Dosije Nenad Bjelica - "Najbolji trener Balkana": Vređali ga da je Srbin, kao niko udario po Dinamu!

Nenad Bjelica se vratio u Dinamo - tamo gde misle da je najbolji trener na Balkanu i gde ne mogu da mu oproste kontroverzne izjave na račun kluba sa kojim je bio šampion.

Filip Singer/EPA

Fudbalski klub Dinamo napravio je nekoliko lošijih rezultata na početku sezone, a nakon poraza od Hajduka iz Splita na Maksimiru (1:0) i Bajerna u Minhenu (9:2) ceh je platio trener Sergej Jakirović. Iako je u konkurenciji za novog šefa stručnog štaba bio i jedan srpski stručnjak, u Zagrebu su se odlučili da ekipu ponovo preuzme Nenad Bjelica.

Povratnik na klupu Dinama, bivši trener Osijeka, Union Berlina i brojnih drugih klubova, trebalo bi da konsoliduje tim i ponovo osvoji šampionsku titulu, uz daleko bolje rezultate u Ligi šampiona. Svojevremeno označen kao najbolji trener Balkana, odnosno na prostoru bivše Jugoslavije, bjelica ima reputaciju da preokrene situaciju u klubu, ali i nekoliko mrlja zbog kojih je i više nego kontroverzna ličnost hrvatskog fudbala.

Javnost u regionu pamti njegove titule na Maksimiru, ali i skandale koje je pravio kao trener Dinama i Osijeka, uvrede koje je morao da istrpi u Splitu, "prozivku" nedodirljivog Zdravka Mamića, pa i svetski skandal koji je izazvao dok je radio u Bundesligi i želeo fizički obračun sa jednim od najboljih igrača tamošnjeg prvenstva.

Korporacija - navijači Dinama neće oprostiti

Kao trener Osijeka, Nenad Bjelica je imao niz loših reči na račun Dinama. "Igrali ste za korporaciju, a ne za sebe. Pi**a vam strinina. Je**la vas korporacija! Bićete gladni hleba od korporacije, ja vam kažem. Samo kad im više ne budete potrebni", vikao je Bjelica trenerima Rijeke nakon što taj tim nije uspeo da pobedi dok se protiv Dinama borio za titulu. Upravo je Dinamo "korporacija" o kojoj priča, najbolje organizovani tim u zemlji koji često ima i malu pomoć u borbi protiv najvećih rivala. Nije se zaustavljao ni na putu do svlačionice... "Je l' vas usrećila korporacija? P**ka vam materina! Je**la vas korporacija", dobacivao je Bjelica dok se udaljavao.

Uwe Koch / imago sportfotodienst / Profimedia 

"Nema nikakve logike u tome da bilo koji klub u HNL ima toliko svojih igrača u nekom klubu. Bio sam dve godine u sastavu Dinama, suvereno dve titule osvojio, bez ikakve mrlje, bez ikakvih pozajmica i kombinacija", govorio je pa nastavio: "I sad kad se setim pitanja Zdravka Mamića, jedno stoput isto pitanje: 'Nenade, je l' ti nešto treba?' Ja kažem: 'Ne treba mi ništa.' On opet pita: 'Pa ljubavi, pa je l' ti treba nešto?' Kažem: 'Ne treba mi, Zdravko, ništa, sve je pod kontrolom, vidiš da je 20 bodova prednosti.' Sad razumem poruku tog pitanja. Tada mi nije ništa trebalo. Sad vidim šta se radi i kako se radi", ispričao je nakon tog čuvenog meča Rijeke i Osijeka Nenad Bjelica, direktno optužujući Zdravka Mamića da je "zatvarao" utakmice u prvenstvu.

Prethodnih dana svi hrvatski mediji su podsećali čitaoce na ove izjave Nenada Bjelice, ali je on na konferenciji govorio da nema nikakvih problema sa tim i da se čak i supružnici ponekad posvađaju, pa nastave da žive zajedno. U prethodnom periodu isticao je da ne želi da se ogradi od tih izjava koje je davao kao trener Osijeka, a pitanje je kako će navijači Dinama gledati na to što je klub optuživao za nameštanje mečeva u domaćem prvenstvu.

Vređali ga da je Srbin, pretili klanjem

Poreklo Nenada Bjelice prethodnih godina izazivalo je mnogo pažnje u Hrvatskoj, posebno među navijačima timova protiv kojih je igrao, među kojima je prednjačila Torcida iz Splita. Dok je sam Bjelica pričao o tome da je njegova familija poreklom iz mesta Vrbica na granici BiH i Crne Gore, a da su se kasnije preselili u Baranju, Splićani nisu poverovali u tu priču.

MN Press 

"Bjelko Srbine, čakija ti ne gine" pisali su navijači Hajduka, uz skandiranja kojima se preti smrću tadašnjem treneru Osijeka. Kao da je najveća uvreda na svetu biti Srbin, Nenad Bjelica se tih dana branio, objašnjavajući da mu je majka Hrvatica, a da je otac Crnogorac. Još ranije otkrivani su detalji iz porodičnog stabla - otac Božo rođen je 1942. godine na teritoriji današnje Hrvatske, ali je rat proveo u Crnoj Gori, gde je familija ranije živela. Kasnije je bio prvotimac Šparte iz Belog Manastira, igrao i za Osijek, bio nesuđeno pojačanje Vojvodine gde ga je zvao Vujadin Boškov, ali zbog povređenog meniskusa nije prešao...

Sa druge strane, njegov sin Nenad nikada nije ni želeo da ima bilo kakve veze sa Srbijom. Eventualno srpsko poreklo o kojem se pisalo i pevalu Splitu - istina, pretećim tonom - uvek je odlučno demantovao, podsećajući da je pola Hrvat, pola Crnogorac. Iako mu u Osijeku, gde je rođen i fudbalski odrastao, srpsko poreklo "zamerili" daleko manje nego u Dalmaciji.

Tuča mu obeležila avanturu u Nemačkoj

Kao trener Union Berlina nenad Bjelica je fizički nasrnuo na igrača Bajerna iz Minhena, reprezentativca Nemačke Liroja Sanea. Hrvatski stručnjak prvo nije želeo da dozvoli brzo vraćanje lopte u igru, a zatim je Sanea dva puta odgurnuo u predelu lica - nakon kraćeg verbalnog okršaja koji je imao sa krilnim napadačem.

Pričalo se odmah o otkazu, deluje da je to trenutak u kojem su evropski timovi shvatili da Bjelica nije kapacitet za posao u najboljim timovima na kontinentu, a kazna za trenera stigla je od strane saveza. Bjelica nije želeo da se izvini za svoje ponašanje, prebacujući odgovornost na fudbalera, a kasnije je propustio tri utakmice jer je bio suspendovan.

Karijera Nenada Bjelice

Nekadašnji hrvatski fudbaler rođen je u Osijeku, a prve fudbalske korake napravio je u ekipi Metalac Olt. Ubrzo je pojačao Osijek, gde je odigrao i prve dve seniorske sezone u karijeri. Usledili su Albasete, Betis, Las Palmas, pa ponovo Osijek i zatim Kajzerslautern, Admira Vaker i Karnten u kojem je završio karijeru 2008. godine. Odigrao je po jedan meč za mladu i B reprezentaciju Hrvatske, dok je devet puta bio A reprezentativac - čak i na Evropskom prvenstvu 2004. godine.

Goran Stanzl / Pixel Media / Profimedia 

Trenersku karijeru počeo je u svojoj poslednjoj igračkoj godini, kao član austrijskog niželigaša Karntena. Kasnije je radio kao trener Lustenaua, Volfsbergera, Austrije iz Beča, Specije, Leha iz Poznanja, Dinamo Zagreba, svog Osijeka, Trabzonspora i Union Berlina, pre nego što se vratio na Maksimir i zamenio Sergeja Jakirovića.

Kao igrač nije osvojio nijedan trofej, ali je izabran za najboljeg fudbalera Hrvatske davne 2000. godine. Daleko uspešniji bio je u menadžerskoj karijeri - Volfsberger je odveo do prvog mesta u drugoj ligi Austrije, sa Dinamom je osvojio dve titule, Kup Hrvatske i Superkup, dok je kao trener Leha dva puta biran za trenera meseca u Poljskoj.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Sergej Jakirović i Vensan Kompani posle Bajern - Dinamo 9:2  Arena Sport