"Ove 3 promene u fudbalu bi rešile probleme": Pike predložio radikalne mere, ne što se igra veliko takmičenje!

Pike predložio tri važne mere za koje smatra da bi drastično olakšale posao fudbalerima.

Profimedia

Poznato je da je FIFA uvela novo, reformisano takmičenje - Svetsko prvenstvo klubova koje će imati 32 tima. Doprinela je širim promenama i UEFA koja je povećala broj utakmica u Ligi šampiona. Logično je da će sve ovo uticati i na povećanje broja mečeva, kao i na same igrače, pa su usledile mnogobrojne kritike zbog njihove velike potrošnje.

Pretrpan raspored je još početkom sezone izazvao revolt kod mnogih igrača, te je tako Rodri među prvima najavio da bi on i njegove kolege mogle da stupe u štrajk. Među onima koji su predložili rešenje problema našao se i Đerar Pike, sa vrlo jednostavnom idejom - smanjiti broj klubova i ukinuti Ligu nacija i Svetsko prvenstvo klubova.

Bivši igrač Barselone je na samitu o sportskom biznisu u Londonu izjavio: "Ima previše utakmica i već možemo da čujemo igrače koji govore da su se povredili, da igraju svaki treći dan utakmicu i da nemaju vremena za odmor", započeo je Pike.

Ovo su njegovi predlozi

  • Smanjiti broj klubova u ligama sa 20 na 16
  • Ukinuti Ligu nacija
  • Ukinuti Svetsko prvenstvo za klubove

 Šta bi on uradio u ovoj situaciji, bio je jasan: "Predložio bih da se lige smanje", odgovorio je Španac. "Idite u lige i recite "Slušajte, umesto 20 timova zašto ne bismo imali 16 ekipa", u isto vreme otišao bih u UEFA i rekao "Zašto stvarate ovu Ligu nacija, to je novo takmičenje koje je teško pratiti". A, ja ću otići u FIFA i reći 'Nije nam potrebno ovo Svetsko prvenstvo klubova koje ste stvorili'. Razumem da žele više prihoda, ali mislim da je bolje za fudbal da postoji manje utakmica", zaključio je Pike.

Ostaje samo jedna dilema - da li bi igrači eventualno pristali na smanjenje plata, možda i drastično, jer će prosto manje raditi nego što sada rade? Teško je zamislti takav scenario, ali vredi pročitati uvek šta kažu velikani poput Pikea.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Fudbalska revolucija u Kataru 2  MONDO/Milutin Vujičić