Preminuo slavni fudbaler (39): Pobedio rak, vratio se na teren, a klub se oglasio posle utakmice

Znate ga iz engleskog fudbala, pošto je Sol Bamba nekada igrao i Premijer ligu.

PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavni fudbaler Sol Bamba (39), koji je dubok trag ostavio i u engleskom fudbalu, preminuo je u subotu. Vest o njegovoj smrti stigla je kasno uveče, nakon što je ekipa Adanaspor u kojoj je radio kao trener odigrala prvenstveni meč protiv Manise. Kako prenose turski mediji, njemu je pozlilo pred utakmicu, a preminuo je u bolnici nakon što je hitno hospitalizovan.

Nekadašnjem reprezentativcu Obale Slonovače 2021. godine dijagnostifikovana je bolest limfoma, odnosno Nehočkinovog limfoma, što je jedna od dve vrste te bolesti. Zbog kancera krvi protiv kojeg se borio podvrgnut je hemoterapijama, nakon čega se uspešno oporavio i nastavio igračku karijeru.

Nekoliko meseci kasnije u dresu Midlzbroa učestvovao je u eliminaciji Mančester junajteda iz FA kupa. Tim u čijim je redovima bio i Kristijano Ronaldo nije mogao da nadmudri odbranu koju je predvodio Bamba, tihi heroj brojnih klubova kroz svoju bogatu karijeru.

"Ja sam neko ko stalno ide napred i misli unapred. Ne mučim se prošlošću. Ovo je sve ludo, ne mogu to da opišem rečima. Pre nekoliko meseci, posle hemoterapije, sećam se da sam se osećao tako potonulo, nikada nisam mislio da bih mogao da se vratim fudbalu da opet igram. Osećam veliko uživanje kada igram i shvatim koliko sreće imam", rekao je Bamba za "BBC" svojevremeno.

Sol Bamba je rođen u Francuskoj, a profesionalnu karijeru počeo je u PSŽ-u nakon što je čak osam godina proveo u mlađim kategorijama tog kluba. Prve seniorske minute dao mu je Vahid Halilhodžić, a Bamba je dve godine igrao za tim iz Pariza. Usledili su Danfermlin Atletik, Hibernijans, Lester, Trabzon, Palermo, Lids, Kardif i Midlzbro.

Najdublji traf ostavio je u Kardifu sa kojim je igrao i Premijer ligu, dok je sa ostalim engleskim timovima učestvovao u Čempionšipu, drugom rangu tamošnjeg fudbala. Elitni rang igrao je i u ostalim zemljama - Francuskoj, Škotskoj, Turskoj i Italiji. Godinama je bio reprezentativac Obale Slonovače, a karijeru je završio sa 46 mečeva. Bio je deo tima na dva Svetska prvenstva, na dva Kupa afričkih nacija, jednim Olimpijskim igrama i nekoliko velikih takmičenja mlađih kategorija.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Slavlje Zvezde posle plasmana u LŠ  Kurir