Fudbal

PRVA OSTAVKA U SRPSKOM FUDBALU POSLE NEUSPEHA! Saopštena novinarima na aerodromu: "Zabrinut sam za budućnost"

Autor Mladen Šolak

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije podneo je ostavku.

Izvor: Antonio Ahel/ATAImages

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović povući će se uskoro i to je saopštio novinarima prilikom sletanja aviona sa ekipom i stručnim štabom iz Nemačke. "Što se tiče moje ostavke, još pre Evropskog prvenstva sam najavio iz drugih razloga u razgovoru sa najbližim saradnicima da ću napustiti funkciju generalnog sekretara Fudbalskog saveza posle Evropskog prvenstva"

Srbija nije uspela da prođe grupnu fazu i ni na ovom velikom turniru nije ostvarila pobedu. Šurbatović je naglasio da bi problem trebalo da bude posmatran mnogo šire od aktuelnogtrenutka. "Imamo mi tu mnoga važnija pitanja o kojima treba stručna javnost da razgovara - kuda ide srpski fudbal, ko će zameniti igrače koji su sada igrali na Evropskom prvenstvu, slede nam ozbiljne utakmice u Ligi nacija u septembru, od marta imamo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i kao neko ko je dugo u srpskom fudbalu, ozbiljno sam zabrinut za budućnost srpskog fudbala"

Jovan Šurbatović je u FSS od 1. avgusta 2016. godine kada je obavljao dužnost zamenika generalnog sekretara, nedugo zatim 9. decembra 2016. godine izabran je na funkciju generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije. U prethodnom periodu bio je generalni sekretar Fudbalskog saveza Beograda (2011-2016) u tri mandata, a neposredno pre toga i potpredsednik Privremenog organa rukovođenja u FSB (2010-2011). U nekoliko mandata bio je član Skupštine FK Crvena zvezda i član UO AK Crvena zvezda. Bio je predsednik RK Crvena zvezda (dupla kruna i učešće u Ligi šampiona 2004) i direktor FK Radnički Obrenovac u vreme najvećih uspeha kluba (plasman u Super ligu i dve superligaške sezone 2001-2004). U dva mandata obavljao je funkciju predsednika Atletskog saveza Beograda i člana UO Atletskog saveza Srbije (2009-2016), kao i člana UO Sportskog saveza Beograda i Predsednika Kmisije za program i finanasije u istom periodu.

Od jula 2019. godine obavlja dužnost člana UEFA Het-trik komiteta, a od sezone 2017/18 i funkciju UEFA delegata na utakmicama UEFA Lige šampiona i Lige Evrope i Prvenstva Evrope 2021.Član UEFA