NEĆU DA IGRAM ZA TAKVU ZEMLJU, KUCAJU NAM NA VRATA! Mbape se dramatično obratio naciji sa Evropskog prvenstva

Najbolji francuski fudbaler se hitno obratio čitavoj naciji

FRIEDEMANN VOGEL/EPA

Najbolji francuski fudbaler Kilijan Mbape progovorio je o politici tokom Evropskog prvenstva u fudbalu. On je pozvao svoje zemljake da na nacionalnim izborima 30. juna i 7. jula na izborima glasaju protiv Marin Le Pen, desničarke koja je ovog juna napravila uspeh na izborima za Evropski parlament.

"Pozivam da se glasa protiv ekstremista koji žele da podele zemlju. Hoću da budem ponosan dok nosim ovaj dres, neću da predstavljam zemlju koja ne simboliše moje vrednosti", kazao je Embape, rođen u predgrađu pariza, u braku roditelja kamerunsko-alžirskih korena.

Na izborima za Evropski parlament Marin Le Pen je sa svojom strankom "Nacionalno okupljanje" osvojila 30 mandata, a stranka aktuelnog predsednika Francuske Emanuela Makrona, "Preporod", 13. Nakon što su sabrani rezultati izbora, Makron je raspustio vladu Francuske i najavio parlamentarne izbore, koje je i raspisao.

"Znamo da je ovo ključni trenutak u francuskoj istoriji. Ovo je događaj bez presedana. Generacija smo koja može da napravi razliku. Možemo da vidimo da ekstremisti kucaju na vrata moći i imamo šansu da oblikujemo budućnost svoje zemlje. Ta situacija je važnija od naše utakmice protiv Austrije u ponedeljak", takođe je kazao Mbape. On se često prethodnih godina sastajao sa predsednikom Makronom, a najčešće pri dodelji velikih medalja ili na prijemima posle uspeha "trikolora". Ovako su izgledali ti susreti:

Fudbalski savez Francuske izdao je u vezi sa izborima saopštenje, u kojem je naglasio da je veoma privržen slobodi izražavanja, ali je apelovao na novinare da ne postavljaju pitanjima francuskim fudbalerima, da ne bi bili zloupotrebljeni u političke svrhe.

(MONDO - M.Š)

This browser does not support the video element.

Mbape čestitao rođendan  Instagram