Fudbal

KAD SU ŠVAJNŠTAJGERA GAZILI, ON GA JE BRANIO OD SVIH! Ovu njegovu sliku uvek nosi sa sobom - doneće je i u Srbiju?

Autor Mladen Šolak

Priču o velikom selektoru Joakimu Levu, najdugovečnijem u Evropi ikad, nemoguće je ispričati bez jednog od glavnih likova u njoj - Bastjiana Švajnštajgera.

Izvor: Andreas Gebert / DPA / Profimedia

Kao bomba odjeknula je vest u četvrtak da bi Joakim Lev mogao da postane selektor Srbije. Posle još jednog neuspeha na velikom takmičenju i nagoveštenog rastanka sa Draganom Stojkovićem Piksijem, vest dana je da bi šampion sveta sa "pancerima" iz 2014. godine mogao da sedne na klupu naše reprezentacije.

Joakim "Jogi" Lev bio je igrač od 1978. do 1995, a najveći deo karijere, čak osam godina proveo je u Frajburgu, svom matičnom klubu. Trener je postao devedesetih u Vinterturu, timu u kojem je tada bio i prvotimac, a na najveću scenu stigao je 1995, kao asistent trenera Štutgarta Rolfa Fringera. Kada je njegov nadređeni potom preuzeo Švajcarsku, Lev je prihvatio šansu da samostalno vodi Štutgart i to je i radio do 1998. Bio je to pravi početak njegove karijere zbog koje je postao poznat širom sveta i tokom koje je vodio i Fenerbahče, Karlsrue, Adanu, Tirol, Austriju iz Beča...

Kako je došao u reprezentaciju?

Izvor: ActionPictures / imago sportfotodienst / Profimedia

 Joakim Lev je 2004. postao član stručnog štaba reprezentacije na poziv Jirgena Klinsmena, koji je tada nasledio Rudija Felera. Taj tim je 2005. vodio Nemačku do polufinala Kupa konferederacija, a 2006. do polufinala Mudijala kod kuće, u kojem je pala protiv Italije.

Nakon što Fudbalski savez Nemačke nije produžio ugovor Klinsmanu 2006, šansu je dobio Joakim lev, da bi produžio rad istim sistemom, za koji je bilo očigledno da vodi "pancere" na pravi put. "Jogi" Lev je dodatno ubrzao igru Nemačke, koju je 2008. na Evropskom prvenstvu vodio do finala protiv tada nadošle sile - Španije (0:1).

Poraz od Srbije u Južnoj Africi

Izvor: Luigi Bennett / PA Images / Profimedia

Dve godine kasnije, Joakim Lev je sa Nemačkom izgubio od Srbije u grupnoj fazi, u najvećem trijumfu našeg tima na velikim takmičenjima od osamostaljenja (doduše, bilo ih je samo dva - taj i onaj protiv Kostarike 2018). Nemci su u Južnoj Africi stigli do polufinala, gde su opet imali nesreću da nalete na Španiju, koju je zaista blio nemoguće zaustaviti tih godina.

Dve godine kasnije, na Evropskom prvenstvu 2012, Nemci su zaigrali u polufinalu protiv Italije i izgubili 1:2. Bio je to uvod u istorijski rezultat - osvajanje titule prvaka sveta u Brazilu 2014, uz dotad nezapamćeno ponižavanje Brazila i to u njegovoj kući - 7:1! U finalu je pred Nemačkom pala Argentina golom Marija Gecea, a Joakim Lev je potom bio proglašen za najboljeg trenera na svetu u izboru FIFA.

Usledili su turniri bez glavne nagrade za Nemačku - poraz u polufinalu Evropskog prvenstva protiv Francuske, pa šokantna eliminacija na Mundijalu u Rusiji 2018, a zatim i neuspeh na Evropskom prvenstvu 2021. i eliminacija od Engleske u osmini finala. Posle 15 godina - najdužeg selektorskog mandata ikad u Evropi, tu je bio kraj.

Švajnštajgeru niko nije verovao kao on

Izvor: Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia

U septembru 2014. godine, Joakim Lev promovisao je srpskog zeta Bastijana Š'vajnštajgera u kapitena "Manšafta", neposredno nakon osvajanja Mundijala i posle povlačenja Filipa Lama. "Bastijan je apsolutni lider i uvek je tu kada nam je potreban. Uvek je nosio odgovornost kada je u pitanju reprezentacija na svojim leđima - na terenu i van njega. Znam da je uvek tu kada nam je potreban, biće sjajan kapiten i pravi naslednik Filipa Lama", govorio je Lev o njemu.

U tom periodu nije bilo lako Bastijanu, jer je prešao u Mančester junajted koji već duže od decenije prolazi praktično kroz konstantnu krizu, pa je bilo dovedeno u pitanje i to kakav je igrač i koliko može da pruži "crvenim đavolima". "U Fudbalskom savezu Srbije znamo šta nam sve donosi Bastijan. On je i dalje vrhunski igrač i bez dileme naš kapiten. Morate da povređeno i najiskusnijim igračima pružite period za navikavanje na novu ligu", govorio je Lev tada o "Bastiju".

Kada je 2019. Švajnštajger završio karijeru, Lev mu je još jednom poslao poruku - javno. "Bio je jedan od najboljih igrača koje je Nemačka ikad imala. Svako od nas pamti njegovu sliku sa finala na Marakani i krv nam proključa kada se setimo svega toga. Bastijan se bori dok ne padne. Njegova volja za pobedom može se videti na svakom koraku. Bio je sjajan igrač i sjajna osoba", govorio je Joakim Lev, misleći na ovu sliku:

Izvor: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Ako je zaista tačno da Joakim Lev pregovara sa Fudbalskim savezom Srbije i da postoji mogućnost da on dođe, sigurno će Švajntštajgerov telefon biti jedan od onih koje će među prvima okrenuti.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: