Fudbal

HRVATSKA MOŽE ODMAH DA ISPADNE! Kalkulacije zavise od još jednog rezultata, ali je ovo sigurno!

Autor Nemanja Stanojčić

Reprezentacija Hrvatske koja je imala velike uspehe na prethodnim takmičenjima može da ispadne već u prvoj fazi Evropskog prvenstva...

Izvor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Drugo mesto na Svetskom prvenstvu, drugo mesto u Ligi nacija, a sada bi reprezentacija Hrvatske takmičenje na Evropskom prvenstvu mogla da završi već u grupnoj fazi. Posle dva finala i dva velika uspeha, mogao bi da se dogodi veliki neuspeh. Jeste u pitanju "grupa smrti", ali se mnogo više očekivalo od pulena Zlatka Dalića u drugom meču protiv Albanije koji je završen remijem (2:2).

Ako je ubedljiv poraz od Španije (3:0) bio (ne)očekivan, onda je nerešen rezultat sa Albancima svakako šok za mnoge. Umesto bar tri boda, sada i Albanija i Hrvatska imaju po jedan bod i sada čekaju ishod meča između Španije i Italije. Obe selekcije imaju po tri boda i u zavisnosti od toga kako se taj meč završi biće poznato i šta tačno treba "kockastima" za prolaz. Ono što je jasno jeste da bez obzira na ishod tog duela da bude potrebna pobeda protiv Italije u poslednjem kolu.

Da pojasnimo dodatno. Po dve najbolje reprezentacije iz svake od grupa prolazi direktno. Dakle, ukupno 12 selekcija iz šest grupa. Od preostalih timova četiri najbolje trećeplasirane selekcije idu dalje, dve ispadaju. Male su šanse, praktično nemoguće, da tim koji ima samo dva boda može da bude među te četiri, sa tri boda je moguće, sa četiri je to manje-više garantovano.

Po trenutnoj situaciji ukoliko derbi grupe B bude završen remijem u četvrtak (21 čas), to će praktično značiti da Španci i Italijani idu dalje. Naravno, važna je i pozicija, zbog "ukrštanja", daljeg takmičenja i svega što sledi. Poslednje kolo ove grupe igra se 24. juna, mečevi počinju u isto vreme (21 sat) i Hrvatska igra sa Italijom, a Albanija sa Španijom.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: