Fudbal

"ŽENA NE TREBA DA SE BAVI FUDBALOM!" Bivši trener Zvezde šokirao izjavom: Viđamo ih svuda...

Autor Dušan Ninković

Izjava bivšeg trenera Crvene zvezde Miodraga Božovića naišla je na različite komentare u javnosti.

Izvor: MN Press

Nekadašnji trener Crvene zvezde Miodrag "Grof" Božović čovek je od velikog uticaja u ruskom fudbalu, pa je za tamošnje medije govorio o brojnim temama. Pričao je o svemu što Dejana Stankovića čeka na klupi Spartaka iz Moskve jer je tokom trenerske karijere predvodio čak sedam timova u Premijer ligi, ali se dotakao i pozicije koju u današnjem fudbalu zauzimaju žene.

Iako je sve češće slučaj da se žene nalaze u ulozi sudija ili trenera, Crnogorac koji je svojevremeno igrao i trenirao Zvezdu smatra da im tu nije mesto i da ne treba da sude muškarcima. Po njegovim rečima, postoji mnogo poslova koji više pristaju ženama, a one treba da ih obavljaju umesto što traže svoje mesto u fudbalu.

"Teško mi je da ocenim kako one sude i kako obavljaju taj posao. Za mene bi žena trebala da radi neki drugi posao, a ne da se bavi fudbalom", rekao je Božović u intervjuu za ruski "Sport 24" i dodao: "Ali ko sam ja da to kažem kada je to trend u svetu."

Nekadašnji trener Crvene zvezde nije se tu zaustavio, pomenuo je i druge poslove koje žene rade a koji nisu njima prilagođeni. "Za ženu je najveće zadovoljstvo kada podiže decu, brine o porodici, dok muškarac radi. Ali mi sada viđamo žene svuda - čak i na poslovima koji su tradicionalno rezervisani za muškarce. To je čudno. Na Zapadu će me nazvati se*sistom zbog ovakvog stava, ali ja sam čovek starog kova", ispričao je crnogorski stručnjak.

Božović je svojevremeno nastupao za Budućnost iz Podgorice i Crvenu zvezdu, u kojoj je proveo dve godine, a zatim za timove iz Indonezije, sa Kipra, iz Holandije i Japana. Zabeležio je jedan meč za mladu reprezentaciju Jugoslavije, davne 1990. godine.

Nakon igračke karijere brzo se okrenuo trenerskom poslu. Vodio je sada ugašeni Beograd sa Karaburme, bio pomoćnik u Japanu, a samostalno radio još i u Borcu iz Čačka, Obiliću, AEP Pafosu, Budućnosti, Grblju,... Najveći deo karijere proveo je u Rusiji gde je bio trener Amkara iz Perma, Moskve, Dinama iz Moskve, Rostova, Lokomotive iz Moskve, Arsenala iz Tule i Krila Sovjetov. Crvenu zvezdu je vodio tokom dve sezone i u tom periodu je osvojio Superligu, dok je sa Rostovom osvojio Kup Rusije. Poslednji posao imao je u Nefčiju iz Bakua, ali azerbejdžanski tim nije želeo da mu ponudi nastavak saradnje na kraju nedavno završene sezone.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: