Fudbal

DOKAŽITE DA SU HRVATI VIKALI "UBIJ SRBINA"! Oglasio se predsednik HNS: Ja to nisam video!

Autor Nemanja Stanojčić

Marijan Kustić, predsednik hrvatskog fudbalskog saveza reagovao je na skandalozno skandiranje navijača na meču Albanije i Hrvatske.

Izvor: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sa tribina stadiona u Hamburgu, tokom meča Albanije i Hrvatske (2:2) jasno je moglo da se čuje skandalozno skandiranje navijača "Ubij Srbina" na Evropskom prvenstvu. Zbog svega toga je FSS podneo prijavu UEFA i pokrenut je postupak protiv tamošnjeg saveza zbog tog incidenta.

Tim povodom oglasio se predsednik HNS Marijan Kustić. "Potupak je otvoren, mi smo uvek naglašavali da osuđujemo bilo kakav poziv na mržnju i diskriminaciju. Na prvom meču su delegati imali primedbe na nekoliko baklji i čaša koje su bačene, ali hajde da ne prebacujemo nešto na nekoga. Ponavljam, postupak je otvoren, pa neka oni dokažu da je zaista tako bilo. Lično, ja to nisam video, osim što su neki strani mediji pisali. Želim da se zahvalim našim navijačima, okupiti 100.000 navijača, čestitam im na tome", rekao je Kustić.

Srpski fudbalski savez pisao je UEFA zbog toga. "FSS veruje da će disciplinski organi UEFA na pravi način reagovati i sankcionisati ovako ponašanje navijača oba nacionalna tima. Ovakvo vređanje jedne nacije sa povicima da treba da budu ubijeni, odavno nije viđeno na sportskim događajima. Kao građani Republike Srbije, kao sportski-fudbalski radnici koji su čvrsto opredeljeni za sprovođenje univerzalnih sportskih principa i fer pleja, veoma smo povređeni događajima na ovoj utakmici. Obzirom da ovakvo divljanje velikog broja navijača, koje se ne može nazvati ponašanjem, nije u skladu sa propisima UEFA kao i sa elementarnim ljudskim ponašanjem, molimo Vas da najhitnije i najoštrije kaznite ogovorne za gore pomenute događaje i obezbedite normalno odigravanje utakmica. Želimo da Vas podsetimo da ovakvo divljanje, mržnja i rasizam predstavljaju sve ono protiv čega se Vaša organizacija deklativno bori", stoji u dopisu koje je potpisao Jovan Šurbatović.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: