OVO IDE NA PIKSIJEV RAČUN! Ocene Srbije posle Danske: Puna usta hrabrosti, a video se [STRAH]

Ovako smo videli utakmicu u kojoj je Srbija odigrala poslednjih 90 minuta. Od reportera MONDA Milutina Vujičića sa EURO2024.

MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Reprezentacija Srbije napustila je Evropsko prvenstvo posle grupne faze i posle remija protiv Danske bez golova u 3. kolu turnira. Ponovo nismo videli pobedu našeg turnira na velikom turniru, ponovo "orlovi" nisu ušli u eliminacije, već su eliminisani. Meč protiv Danske imao je težinu susreta "biti ili ne biti", u kojem naš tim opet nije uspeo. Pročitajte ocene igara našeg tima i selektora.

PREDRAG RAJKOVIĆ - 6,5

Najbolji igrač Srbije na turniru, pokazao to i u trećoj utakmici. Selektor mu je ukazao poverenje umesto do sada standardnog Vanje Milinković-Savića i iako je primio gol protiv Slovenije i Engleske, bio je fantastičan, kao i danas protiv Danske. Vrhunski je "skinuo" šut Eriksena sa 20 metara u 21. minutu, pa je imao i čudan "rvački" duel sa Vindom, kada je srećom lopta bila napolju, dok je odlično intervenisao posle šuteva Hejlunda u 32. i Vestergora u 65. minutu. Posebno raduje što je sve sigurniji na visokim loptama.

MILOŠ VELJKOVIĆ - 6,5

Još jedno njegovo solidno izdanje. Nije imao previše posla defanzivno, sem u 65. minutu kada je njemu i Milenkoviću pobegao Vestergor kod kornera, dok je imao šansu da nam i ofanzivno doprinese. Išao je napred, hteo da igra fudbal, verovatno jer je i sa desne strane znao da mu leđa čuva Mijailović, tako da je "gurao" za Samardžića i Mitrovića. Nažalost, ipak nema "tadićevsku" nogu da bismo to pretvorili u gol.

NIKOLA MILENKOVIĆ - 6

Dobio je žuti karton već u 4. minutu zbog povlačenja za dres Hejlunda, ali nije dozvolio da ga to psihološki zaustavi, igrao je kao da ne rizikuje isključenje. Vodio je velike bitke sa napadačem Mančester junajteda, uspeo da u 40. minutu u poslednji čas izbije ispred njega, ali je odmah potom dozvolio i da ga "drži na leđima". Mogao je bolje da reaguje i u 65. minutu kod kornera posle kog je pretio Vestergor, dok je naterao i selektora Danske da iz igre izvede Hejlunda već posle sat vremena fudbala. Pokazao je dozu drskosti koja mu je često falila tokom karijere i čini se da niko u budućnosti neće smeti da ga pomeri sa mesta centralnog štopera.

STRAHINJA PAVLOVIĆ - 7

Kakva energija, kakva snaga! Dizao je Srbiju na noge jurišima zbog kojih se ostaje bez daha, pokazavši da odluka da uvek igra beskompromisno, može da se isplati. Naučio je na greškama, sve manje ih pravi, a nekada zbog toga na terenu izgleda kao štoper svetske klase kakve bi poželeo i Gvardiola. Oduzeo je tako loptu Vindu u opasnoj kontri Danske u 28. minutu, potom utrčao na dve opasne lopte i "sasekao" ih pre nego što su došle do Hejlunda u 32, a najneverovatnije od svega je da mu je manje od 60 sekundi kasnije ostalo snage da istrči kontru kao "tenk". U nastavku je imao duele sa znatno bržim Skovom Olsenom, ali je i njega dobijao "na štopericu" - savršenim startovima. U finišu utakmice nam donosio probojnost i šteta je što turnir nije krunisao golom.

SRĐAN MIJAILOVIĆ (do 73. minuta) - 6

Nije se uplašio prilike života i potvrdio se kao dobar Piksijev potez po desnom boku. Ideja je bila da zatvori Melea, što je u najvećem delu utakmice i uspevao. Već na samom startu je pokazao da Meleu neće biti lako da ga prolazi, izbacio je pametno glavom u 21. minutu kada su ga "gađali" u prostor, dok je jedinu grešku napravio kada je dozvolio brzonogom krilu da ga "uvuče" u sopstveni kazneni, umesto da ga odmah napadne sa loptom. Što se tiče ofanzivnog dela igre, mučio se, imao je jedan dobar centaršut u 43. minutu, ali se generalno plašio da ode na protivničku polovinu kada se utakmica otvorila. To mu je posebno i zamerio Luka Jović kada nije u 64. minutu prepoznao situaciju da pomogne.

NEMANJA GUDELJ (do 46. minuta) - 6

Došao je nedovoljno spreman na turnir i jasno je da selektor ne može da se osloni u potpunosti na njega, ali kratkotrajna uloga koja mu je dodeljena protiv Danske bila je sasvim solidna. Bio nam je potreban zbog veće sigurnosti u pasu između štopera i veznog reda, kao i zbog odluke da u "ljudstvu" dobijemo duel na sredini, a interesantno je da nije igrao na svojoj omiljenoj poziciji "čistača", nego malo ofanzivnije. Kada je bilo potrebno, spuštao se i u zadnju liniju da progura loptu, ali je i oduzimao, kao što je to bilo u opasnoj kontri u 30. minutu.

SAŠA LUKIĆ (do 87. minuta) - 6

Piksi mu je namenio ofanzivniju ulogu, praktično je igrao "desetku", kako bi nam pomogao u visokom presingu, ali čini se da nije skroz bio spreman za to. Teško se navikavao na ovu ulogu, posebno jer je mogao da se proslavi u 11. minutu kada je imao šansu da "gurne" za Živkovića, ali jednostavno nije navikao da je na delovima terena gde odlučuje. Morao je bolje da prati druge lopte, koje je ostavljao Mitrović, dok je u nastavku imao jako nezahvalnu ulogu kada je od četvorice veznih koji su počeli meč, ostao jedini koji je morao da zaustavlja kontre Danske.

IVAN ILIĆ (do 67. minuta) - 6

Piksi mu veruje, kao komšija prvom komšiji, a sada ga je nakon ofanzivnije uloge protiv Slovenije, koristio daleko defanzivnije, na možda i najodgovornijoj poziciji na terenu. Igrao je tačno ispred odbrane, sa veoma specifičnim zadatkom, da uštopuje "doktora" fudbala Kristijana Eriksena. Samo jednom je pogrešio, kada je izgubio loptu u opasnoj zoni i dopustio Eriksenu da oproba šut sa 20 metara u prvom poluvremenu. Ali, njemu to ne pravi problem u samopouzdanju, odmah potom je uzeo dve važne lopte kada su Danci krenuli kroz sredinu. Morao je bolje da čita napade Srbije i kombinatoriku koja nam je nedostajala, posebno u 61. minutu kada je naseo na Hjumlandovu fintu telom. Takođe, morao je bolje da prati i "druge lopte".

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ - 6

Sve je iznenadila odluka selektora Piksija da ga sa desne strane pošalje na levu, dok je na terenu bio Srđan Mijailović, ali to ga nije poremetilo. Igrao je na suprotnoj strani terena od one koje smo navikli i ofanzivno je pružio doprinos kao i do sada, tek po neki centaršut ili dobar potez (kao za Mitrovića u 29 .minutu), dok je defanzivno imao problema. Bah mu je pobegao na drugoj stativi u prvom poluvremenu, dok su ga posebno "morile" duge lopte kada je morao da ide i u vazdušne duele. U nastavku je prešao na desni bok i čini se da je tu već ostao bez energije, pošto je u 83. minutu jedva ispratio kontru Danske. Mora da se ustali u utakmici, a ne da se pojavljuje u sekvencama od po 30 sekundi.

LAZAR SAMARDŽIĆ (do 46. minuta) - 6

Piksi je danima uoči meča sa Danskom, više puta "filovao" Samardžića savetima i jasno mu je sugerisao da mu je potreban za jedno poluvreme, da odmori Dušana Tadića, pre svega u presingu na zadnju liniju. Može se reći da je Samardžić to i uspeo, bar u prvom delu prvog poluvremena, kada je predvodio našu liniju i davao energiju. Vidi se da ovo može da bude "njegova" ekipa ako mu se dopusti, pošto je tražio loptu u noge, diktirao tempo i tražio "trougao" sa Mitrovićem i Lukićem, ali je poolako "padao" kako je poluvreme išlo kraju. Vreme radi za njega i tek će nam biti oslonac.

ALEKSANDAR MITROVIĆ - 6

Baš težak meč za njega. Selektor je odlučio da ga u prvom poluvremenu koristi kao jedinog špica, sa jasnim zadatkom da se rve koliko može sa štoperima Danske. I nije uspevao u tome, Kristensen ga je u 29. minutu izblokirao glavom, dok je - kao i na svim ostalim utakmicama na turniru - s proteklim vremenom na semaforu postajao sve nervozniji. Izgubio je mnogo snage dok mu u pomoć nisu pritekli Jović i Vlahović, da bi posle toga počeo sa njima da se sudara na terenu. Nažalost, kao i turnir u Rusiji, i ovaj će mu obeležiti nedosuđen penal kada ga je protivnički igrač - sada Mele - vukao za dres.

DUŠAN TADIĆ (od 46. minuta) - 6,5

Energija je tu, lucidnost je tu, ali konkretno - ipak ništa. Piksi ga je čuvao za drugo poluvreme jer se plašio njegovog angažovanja u presingu, pa je u nastavku očigledno bila ideja da "zavrće" lopte za napadače. Gurnuo je za Jovića u prostor u 54. minutu, pa onda i petom za Mijailovića u 70, ali nije se to završavalo kako je u njegovim najboljim danima. Rolao je i rolao s loptom i bio sve predvidljiviji, kao da su svi znali da će dodati, a ne šutirati.

LUKA JOVIĆ (od 46. minuta) - 6

Piksijev omiljeni "džoker" na turniru ponovo je imao zapaženu ulogu. Postigao je gol brzo pošto je ušao u igru, umakao je odbrani Danske i smestio je iza Šmajhelovih leđa iz drugog pokušaja, ali je ipak bio u ofsajdu. Kada je ušao u igru i Vlahović, čini se da je igrao polušpica, igrača koji treba da spoji dve linije, ali je to doprineo samo energetski.

DUŠAN VLAHOVIĆ (od 67. minuta) - 6

Bio je rastrčan i svež, želeo da se dokaže za malo više od pola sata na terenu, ali od njega očekujemo više. Napadač njegove klase mora da ulazi u šanse, mora sam da ih stvara i napada prostor, a ne da ga koristimo samo kao "trkača" pred odbranom Danske. Njegova uloga na turniru ipak ide na dušu selektoru.

FILIP MLADENOVIĆ (od 73. minuta) - 5,5

Osim jedne ukradene lopte koja nam je dopustila jedan od retkih drugih napada, nije bio naročito koristan. Nadali smo se njegovim loptama za Mitrovića, ali nije dolazio u situacije da može da ih uputi.

SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ (od 83. minuta) - 5,5

Ušao u igru da nam pomogne u napadu, ali je morao bolje da šutira u 93. minutu. 

DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI - 6

Imao je dva plana za utakmicu, jedan je uspeo, drugi nije. Jasno je pojačao vezni red i odbranu kako bi Srbija u prvom delu, gde smo bili jako loši u prethodnim utakmicama, mogla da parira Danskoj i sačuva nulu. To je više nego rutinski rešeno, međutim kad je došlo vreme da damo gol - upali smo u paniku. Piksi je možda prerano vukao neke poteze, ostavio nas sa trojicom klasičnih napadača u poslednjih 25 minuta, bez šanse da im neko "doturi" loptu. Čini se da se plašio šta će se desiti ako iz igre izbaci jednog od napadača, pre svega Mitrovića, verujući da njegova sposobnost da u sekundi reši meč može da nam pomogne. Nažalost, nije i "bunarenje" nije prošlo protiv dobro organizovanih Danaca.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Novak Đoković među navijačima   MONDO/Milutin Vujičić

(MONDO - Milutin Vujičić)