Fudbal

JOVIĆ DAO JEDINI GOL ZA SRBIJU, A GDE JE ZAVRŠILA LOPTA? Za ovaj klub niste čuli, ali deca ovo neće zaboraviti

Autor Nemanja Stanojčić

Lopta kojom je Luka Jović postigao jedini gol za Srbiju na Evropskom prvenstvu završila je u rukama kluba koji se zove Borac Progar.

Izvor: Adidas/Rouzi

Luka Jović postigao je jedini gol za Srbiju na Evropskom prvenstvu. Bio je to gol za izjednačenje protiv Slovenije u drugom kolu grupne faze. Tada je u 95. minutu glavom zatresao mrežu Jana Oblaka. Nažalost, taj pogodak nije bio dovoljan da tim prođe u osminu finala takmičenja.

Delegacija Srbije vratila se u sredu uveče iz Minhena, a pre njih je stigla lopta koju je Jović poslao u mrežu. Otišla je pravo u Progar. Iz Minhena je tamo odneo mladi hip-hop i trep muzičar Miloš Simić, poznatiji kao Rouzi. Bio je jedan od "milion" navijača koji su bodrili tim Srbije tokom Evropskog prvenstva. Zahvaljujući saradnji sa brendom "Adidas" imao je priliku da siđe na teren i uzme tu loptu.

Doneo je u Srbiju i poklonio fudbalskom klubu Borac Progar iz Surčina. Nije to uradio nasumično, već ima posebne uspomene na taj klub. Kada je bio klinac, svaki dan se okupljao sa drugarima na terenu i zamišljao kako igra na najvećim svetskim takmičenjima. Doneo je loptu, oduševio mališane i sada se ta lopta nalazi u klupskim tribinama i biće inspiracija za buduće generacije mladih igrača koje stasavaju na tom terenu.

"Nisam imao nikakvu dilemu kada je u pitanju poklanjanje lopte. Za mene je važno podržati mesta koja su pružila podršku nama, a Borac Progar za mene simbolizuje baš to. Njihova reakcija je bila nezaboravna nakon što sam im saopštio da ćemo im Adidas i ja pokloniti ovu loptu. Veoma sam ponosan na ljude u kompaniji što su podržali ideju da to bude jedan mali, lokalni klub, jer znam koliku vrednost to ima za njih", rekao je Rouzi.

Tokom okupljanja klinci su ga zapitkivali o mnogim temama, kako iz njegovog detinjstva, tako i o samom Evropskom prvenstvu. "Kada sam dobio poziv Adidasa da prisustvujem meču, ideja me oduševila. Muzika je moj posao i ljubav, ali fudbal je bio veliki deo mog detinjstva. Kao klinac, sanjao sam o trenucima poput ovog. Huk 75.000 navijača me je naježio. Tokom izlaska na teren gledao sam hol sa slikama igrača koji su obeležili EURO. To je nešto o čemu sam mogao samo da sanjam."

Iskopirao je i jedan potez Novaka Đokovića sa vimbldonske trave. "Nisam mogao da verujem gde se nalazim, morao sam da probam travu sa terena kako bih se uverio da sam zaista tu gde jesam. Moram da priznam da je ukus bio loš, tako da ne planiram to da ponovim, ali sam u tom trenutku morao to da učinim", sa osmehom je zaključio Rouzi.

Osim emotivne vrednosti, ova lopta je jedinstvena i po tome što je ona prva tog tipa koju je adidas razvio za Evropsko prvenstvo, a poznata je i kao FUSSBALLIEBE, ili "ljubav prema fudbalu". Opremljena inovativnom tehnologijom, ona ima ugrađeni senzor koji beleži čak do 500 podataka u sekundi – od putanje do tačnog vremena dodira sa igračima. Sinhronizovana sa brojnim kamerama na stadionu, omogućava precizno praćenje pozicija igrača i pomaže sudijama u donošenju važnih odluka što smo mogli da vidimo i kada je na meču Belgije poništen gol zbog igranja rukom.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: