ŠPANIJA JE U FINALU, JAMAL POSLAO MBAPEA KUĆI: Dete od 17 godina podsetilo sve kako fudbal igraju majstori!

Španija je prvi finalista Evropskog prvenstva u fudbalu, jer je eliminisala Francuze.

CLEMENS BILAN/EPA

Fudbalska reprezentacija Španije prvi je finalista Evropskog prvenstva, pošto je večeras u Minhenu u polufinalu pobedila Francusku sa 2:1 (2:1). Fudbalerima Španije to će biti peto učešće u finalima šampionata Evrope, a do četvrte titule pokušaće da dođu u duelu sa boljim iz drugog polufinala, u kojem se sutra sastaju Engleska i Holandija.

Španija je do meča za titulu stigla potpuno zasluženo, jer je prva selekcija koja je dobila šest utakimica na završnim turnirima šampionata Evrope i postigla je najviše golova na ovom prvenstvu. Večerašnju utakmicu obeležio je šesnaestogodišnji Lamin Jamal, koji je oborio dva rekorda. Najmlađi je fudbaler koji je zaigrao u polufinalima evropskih ili svetskih prvenstava i najmlađi strelac u istoriji prvenstava Evrope.

Vrlo je verovatno i da će pogodak koji je postigao u 21. minutu biti proglašen za najlepši na ovom šampionatu. Francuska je povela u devetom minutu, kada je Kolo Muanija posle odličnog centrašuta Kilijana Mbapea neodbranjivo šutirao glavom, a krivicu za taj pogodak snose centarhalfovi Španije, koji su bili loše postavljeni.

Španija je izjednačila fantasničnim pogotkom Jamala, koji je iskosa sa dvadesetak metara gađao suprotni ugao i lopta se od stative odbila u gol. Četiri minuta kasnije usledio je preokret. Dani Olmo je šutirao iz šesnaesterca i Žil Kunde je pokušao da izbaci loptu, ali je samo potvrdio pogodak. Francuzi su u nastavku igrali bolje nego na svim prethodnim mečevima, ali je Španija bila taktički besprekorna i uspela je da sačuva prednost do kraja.

Uživo
23:19

Kraj

Španija čeka drugog finalistu.

22:58

Eksplozija golova, pa dosada u finalu

Praktično nijedna velika šansa nije viđena od 24. minuta i gola Danija Olma za konačnih 2:1 za Španiju. "Furiju" to nije ni interesovalo, jer je imala rezultat iako nije uspevala da uspostavi igru kakvu je želela. Svoj zadatak je ostvarila, a Francuzi, selektor Didije Dešan i najveća zvezda tima Kilijan Mbape moraće dobro da se zamisle zašto su na ovom Evropskom prvenstvu ispustili šansu da osvoje prvu titulu prvaka Evrope od 2000. godine. Igrali su neefikasno, Mbape je bio daleko od svog nivoa i ukupno gledano, Španci su pokazali daleko (naj)više. Zato i jesu u finalu, sa svojim novim talasom koji će ih sigurno nositi i u finalu i na sledećim takmičenjima.

22:53

SVE JE GOTOVO, ŠPANIJA JE U FINALU EURA 2024!

Konačan rezultat: Španija - Francuska 2:1! Iako su Francuzi poveli golom Randala Kolo Muanija glavom na asistenciju Kilijana Mbapea u 9. minutu, Španci su ekspresno preokrenuli i golčinom Lamina Jamala i egzekucijom Danija Olma u 21. i 25. minutu ušli u finale. Tamo će igrati protiv pobednika polufinala Engleska - Holandija, zakazanog za sredu u 21 čas!

CLEMENS BILAN/EPA 

 21.

22:44

87' Embape jako i preko gola!

Brzi trk, lopta na desnoj nozi i ništa! Ostaje Kilijan Embape i dalje na samo jednom golom na ovom Evropskom prvenstvu, i to iz penala protiv Poljske.

22:34

75' Prva, kakva-takva šansa za Francuze!

Bek Francuske Teo Ernandez dobio je iznenada nekoliko metara "brisanog" prostora na ivici kaznenog prostora, gađao je snažno i visoko iznad gola. Tim Didijea Dešana moraće u napad dok ističe vreme

ANNA SZILAGYI/EPA 

22:12

Španci ne uspostavljaju kontrolu

Francuzi se trude da izjednače, Usman Dembele ušao je u polušansu, ali i dalje nema ozbiljne opasnosti.

"Furija" pokušava da zaigra svoju igru, ali još ne uspeva, Trikolori su izuzetno agresivni u borbi za loptu na svakom delu terena

RONALD WITTEK/EPA 

22:00

Nema šansi, nema ni promene rezultata

21:25

GOL, GOL, GOL - ŠPANIJA VODI 2:1!

Dani Olmo! U 25. minutu ekspresni preokret Španije, za vođstvo! Šutnuo je iz sve snag posle driblinga na ivici peterca i lopta je zakačila nakoga na ivici peterca i ušla u mrežu Francuske!

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI 

21:23

Dribling na 20 metara od gola i odmah MAT!

21:21

KAKAV FUDBAL! ŠPANIJA JE IZJEDNAČILA, 1:1!

Golčina Laminia Jamala, za 1:1 u 21. minutu!

CLEMENS BILAN/EPA 

21:13

Šokantan početak za Španiju

ANNA SZILAGYI/EPA 

21:09

GOOOOL - FRANCUSKA VODI!

Kolo Muani dao je gol glavom na asistenciju mbapea!

21:04

Kako je Španija stigla do polufinala? Furiozno!

Španci su u grupnoj fazi pobedili Hrvatsku 3:0, Italiju 1:0 i Albaniju takođe 1:0. U osmini finala su pokazali snagu protiv Gruzije (4:1), a onda su u četvrtfinalu golom Mikela Merina u 119. minutu postavili konačnih 2:1 za eliminaciju Nemačke.

RONALD WITTEK/EPA 

21:02

Kako je Francuska došla do polufinala? Dosadno!

Trikolori su u grupnoj fazi pobedili Austriju autogolom (1:0), potom igrali nerešeno protiv Holandije (0:0), a onda odigrali nerešeno i protiv Poljske, uz golove Klijana Mbapea i Roberta Levandovskog iz penala. U osmini finala pobedili su Belgiju 1:0 (takođe autogolom), a u četvrtfinalu su eliminisali Portugal - na penale. Malo su prikazali Francuzi u odnosu na ogroman kvalitet koji poseduju. Da li će večeras "kliknuti" i konačno proigrati?

Filip Singer/EPA 

20:59

Sudija je Slovenac, Slavko Vinčić

FRIEDEMANN VOGEL/EPA 

20:58

Pakleno jak tim Španije

20:57

Ovo je tim Francuske za polufinale

20:56

Dobro došli u tekstualni prenos

Reprezentacije Španije i Francuske od 21 čas na stadionu Bajern Minhena igraju za finale Evropskog prvenstva. Ko pobedi, igraće u nedelju za titulu prvaka Evrope protiv Holandije ili Engleske. Pratite večerašnji meč uz MONDO.