MITAR GOREO I IZGOREO, A PIKSI "OTKLJUČAO" VLAHOVIĆA! Ocene fudbalera Srbije - Džoker sa klupe okrenuo našu igru!

Srbija je doživela poraz i napustila teren bez bodova, ali sa podignutom glavom i dokazom da ima šta da pruži na Evropskom prvenstvu. Od reportera MONDA sa Evropskog prvenstva, Milutina Vujičića.

MN Press

Reprezentacija Srbije porazom je počela Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, ali u svemu viđenom u meču protiv Engleske nema razloga da klonemo. Naprotiv. Pristup "orlova", protok lopte, prodori u pokušajima da izjednačimo, nagovestili su da će Srbija ostati pribrana, podjednako motivisana i da će znati šta treba da radi u mečevima protiv Slovenije 20. juna i Danske 25. juna u Minhenu. A, evo kako je to izgledalo u nedelju uveče protiv Engleske iz ugla reportera MONDA sa Evropskog prvenstva, Milutina Vujičića.

PREDRAG RAJKOVIĆ - 7

Ne može da bude iznenađenje ako golman koji je deset godina u reprezentaciji dobije šansu da brani, ali se može reći da je Piksijeva odluka bila veoma hrabra. Na kraju, ispostavila se i kao dobra. Iako Rajković nije mogao da "izvadi" loptu kod gola Belingema, bio je vrlo dobar u ostatku utakmice. Odbranio je šut Aleksanderu-Arnoldu sa distance, uspeo da odbije šut Kejna od prečku, dok mu je samo malo više sigurnosti nedostajalo kod visokih lopti. Videćemo da li će Piksi nastaviti sa Rajkovićem na golu jer deluje da ga je izabrao ocenivši da će biti više posla, a manje prostora da golman "igra loptom" gde je Vanja bolji.

Kurir/Nemanja Nikolić 

MILOŠ VELJKOVIĆ - 7

Piksi ga je pomerio sa centralnog na desnog štopera i to mu za sada odlično odgovara. Srećom, nije imao previše posla sa brzim igračima Engleske, prosto jer nisu imali prostora da napadnu dubinu kod njega, tako da kada se podvuče crta - ovo je jedna od njegovih najboljih partija u dresu Srbije. U situaciji kada je njegov bivši saigrač Kejn pogodio prečku, utisak je da je sudija progledao kroz prste Englezima. Za to mu nećemo uzeti za zlo.

NIKOLA MILENKOVIĆ - 7,5

Kritikovali smo ga na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali danas je bio gotovo perfektan. Držao je poziciju, vodio velike bitke sa Kejnom i pokazao da je njegova najbolja pozicija centralni štoper. Možda bi mogao da šalje i direktnije lopte ka napred, ali za pčetak je bilo potrebno da dobije samopouzdanje. Ako ovako nastavi, Piksi ne mora da brine o centralnom štoper u formaciji sa tri pozadi do kraja turnira.

STRAHINJA PAVLOVIĆ - 7

Od trojice štopera možda je imao i najviše posla, ali je takođe odigrao dobro. Pobegao mu je "Kostićev igrač" kod gola Engleske, nesrećno ga je lopta pogodila i završila na glavi Belingemu, ali to ne može da bude minus. Minus je pak onaj beg Vokera kao od šale u 25. minutu, prosto je jedan od najbržih fudbalera na svetu. Imao je malo problema sa Sakom, ali ga je bolje neutralisao od Kostića. U drugom poluvremenu igrao mnogo ofanzivnije i pokazao da je za jači klub od Salcburga.

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ  (do 74. minuta) - 6,5

Ofanzivno je ostavio više nego solidan utisak. Ukrao je loptu kod šanse Mitrovića u prvom poluvremenu, pokušavao još nekoliko puta da igra "jedan na jedan" i tu je imao problem da pošalje "ubojitije" lopte, dok je takođe bio naš praktično jedini "brzanac" što smo mogli i bolje da iskoristimo. Što se defanzive tiče, Belingem mu je pobegao kod gola, a čini se da ozbiljno potrošio jer već posle nekoliko minuta u drugom poluvremenu nije imao snage za više.

FRIEDEMANN VOGEL/EPA 

NEMANJA GUDELJ (do 45. minuta) - 6

Očekivalo se da bude možda i ključni igrač Srbije u veznom redu, gde bi delovao kao "ispravljač" naše odbrane, ali je zapravo igrao u liniji sa četvoricom gde se nije snašao. Pookosio je Aleksandera-Arnolda kada mu je sudija oprostio karton, međutim nije koji minut kasnije ugled koji ima Belingem nije mogao da ga spasi. Bio opterećen ozbiljnim taktičkim zadacima jer se vraćao i u odbranu da pomogne u iznošenju lopte, ali to nije mnogo promenilo.

SAŠA LUKIĆ (do 61. minuta) - 6,5

Najaktivniji naš fudbaler u veznom redu od koga se očekivalo da u odsustvu Tadića preuzme veću obavezu nego što to realno može svojim kvalitetom. Stalno je Lukić bio u epicentru dešavanja, imao je 48/51 tačnih dodavanja, ali ako taj podatak nešto pokazuje onda je da je birao uvek sigurno rešenje. Stalno je imao dilemu šta će sa loptom, gurao je po pravilu prvom do sebe, međutim ni tamo nije bio igrač koji ima "pas ispod zemlje" u svom repertoaru. Tek jedno dodavanje nije bilo iz repertoara "šablon" i upravo nam je ono donelo šansu u prvom poluvremenu. Možda bi trebalo da je malo hrabriji.

Kurir/Nemanja Nikolić 

SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ - 6,5

Imao velike oscilacije u igri tokom čitavog meča. Počeo vrlo neaktivno u veznom redu, gde je mogao bolje da isprati akciju koja je prethodila golu Engleske, a onda se postepeno "palio". Videlo se da želi da učestvuje više u igri, međutim nedovoljno dobro se "kapirao" sa svim saigračima koji su napadali prostor. Tako dok ga nisu razumeli Vlahović i Mitrović, uspeo je da izbaci u prvi plan Mladenovića i Živkovića. Mogao je i više da namuči Rajsa.

Kurir/Nemanja Nikolić 

FILIP KOSTIĆ (do 43. minuta) - 5,5

Možda i njegova najgora partija u dresu Srbije. Navikli smo od Kostića da donosi prodornost, da je uglavnom koncentrisan i da baš retko dozvoljava da mu se neko ušunja iza leđa. Ipak, od trojica krivaca za gol Belingema - možda je Kostić i "najkrivlji". Saka mu je pobegao iza leđa i poslao loptu kojom je Engleska povela u 13. minutu. Nije to bio njegov jedini kiks jer je Saka svaki put s loptom uspevao da mu umakne. Nakon što se "izvrteo" na ringišpilu, seo je na travu u završnici prvog poluvremena i tražio izmenu i u suzama je izašao s terena. Utisak je da je igrao povređen. Zašto?

DUŠAN VLAHOVIĆ - 6,5

FRIEDEMANN VOGEL/EPA 

Bilo je i pozitivnih i negativnih stvari u njegovoj igri, kao kod Alegrija u Juventusu. Igrao je praktično desno krilo kada smo bez lopte, zbog Mitrovića na terenu, gde se nikako nije snašao. Iz njegove greške umalo smo primili gol u 25. minutu preko Vokera, gde su čini se "pročitali" situaciju iz meča sa Švedskom. Donosio je loše odluke u prvom poluvremenu, pa se to u nastavku brzo promenilo kada je bio među našim najboljim igračima kada ga je Piksi ostavio u špicu dok je Mitar izašao. Šut sa distance, golgetersko pozicioniranje, pokazao je Vlahović kakav je igrač kada je u svojoj zoni. Potrebno je što više da ulazi u situacije da beži štoperima jer tu može da napravi veliku razliku. Samo da mu omogućimo to...

ALEKSANDAR MITROVIĆ (do 61. minuta) - 6

Nije ovo bilo njegovo veče. Iako je Mitrović imao odličnu šansu u 20. minutu kada je oprobao šut sa ivice kaznenog, generalno se mučio i postajao frustriran jer ne može da igra svoju igru. To već sada nije slučajnost kada igra zajedno sa Vlahovićem. U potrazi za loptom, posebno za onima koje je nekada dobijao od Tadića, Mitrović je "izgoreo". Odlazio je sve dublje i dublje, gotovo do centra terena, gde jednostavno zbog svoje brzine ne može da doprinese. Njegova pozicija je baš tamo gde je u 60. minutu na pet metara probao da "ćušne" ispred Pikforda, ali nije uspeo.

IZMENE: BRAVO ZA MLADENOVIĆA!

Najbolju partiju od igrača koji su ušli sa klupe pružio je Filip Mladenović (od 43. minuta) koji je totalno razmrdao naš tim i u dve situacije umalo doprineo da dođemo do gola. Ali, nije bilo "onih" lopti koje očekujemo od njega za Mitrovića. Solidnu partiju pružio je i Ivan Ilić (od 46. minuta) zamenivši Gudelja, dok je Dušan Tadić (od 61. minuta) imao problema da uđe u ritam i nepotrebno je dobio žuti karton koji može da bude problem za dalje. U igru su ušli i Luka Jović (od 61. minuta) i Veljko Birmančević (od 74. minuta) koji nisu imali previše prilike da se istaknu.

SELEKTOR: DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI - 7

Iznenadio je Sautgejta, a i celu Srbiju odlukom da počne s dvojicom napadača bez Tadića. Napravilo je to dosta problema Englezima u posedu lopte, prosto nisu imali ideju, a gol koji smo primili bio je samo posledica nedovoljno dobre koncentracije. Nikakvog majstorluka, niti naročito dobrog fudbala koji su igrali tada, ali i u nastavku utakmice. To je nateralo Srbiju da igra fudbal sa timom koji za to prosto nije bio predodređen, Englezi su nam prepustili teren, zato su na poluvremenu usledile izmene koje su zamalo promenile tok meča. Pogodio je sve izmene i malo je falilo da Srbija dođe do boda, nervirao se i učestvovao u svakoj akciji našeg tima, prenevši energiju na dešavanja na terenu. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Haristeas misli da Srbija može kao Grčka 2004  MONDO/Milutin Vujičić

(MONDO - Milutin Vujičić)