UEFA promenila pravilo o igranju rukom: Posle "krađe" na Evropskom, ovo se sudi kao penal

Situacija sa četvrtfinala Evropskog prvenstva u fudbalu između Nemačke i Španije promenila je fudbalsko pravilo o igranju rukom u sopstvenom šesnaestercu.

Paul Chesterton/Focus Images Ltd/Profimedia

Engleski sudija Entoni Tejlor ignorisao je igranje rukom na meču Nemačke i Španije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, a danas je stigla potvrda da je napravio grešku i da se ponovo menja tumačenje najspornijeg fudbalskog pravila. Tejlor je oštetio Nemce u tom susretu kada nije dosudio Kukureljino igranje rukom, da bi u 119. minutu Merino golom odveo Španiju u polufinale turnira koje će kasnije osvojiti, a da se slična stvar ne bi više ponovila - UEFA je morala da reaguje.

"Prema najnovijim smeernicama UEFA, kontakt ruke i lopte koji zaustavlja udarac na gol treba strože kazniti i u većini slučajeva dosuditi kaznu, osim ako je ruka odbrambenog igrača preblizu telu ili u kontaktu s telom. U ovom slučaju defanzivac (Kukurelja) rukom, koja nije preblizu tela, zaustavlja udarac na gol čineći sebe većim", objašnjeno je.

"Tu je trebalo dosuditi penal", potvrđuje se u dokumentu koji je prosleđen svim sudijama u Evropi, čime je stavljena tačka na priču o najvećem propustu turnira, na štetu domaćina.

Ovaj primer trebalo bi ubuduće da bude reper sudijama koje budu u dilemi poput Entonija Tejlora i njegovih saradnika koji su bili u VAR sobi. Preciznije, ubuduće ne bi trebalo da se dešava da kada igrač na ovaj način pogodi protivnika u ruku - ne bude nagrađen najstrožom kaznom.

Engleski sudija Entoni Tejlor je inače trpeo veliki pritisak od strane domaćina na tom meču, pošto je ignorisao apel Džamala Musijale, kao i njegovih saigrača koji su ga jurili po terenu. Nije to pomoglo i Španija je prošla dalje.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Anketa ko je najlepši srpski fudbaler  MONDO/Milutin Vujičić