DRAGANE, KAKAV JE TO NAČIN DA ME VREĐAŠ PRED NOVINARIMA!? Svađa zbog koje je Piksi umalo napustio Evropsko prvenstvo

Situaciju koju prolazi sa Dušanom Tadićem, selektor Srbije Dragan Stojković Piksi ne prolazi prvi put.

EPA, Tamas Kovacs/MTI

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi bio je iznenađen kada je čuo da je kapiten Dušan Tadić javno izrazio nezadovoljstvo zato što nije počeo meč protiv Engleske. Kada je čuo da je vezista o sebi pričao kao o najboljem i najspremnijem igraču ekipe i da je uveravao novinare iz inostranstva da bi sa njim na terenu Srbija dala dva gola, Piksi je zinuo od iznenađenja.

"U, pa to nije dobro ako je rekao, to nikako nije dobro ako je rekao. To je bila moja odluka iz taktičkih razloga. Hteo sam Tadića sa svežim nogama u drugih 45 minuta i jedino je to razlog. Radi se o taktici i ništa drugo", rekao je Piksi novinarima, teško skrivajući da je iznenađen.

Pre četvrt veka, na poslednjem Evropskom prvenstvu naše reprezentacije do ovog leta i Nemačke, Piksi je bio kapiten SR Jugoslavije i imao je sličnu situaciju - tada kao igrač - sa selektorom Vujadinom Boškovom. U knjizi kolumniste MONDA Nebojša Petrovića "Piksi: Sve za 10", opisana je ta situacija iz poslednjeg leta Dragana Stojkovića Piksija u reprezentaciji, kao i poslednjeg velikog turnira našeg tima do 2006.

Uoči meča protiv Slovenije, koji je obeležio Siniša Mihajlović udaranjem i crvenim kartonom, Boškov je planirao da Stojković bude rezerva. I to je Piksija veoma naljutilo.

  • "Bata Vujke, uz dužno poštovanje vašim godinama i vašoj karijeri, ne mogu da vam dozvolim da se ovako ponašate prema meni", počeo je Stojković.
  • "Zašto, šta nije u redu?", usledio je iznenađeni odgovor selektora.
  • "Slušajte, ja nisam početnik u reprezentaciji. Ovo vam govorim iz ugla igrača koji je pri kraju karijere, koji ima svoje ime i prezime, kao i reputaciju u svetu fudbala. Mislim da nisam zaslužio ovakav odnos i odsustvo poštovanja s vaše strane."
  • "Dragane, moram i ja tebe nešto da pitam. Kakav je to način da me vređaš i kritikuješ kod novinara? Pročitali su mi prijatelji šta si rekao za jedne holandske novine", rekao je Boškov.

"JA SLAŽEM STVARI, OSTALI IGRAČI IH VADE IZ KOFERA"

Šokiran na trenutak, Stojković je Boškovu objasnio da nije razgovarao ni sa jednim novinarom od dolaska u Belgiju, kao i da nije njegov manir da komunicira sa trenerom preko medija. "Slobodno pozdravite te prijatelje koji su vam to preneli i recite im da mogu da mi pljunu pod prozor", poručio je Piksi selektoru.

Stojković je tada bio toliko ljut da je pozvao suprugu Snežanu, koja je i ovog leta uz njega na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, sa namerom da joj kaže da se vraća. "Međutim, došlo je do smešne situacije. Ja slažem stvari i stavljam ih u kofer, a igrači ih vade i vraćaju u ormar. Kažem: 'Ljudi, nema ljutnje, očigledno je da čovek ima nešto protiv mene i najbolje je za sve nas da ne budem više deo ekipe. Nisam to zaslužio.' Ali šta se dešava? Izlazim iz hotela, Vujke mi prilazi i kaže mi 'Slušaj, razmislio sam, ipak ćeš igrati večeras.'"

I ni tu nije bio kraj drame, već je Stojković ušao u svlačionicu i jednim potezom stavio Boškovu do znanja da ne želi da počne na taj način, odnosno u situaciji kada to nije odluka selektora. "Uzeo sam sunđer i obrisao ime. Tek je tada shvatio da sam ozbiljan i da nema sile koja može da me natera da promenim odluku. Nije imao kud i stavio je Dekija Stankovića u startnih jedanaest, ali je već posle pola sata igre izvršio izmenu. I to je greška, morao je da sačeka poluvreme iz poštovanja prema jednom mladom igraču."

Kada pamti taj meč, Stojković se odmah seti Mihajlovićevog crvenog kartona. "Pretila nam je ozbiljna katastrofa. Boškov u jednom trenutku raširi ruke i razdere se iz sveg glasa: 'Ajde, bre, plavi, majku vam vašu, šta vam je.' Pa kako šta nam je, ne možemo da se povežemo. Uspeli smo sa deset igrača da postignemo tri gola i malo je falilo da Jokan u poslednjem minutu donese potpuni preokret. Drulović je ušao i odigrao strašnu utakmicu, Juga takođe."

Tadašnji vođa Slovenije Zlatko Zahovič rekao je na terenu Piksiju "Majstore, kada si ušao mi smo potpuno stali", a Stojković pamti šta mu je rekao Boškov nakon susreta. "Staza od hotela do novinarske sale ima stotinak metara. Mi krećemo, a Vujke me zagrli i kaže 'Bog te mazo, pa ja nisam imao pojma da si ti ovakav igrač.' Pokidao sam se od smeha. Rekao sam mu: 'Pa ni ja nisam imao pojma da ste vi ovakav trener.' Eto zašto mislim da me on uopšte nije znao kao fudbalera. Nije imao pojma ko sam ja. Majke mi moje, veruj mi."

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Piksi na treningu Srbije  MONDO/Milutin Vujičić