Fudbal

IZVELI DETE PROTIV HRVATA, PREKRŠILI ZAKON! Na Evropskom prvenstvu strepe od dosad neviđenog skandala

Autor Mladen Šolak

U nemačkim medijima povela se polemika zbog tinejdžera koji igra za Španiju.

Izvor: Eibner-Pressefoto/Marcel von Fehrn / imago sportfotodienst / Profimedia

Reprezentativac Španije i nova zvezda svetskog fudbala, Lamin Jamal (16) igrao je na Evropskom prvenstvu u pobedi protiv Hrvatske 71 minut, a onda ga je selektor Luis De La Fuente izveo iz igre. Nemački mediji doveli su u pitanje da li je to bilo prekasno, i to ne zbog taktike ili zbog umora tinejdžera, već zbog zakona koji važe u Nemačkoj.

S obzirom na to da je utakmica počela u 21 čas, prema lokalnom zakonu osobe mlađe od 18 godina nemaju pravo da rade posle 20 časova. Ta odredba se ne odnosi samo na državljane Nemačke, već i za mlade iz inostranstva koji dođu u tu zemlju. I to je ono što bi moglo da brine Špance, na prvu loptu.

Srećom po njih, postoji izuzeće u ovom zakonu ako se primenjuje na sportiste, jer oni imaju pravo da budu na terenu do 23 časa. U konkretnom slučaju, Jamal je izveden iz igre oko 22.30 i ustupio je svoje mesto Feranu Toresu. Ipak, Španci će morati da obrate pažnju na ovaj zakon zato što je Jamal nakon meča otišao na tuširanje, davanje izjava, obaveznu masažu i sve što spada u obaveze fudbalera kada izađu sa terena.

Da li je Španija ugrožena i da li je čeka kazna, koja može da dosegne do 30.000 evra? Prema mišljenju pravnog stručnjakla Stefana Grafa, zbog Jamala neće biti brige, jer je ZDF-u objasnio da ova kazna preti samo u teoriji učesnicima Evropskog prvenstva. Ona još nije primenjivana u sportskom sektoru i ne očekuje se ni sada da stručni štab strepi zbog svog tinejdžera na sledećoj utakmici koja će biti odigrana u istom terminu, od 21 čas, protiv Albanije.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: