Fudbal

"OČIGLEDNO JE ŠTO JE VREĐAO SRBIJU, NE I MAKEDONIJU" Ovako Englezi pišu o albanskom provokatoru na EURO 2024

Autor Mladen Šolak

Ovako svetski mediji pišu o Albancu koji je širio mržnju na Evropskom prvenstvu

Izvor: Profimedia/IMAGO

Odluka UEFA da suspenduje albanskog reprezentativca Mirlinda Dakua zbog vređanja Srbije i Severne Makedonije jedna je od vesti dana sa Evropskog prvenstva. Albanski provokator rođen na Kosovu i Metohiji uzeo je megafon posle utakmice protiv Hrvatske i poveo pesmu u kojoj se vređaju Srbi i Makedonci i zbog toga neće igrati protiv Španije, niti u osmini finala, ako Albanci izbore plasman. Njegova nada je sada samo senzacija i plasman Albanaca u četvrtfinale.

Uz to što je sam sebe "obeležio", Mirlind Daku je kažnjen i u svom klubu, Rubinu iz Kazanja, gde će morati da stane u svlačionicu pred nekoliko srpskih igrača, kada se tamo vrati. Uzalud se javno izvinjavao, uzalud je i njegov otac javljao Rusima da je Mirlinda "ponelo", nije izbegao kaznu.

S obzirom na značaj ove vesti i težinu skandala koji je napravio, o ovoj vesti pišu i vodeći svetski mediji. Britanski "Gardijan" posvetio je Dakuovom vređanju značajnu pažnju, uz nekoliko objašnjenja čitaocima.

"Disciplinsko telo je saopštilo da je Daku suspendovan zato što nije poštovao generalne principe ponašanja i zbog kršenja osnovnih pravila pristojnosti, kao i zbog korišćenja sporskog događaja za manifestovanje nesportske prirode i zbog uznemiravanje fudbalskog sveta", podsetio je britanski list.

"Navedeno je u obrazloženju je referenca na to da je Daku vikao 'jebeš Srbiju' i jebeš Makedoniju' dok je stajao kraj terena u Hamburgu, gde je Albanija izborila remi u kasnoj fazi meča. Daju je rođen na Kosovu i istorijsko neprijateljstvo sa Srbijom je dobro dokumentovano, dok je manje očigledna logika njegovog skandiranja protiv Severne Makedonije, čiji se fudbalski savez sutradan žalio u UEFA", piše "Gardijan".

Pretpostavka je da engleski autori ipak nisu detaljno upućeni o ovdašnje tenzije i ratove, pa ako znaju za sukob Srba i Albanaca u Srbiji, onda im je možda promakao rat makedonske vojske sa albanskim teroristima 2001, na koji je možda aludirao Daku dok je odabrao da širi mržnju umesto da slavi veliki bod.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: