Maldinija otpisali, on obukao dres reprezentacije: Ovo niko nije očekivao

Danijele Maldini, sin proslavljenog fudbalera Paola i unuk Ćesara, dobio je poziv za reprezentaciju Italije, on će biti treća generacija svoje porodice koja brani boje nacionalnog dresa.

Claudio Giovannini/ANSA

Danijele Maldini nastavlja jednu od najlepših fudbalskih priča, ali i tradiciju u reprezentaciji Italije. Posle dede Ćezara, a onda i oca Paola, Danijele će biti treća generacija svoje porodice koja će obući nacionalni dres. Naći će se na raspolaganju domovini u Ligi nacija protiv Belgije i Izrela.

Njamlađi Maldini je dobio dugoočekivani poziv Lućiana Spaletija i priliku da zaduži opremu reprezentacije Italije. Selektoru Spaletiju  preporučio se posle sjajnih rola u novom klubu. Naime, Maldini je ovog leta potpisao ugovor sa Moncom i tako posle četiri godine u dresu Milana prešao u tim iz Lombardije.

Danijele je od početka sezone sedam puta izašao na teren u Seriji A i upisao je jedan gol, protiv Fiorentine i jednu asistenciju protiv Bolonje. Da se dvadesetdvogodišnji fudbaler nalazi u dobroj formi govori i izjava njegovog trenera iz Monce Alesandra Neste koji je bedavno rekao: "Daniele je poseban igrač, drugaliji od ostalih. Nedostajao mu je kontinuitet, koji sada ima ove, jer uvek igra. Srećan sam zbog njegovog poziva u reprezentaciju, zaslužio je to", ispričao je Neste.

A, da poziv nije stigao zbog uspeha predaka govori i činjenica o velikom napretku mladog Maldinija. Naime, vezista Monce je u prvih sedam mečeva Serije A na terenu proveo već 514 minuta, dok je prošle godine odigrao tek 18 utakmica i sve to za 588 minuta. Između ostalog, ovo je i bio razlog zbog kojeg je Maldini promenio klub, u Milanu je bio od 2020. do 2024, ali je veći deo vremena proveo na pozajmicama, tako je tokom karijere nosio dres Specija, Empolija i Monce, pre nego što je zvanično postao deo ekipe iz Lombardije.

Stopama dede i oca

Vrlo je retka situacija da u jednoj porodici tri generacije budu deo reprezentacije - Maldinijevi su u tome uspeli. Ćesare Maldini je branio boje Italije 14 puta u periodu od 1960. do 1963. Što se klupske karijere tiče, igrao je za Trestinu i Torino, ali je najveći uspeh ostvario u Milanu (1954-1966) za koji je nastupio čak 347 puta.

Ćesare je, dakle, nosio dres tri kluba, a za razliku od oca Paolo je u potpunosti ostao veran Milanu i zbog toga važi za legendu kluba, ali i italijanskog fidbala. Milan je bio njegov jedini tim, u njemu je igrao od 1978. do 2009. i zabeležio je 647 nastupa i 29 golova, pet puta je bio šampion Evrope i sedam puta prvak Italije. Takođe, je igrao i za nacionalnu selekciju, najpre do 21 godine, a potom i za seniorski tim - 126 puta je izašao na teren i postigao je sedam golova.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Fudbalska revolucija u Kataru 2  MONDO/Milutin Vujičić