 godinom, sa toliko miliona... Mislim da je naš Luka Jović trenutno zaljubljen fudbaler, ali će možda karijera da mu trpi", rekao je Bogdanović svojevremeno u intervjuu za MONDO.

"Imao je super sezonu u Frankfurtu, prodali su ga u Real pod neshvatljivim uslovima, da li je to bila transakcija da Čelsi kupi Kovačića, jer su to isti menadžeri, pa da novac iz jedne investicije pređe u drugu... Neshvatljivo je da se toliko plaća za njega, ali to je sada tržište i izgubljen je kompas", govorio je Bogdanović o transferu.

Najveći Lukin problem? To što je Semberac

Giuseppe Maffia/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Kada analizira Lukin boravak u Madridu, Bogdanović smatra da mu je njegova narav veliki problem. "Kada je Luka Jović u pitanju, nekako mi deluje kao Semberac klasičan, ravno mu sve. Nema onu želju, aroganciju, bezobrazluk, nije drčan fudbalski, da se nametne, zagrize. Pozajmljen je nazad bio iz Reala Frankfurtu i vratio se u tu kolotečinu fudbalsku, jer nije napravio korak napred. Na velikoj je klackalici, iako je veoma mlad. Da li će gore ili će gore? Ako ode dole, teško može da se vrati"

"Luka je mlad tamo došao iz Nemačke, iz totalno drugog kluba, druge lige, drugačiji su to kvaliteti nego što je Real Madrid. Real je realno svetinja fudbalska, od stadiona, istorije, pa nadalje. I doći tamo i dobiti šansu je jako teško, njemu je uspelo, povremeno je i dobijao šanse, ali imao je povrede - jednu, pa drugu, a onda malo verovatno i način života...", rekao je Bogdanović.

Marko Metlas/© MN press, all rights reserved 

Luka Jović je ovog juna sa reprezentacijom u Nemačkoj, na svom trećem velikom takmičenju. Iako ga je tokom sezone Piksi "precrtavao" iz svojih planova u periodu kada tokom jeseni nije igrao, Luka je u Italiji pokazao da se vraća na staro i Piksi nije imao dilemu oko toga da li da ga pozove na veliki turnir.

Kao i ostali reprezentativci, i on je ushićen pred turnir: "Dugo nismo bili na EP, bilo je par situacija gde nam neke druge okolnosti nisu pomogle da se plasiramo. Mislim da zaslužujemo da budemo tu. Očekivanja su da prođemo, da se pokažemo u najboljem svetlu. Voleli bismo da idemo što dalje, mislim da imamo kvalitet. Sve je moguće u noakut fazi na turniru, kada se igra jedna utakmica", istakao je Luka i dodao: "Zaista smo dobili jaku grupu, Englezi su među prvim favoritima. ne treba trošiti reči, mnogo jakih individualaca. Danska i slovenija najmanje odgovaraju našem stilu igre, igraju čvrst i agresivan fudbal. Od druge i treće utakmice će mnogo zavisiti. Mi ćemo dati sve od sebe da pobedimo sve tri utakmice kako bismo prošli dalje."

"O nadimku 'Srpski Falkao'"

Prisetio se napadač Milana i svojih početaka u seniorskom fudbalu. Kao veliki talenat Crvene vzezde voema mlad stigao je u prvi tim, rano su počela poređenja sa Radamelom Falkaom, ali i prilika da uči od starijih kolega. Kasnije je nastavio da uči i od Aleksandra Mitrovića, dugogodišnjeg saigrača u reprezentaciji.

"Nadimak srpski Falkao dao mi je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić. Stilom igre sam podsećao, imali smo kosicu, pokušavao sam da rešavam situacije kao on. Ostalo je tako do danas. On je jedan od igrača od kojih sam mnogo naučio, gledajući ga", rekao je Jović i okrenuo se ka saigračima u ofanzivi Srbije: "Pre smo mogli da se hvalimo defanzivcima, ali sada su tu Duci, Mitar, pa mlađi momci Joveljić, Ratkov... Zaista talentovani momci. Mitar je najstariji, imali smo priliku da mnogo naučimo od njega. Imao je fantastičnu sezonu, Vlahović je imao fantastičnu sezonu."

Srbija sada ima priliku da računa na tri izuzetno kvalitetna igrača, različitih profila. "Dopunjujemo se, u službi smo tima i mislim da smo maksimalno iskorišćeni. Mitrović završava šanse, Vlahović traži dubinu i ima strašnu levu nogu, ja više volim da igram u formacijama sa dva napadača. Da imam slobodu da se krećem. Zadovoljstvo mi je što igram sa njima, osećam se lepo na terenu kada igram i sa jednim i sa drugim. Meni odgovara formacija sa dva napadača, to me je proslavilo u Frankfurtu. Odgovara nam i ofanzivan stil fudbala, nadam se da ćemo nastaviti da igramo u ovom sistemu", rekao je Jović.

(MONDO)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

igraci pozdravljaju navijace  MONDO/Milutin Vujičić