I KLOP DA UZME SRBIJU, IMAĆE ISTI PROBLEM! Saša Janković: Biseri nam odu u Milan i Siti, pa se vrate u TSC

Srpski trener ukazao na probleme domaćeg fudbala, koji neće biti rešeni dolaskom novog selektora ili ostankom Piksija.

MN Press

Bivši trener FK Crvena zvezda i doskorašnji selektor reprezentacije Kine, Aleksandar Janković, u intervjuu za "Sportski žurnal" analizirao je situaciju u srpskom fudbalu, ukazavši na velike probleme.

Tokom Evropskog prvenstva, Janković je govorio o tome da Srbija nema talente koji nadolaze i koji će u budućnosti ojačati "A" reprezentaciju, a sada je dodatno otvorio tu temu.

"Pogledate li medije, imamo igrače od 10, 15, 20 miliona, oko kojih se otima pola Evrope, ali realno - nijednog da je otišao na veliku scenu i zaigrao kao Deki, Bane, Nemanja... U poslednjih pet godina prodali smo petoricu u Mančester siti: braću Ilić, Tedića, Gordića i Mijatovića, prelasci su doneli novac, međutim momci su ostali bez ikakve uloge i krenuli po pozajmicama. Šta sad imamo? Luka Ilić je ponovo u Zvezdi, ima i onih koji uopšte ne igraju. Došli smo u situaciju da se naši najveći transferi, Gordić iz Sitija i Lazetić na 'velika vrata' u Milanu, posle godine neigranja vraćaju u TSC?! Poenta je da su u tom procesu od godinu i po igrači izgubili silno vreme, srpski fudbal bisere, ako je do profila, kadre da zaigraju na Evropskom prvenstvu. Profitirali su samo oni što su ih prodali, niko drugi!"

Slikovito i konkretno je Janković ukazao na probleme na pozicijama koje već tradicionalno stvaraju ogromne probleme - levom i desnom beku. "Možete da dovede i Klopa za selektora, na poziciji levog beka, da ne govorimo o desnom koji ne postoji, imaćete Mladenovića 1991. godište i Kostića, 1992. godište. Antić (1994), član Drulovićeve generacije iz Litvanije nije uspeo da se nametne, Antonov (1995) "Novozelanđanin" takođe je iz raznoraznih razloga slične sudbine. Posle njih - ništa. Možete da kažete - imamo Aleksu Terzića (1999), okej, jedini na ozbiljnom nivou. Između - sedam generacija bez ikoga! A, od Terzića do recimo klase Virca, Musijale (2003), Mejnua (2005), Jamala (2007)... opet nikoga. Od Kostića... 12 i više generacija!?"

Janković smatra da će isti problem sačekati svakog selektora, bio to Piksi na početku novog ciklusa ili neko drugi. "Možete da dovedete koga hoćete, nije problem, ali svako će da se suoči sa istim - ne može da izmisli levog beka, mora da koristi nekog od postojećih. Mi kao fudbal, sistem, moramo nekom da obezbedimo izbor, pa on s njim da barata i takođe, budi odgovora. Isto tako, neko mora da snosi posledice zašto u sedam generacija nemamo levog beka? Poenta: za takve stvari u srpskom fudbalu nikad niko nije odgovarao".

"Ko je zamena za Tadića?"

Ista je situacija i na poziciji "desetke", na kojoj Dušan Tadić na jesen puni 36 godina. "Imate poziciju 'devetke', sa složenom hijerarhijom po godištima: Mitrović 1994, Jović 1997, Vlahović 2000, Ratkov 2003, između Joveljić i Đorđe Jovanović - 1999. U prevodu, postoji izbor. S druge strane, za Tadića nismo projektovali zamenu, iako kapiten ima 35 godina! Upitam li vas ko je naslednik i vi kažete - Samardžić, slažem se, ali pojavio se pre dve godine jer se opredelio da igra za Srbiju. Nije morao! Tadić je tad imao 33, mi bili bez zamene"