Sprema se najveći štrajk fudbalera u istoriji: Najbolji na svetu pokrenuo revoluciju i to nije sve

Fudbalerima je više dosta da ih FIFA i UEFA koriste i rizikuju njihovo zdravlje zarad čistog profita. Zato su digli glas.

Profimedia

Najbolji fudbaler sveta Rodri pokrenuo je vrlo važnu temu u fudbalu i nije dugo trebalo da dobije podršku. Nezadovoljan zbog toga što su igrači "pretovareni" utakmicama, Rodri je na konferenciji za medije uoči meča Mančester sitija i Intera (sreda, 21.00) bez dlake na jeziku govorio o potencijalnom štrajku među fudbalerima, možda i najvećem u istoriji ovog sporta, a njegove reči imale su ozbiljan odjek među kolegama i fudbalskim radnicima.

Tako je prvi čovek La Lige Havijer Tebas, inače njegov zemljak, podržao Rodrija i rekao da ništa na svetu nije važnije od zdravlja fudbalera i njihovih porodica: "Apsolutno podržavam štrajk o kome je pričao Rodri. Nije u pitanju samo zdravlje fudbalera nego i balansiranje u ovoj industriji. Neki će izgubiti zdravlje, a neki svoje porodice", rekao je Tebas.

Rodri je pre svega besan zbog novog, proširenog FIFA Svetskog klupskog prvenstva koje će "produžiti" sezonu za čitav mesec, a razlog nije ništa drugo nego čist profit koji će ostvariti "krovna organizacija". Zbog pritiska da se ubuduće pravi što više međunarodnih klupskih takmičenja, posebno za bogate klubove, Tebas je siguran da će ispaštati i domaće lige koje su pojedini klubovi već pokušali da "uguše" pre dve godine kada su se neuspešno odmetnule od UEFA.

MOHAMED MESSARA/EPA 

"Žele da lige koje imaju po 20 klubova smanje takmičenja i mi to nećemo prihvatiti", rekao je Tebas šta je zapravo bio cilj FIFA i UEFA koje su povećale broj utakmica u svojim takmičenjima.

Videćemo kako će reagovati na Rodrijev apel i da li će se nešto promeniti u budućnosti: "Štrajk? Mislim da smo blizu toga. To je generalno mišljenje igrača i ako se ovako nastavi, nećemo imati drugih opcija. To je nešto što nas stvarno zabrinjava. Mi smo momci koji pate", dodao je najbolji fudbaler Mančester sitija.

Podsetimo, FIFA Svetsko klupsko prvenstvo zapravo nema nikakvu gledanost ni značaj, tako da je odlučeno da od narednog leta učestvuju čak 32 ekipe koje će u SAD igrati od 15. juna do 13. jula. Osim šampiona Evrope Mančester sitija, sa "starog" kontinenta učestvuju još sledeći timovi: Čelsi, Real Madrid, Bajern, PSŽ, Inter, Porto, Benfika, Borusija Dortmund, Juventus, Atletiko i Salcburg.

This browser does not support the video element.

Mančester siti crvena zvezda  MONDO/Dušan Ninković