Rad izgubio 8:0, a slavi najveću pobedu u istoriji! Klub je sačuvan, "Građevinari" igraju fudbal

Fudbalski klub Rad počeo takmičenje u četvrtom rangu srpskog fudbala.

MN Press

Fudbalski klub Rad proživljava najteže trenutke u klupskoj istoriji, ali je i dalje živ! Nakon što su propustili prvi meč u novoj sezoni i na otvaranju prvenstva nisu odigrali meč u kojem im je rival bio Zuce, još mlađi "Građevinari", predvođeni klupskom legendom Bogdanom Korakom izašli su na teren, primili osam golova od Komgrapa i sačuvali klub od gašenja!

Rezultat nikome nije bio bitan u ovom trenutku, jer je za Rad i njegove navijače najbitnije da se ekipa takmiči i da se ne prekida kontinuitet. Drugi propušten meč značio bi i izbacivanje iz lige tima sa stadiona "Kralj Petar I" na Banjici, ali se to za sada neće dogoditi - iako je fudbalski klub Rad u ogromnim problemima i na samoj ivici egzistencije.

Meč protiv Komgrapa bio je signal da na Banjici nisu spremni da se predaju, kao i da ne žele da se ugasi klub koji već decenijama važi za jedan od simbola fudbalskog Beograda. U narednim danima moraće da se naprave i određeni pomaci, kako u rešavanju postojećih problema na Banjici, tako i u jačanju igračkog kadra.

Kako je krenuo sunovrat?

Fudbalski klub Rad ispao je iz elitnog ranga srpskog fudbala na kraju sezone 2020/21 u kojoj se takmičilo čak 20 ekipa. Završili su kao prvi tim ispod crte, sa istim brojem bodova kao i Voždovac, koji je uspeo da ostane u elitnom društvu. "Presudila" je gol-razlika, odnosno tri gola zbog kojih je Voždovac bio bolje plasiran od Rada na kraju prvenstva.

Rad je zatim jednu sezonu proveo na sredini tabele Prve lige Srbije, a u drugoj takmičarskoj godini ispao je i iz drugoligaškog karavana. Prethodne sezone su mladi fudbaleri Rada bili najslabiji tim i u Srpskoj ligi grupa Beograd, pa se ekipa sada takmiči u Beogradskoj zoni, odnosno četvrtom rangu takmičenja. I biće dobro ako se bude takmičila do kraja sezone, jer to znači da je najveći "mali klub" beogradskog fudbala i dalje živ!

Predstavnik u Evropi i fabrika mladih igrača

Svojevremeno je Rad tri puta predstavljao našu zemlju u evropskim takmičenjima, a zanimljivo je da je međunarodna takmičenja igrao čak i kao predstavnik nekadašnje Jugoslavije, pre njegov raspada u građanskom radu. Već tada se profilisao kao jedan od najbitnijih srpskih klubova, ali i "duša beogradskog fudbala", most između malih i onih najvećih klubova u gradu.

Sa druge strane, oni mlađi obožavao fudbala pamte mečeve u kvalifikacijama za Ligu Evrope kada je Rad eliminisao Tre Pene iz San Marina (9:1), a zatim izgubio od Olimpijakos Volosa (2:1) u drugoj rundi. Nije to bilo tako davno, na početku sezone 2011/12, pre manje od decenije i po.

Na Banjici su tokom prethodnih nekoliko decenija stasavali asovi poput Zorana "Bate" Mirkovića, Miroslava Đukića, Andrije Kaluđovića, Luke Milivojevića i drugih, a Partizan i Crvena zvezda često su pojačanja pronalazili baš na stadionu koji je samo nekoliko kilometara udaljen od njihovog.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Zagrevanje fudbalera Zvezde   MONDO/Dušan Ninković