Fudbal

DANCI NISU HTELI DA NASTAVE UTAKMICU, RAZLOG JE JEZIV: Odmah krenuli ka svlačionici, a iza svega stoji horor priča

Autor Mladen Šolak

Danski fudbaleri tražili su da meč protiv Nemačke bude zaustavljen. Razlog zbog kojeg su to zahtevali ledi krv u žilama.

Izvor: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Grmljvina nad stadionom "Vestfalen" u Dortmundu uplašila je sve koji su bili na njemu u subotu uveče. U toku utakmice Nemačke i Danske, pred 61.612 gledalaca, toliko su bili snažni udari groma da su se i čuli i videli i u prenosu, pa je sudija Majkl Oliver bio prinuđen da zaustavi utakmicu Evropskog prvenstva zbog gromova i pre poluvremena. Povukao je igrače sa terena i nakon kraćeg boravka kraj klupa otišli su u svlačionicu na desetak minuta, dok se vreme smiri.

Prema izveštajima sa stadiona, danski fudbaleri zahtevali su prekid i tražili od Engleza da zaustavi meč. Reporter Klaus Egeland objavio je da mnogi danski igrači znaju za slučaj Džonatana Rihtera, koga je grom udario tokom utakmice 2009. godine i od posledica udara morala je da mu bude amputirana noga ispod kolena. Dogodilo se to 2009, kada je Rihter igrao za Nordsjeland, a od posledica udara groma doživeo je infarkt. Hitno su ga lekari stavili nakon toga u komu i hladili su ga dok mu telesna temperatura nije došla do 34 stepena.

Lekari su pratili i tu i sve ostale danske procedure u sličnim situacijama i s obzirom na to da je tada 24-godišnji fudbaler pao u komu 20. jula, očekivalo se da u takvom stanju bude do 29. jula. Međutim, oporavak je išao sporije nego što su nadležni pretpostavljali, pa su ga doktori dva puta budili iz kome i vraćali u nju.

Izvor: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Fudbaler čiji je otac iz Gamije a majka Dankinja konačno je probuđen iz kome 2. avgusta, kada su doktori uklonili aparate za disanje. Rihter je istog trenutka počeo da govori, ali su problemi ostali i krajem tog meseca je odlučeno da bi za njegovo opšte stanje bilo dobro da mu amputiraju donji deo leve noge. To se i dogodilo i danas je Rihter član uprave jednog danskog četvrtoligaša, a njegov slučaj je verovatno prošao kroz glavu pojedinim danskim reprezentativcima. Uostalom, danski selektor Kasper Hjulmand bio je pomoćnik trenera u Nordsjelandu u periodu u kojem je Rihter bio prvotimac tog kluba.

Dok je u subotu u Dortmundu nad stadionom sevalo i grmelo, mnogi su tribinama ostali potpuno mokri, ali najvažnije je to da su svi bezbedni izašli sa stadiona. Pogledajte slike nevremena na utakmici Nemačka - Danska:

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: Kiša i loše vreme ispratili i reprezentaciju Srbije kući