KO OSVAJA EURO 2024? JEDAN TIM VEĆ VIDE NA TRONU! Anketa - četvrtfinale je, a veliki favorit odmah ispada

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u najzanimljiviju fazu i to velikim derbijem timova koji su mnogi unapred videli na tronu. Ipak, neko od njih će završiti turnir ovog petka.

CLEMENS BILAN/EPA

Dan pre početka spektakularnog četvrtfinalana EURO 2024, svi ljubitelji fudbala spremaju se da uživaju u igri najboljih reprezentacija na kontinentu. Ovo su parovi mečeva za polufinale.

  • Španija - Nemačka (petak, 18, Štutgart)
  • Portugal - Francuska (petak, 21, Hamburg)
  • Engleska - Švajcarska (subota, 19, Dizeldorf)
  • Holandija - Turska (subota, 21, Berlin)
Anketa
Glasalo je 570 korisnika

Do sada je bez dileme najbolji utisak ostavila Španija, koja je u osmini finala deklasirala Gruziju i izgledala je moćno i u grupnoj fazi, u kojoj je ostavila za sobom Italiju, Hrvatsku, Albaniju - sve sada eliminisane rivale. Rodri i Fabijan Ruiz daju golove, kao protiv Gruzije, i dominiraju u sredini terena, po bokovima je neverovatan tandem Niko Vilijans - Lamin Jamal, a u napadu je najistureniji Alvaro Morata (31), koji igra tako da na nekoliko dana ispliva ime nekog novog kluba koji bi da ga dovede.

Bez dileme se može tvrditi i to da će duel Španije i Nemačke biti fiale pre finala, sa nemačkom dominantnom silom u odbrani Antoniom Rudigerom, sa Tonijem Krosom u "centrali" koji igra svoje poslednje utakmice u karijeri, a kao i sa napadom u kojem takođe ne manjka talenta. Biće to apsolutni spektakl i kraj za jednog od dva velika, možda i najveća favorita ako posmatramo sve do sada viđeno od 14. juna.

U petak od 21 ponovo će na teren Kristijano Ronaldo i Portugal. "CR7" se muči na ovom turniru, šutira i šutira i ne uspeva da pogađa, a u prošloj rundi protiv Slovenije nije iskoristio ni penal protiv Jana Oblaka. Selektor Roberto Martinez sigurno će mu verovati i onda kada je očigledno da bi trebalo da proba neko drugo rešenje u napadu, a moćna Francuska će na drugoj strani sigurno koristiti svoje šanse u većem procentu od Kristijana, iako to nije radila do sada. Kilijan Mbape još čeka gol na ovom turniru, kao što svi čekaju da on, Grizman i saigrači u jednom meču "prorade" u završnici. Da li će to biti ovaj meč?

RONALD WITTEK/EPA 

U subotnjem četvrtfinalu, na teren u Dizeldorfu će prvi Engleska i Švajcarska. Hari Kejn, Džud Belingem i saigrači provukli su se doslovno u poslednjim sekundama utakmice protiv Slovačke u osmini finala Belingejmovom golčinom "makazicama", dok su Švajcarci praktično rutinirali aktuelnog šampiona, Italiju. U ovom delu "kostura" biće možda i teže predvideti ko će ići do kraja.

U poslednjem četvrtfinalnom meču, na Olimpijskom stadionu u Berlinu u subotu od 21 igraće Holandija i Turska, u ambijentu u kojem će sigurno tim Vinćenca Montele igrati kao pred domaćim tribinama. Arda Guler, kapiten Hakan Čalhanoglu (koji će se vratiti u tim), heroj osmine finala protiv Austrije Mert Gunok sigurno će imati i više simpatija neutralnih, koji budu navijali da Turci naprave još jedno iznenađenje. Međutim, način na koji je Holandija rutinirala Rumuniju (3:0), ne ostavlja previše prostora za nadu da tim Ronalda Kumana neće biti potpuno spreman. Holanđani su dokazali da znaju da spreče iznenađenje i ako budu odigrali kao protiv Rumuna, teško je videti da će turska odbrana izdržati kao protiv Marka Arnautovića i saigrača.

Četvrtfinala najčešće pružaju najlepši fudbal na turniru - ponekad i lepši nego polufinala i finala. Uživajmo zato u ovom koje počinje ovog petka.