Fudbal

SKANDAL - VAR SOBA POMOGLA NEMCIMA NA EURO 2024! Sudijski analitičar: Podlegao je pritisku!

Autor Dušan Ninković

Nekadašnji sudija Raka Đurović tvrdi da je sudijski tim pomogao Nemačkoj da dođe do pobede protiv Danaca.

Izvor: RONALD WITTEK/EPA

Fudbalska reprezentacija Nemačke obezbedila je plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva koje se igra u njihovoj zemlji, ali je meč protiv Danske (2:0) izazvao brojne reakcije na društvenim mrežama. Osim toga što je utakmica prekidana u prvom delu meča u centru pažnje su se našle i sporne odluke na koje je delimično uticao i VAR.

Iskusni engleski arbitar Majkl Oliver podlegao je pritisku i pomogao domaćinu da dođe do pobede, smatra sudijski analitičar Raka Đurović, koji je prokomentarisao odluku da se Nemcima dodeli penal. Nakon što su poništeni golovi Nemačke u prvom i Danske u drugom delu meča, VAR soba se oglasila kako bi Oliveru dala instrukcije za gledanje snimka prilikom Andresonovog igranja rukom.

"Nije svako igranje rukom prekršaj i sudija je podlegao pritisku. Nije trebalo da ga zovu iz VAR sobe i kad sam pomislio da domaćini nisu favorizovani... Premala je razdaljina da izbegne igranje rukom, ne sprečava postizanje gola, a telo je u prirodnom položaju", napisao je na svom profilu sudijski analitičar Raka Đurović.

Podsećamo, reprezentativac Danske Joakim Andersen izblokirao je centaršut Davida Rauma u prvim minuta nastavka. Samo nekoliko desetina sekundi ranije VAR je poništio Andersenov gol za prednost Danaca, jer je asistent Tomas Dilejni bio u minimalnom ofsajdu od samo nekoliko centimetara pre nego što je proigrao svog saigrača.

Tehnologija se oglasila i zbog situacije u drugom kaznenom prostoru - VAR soba pozvala je engleskog arbitra Majkla Olivera da pogleda snimak, a njemu nije dugo trebalo da donese odluku. Pokazao je na belu tačku i omogućio Kaiju Havercu da savlada Kaspera Šmajhela u 53. minutu meča. Talentovani Džamal Musijala postigao je pogodak u 68. minutu i tako postavio konačnih 2:0 u korist domaćina Evropskog prvenstva.

Fudbaleri Nemačke će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva igrati protiv pobednika meča Španija - Gruzija, a taj susret je na programu u nedelju od 21:00. Jasno je da su Španci, kao prvoplasirani tim u svojoj grupi, veliki favorit na meču protiv debitanta na Evropskim prvenstvima.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: