Najpoznatiji novinar iz Lihtenštajna Ernst Hasler, kome je Svetsko prvenstvo u Kataru čak 12. sa kog izveštava, vrlo dobro je upućen u prilike u Švajcarskoj pošto se njegov omiljeni klub Vaduc takmiči u "komšijskoj ligi". Zbog znanja i velikog iskustva koje poseduje više je nego relevantan sagovornik na temu utakmice između Srbije i Švajcarske u kojoj će se u 90 minuta odlučiti ko ide u osminu finala Mundijala, a ko se posle prvog kruga "vraća kući".

Zajedno smo gledali meč Engleske i Velsa i usled mirne završnice meča dotakli se "rivalstva" Srbije i Švajcarske koji je na programu večeras, a Hasler je za MONDO ispričao da je predstojeći duel "klasičan fifti-fifti", međutim tim iz alpske države ima prednost...

"Švajcarcima je dovoljan bod da prođe dalje i zato imaju prednost jer mogu da igraju defanzivnije, odaberu da koriste kontre i to im je lakše nego da napadnu. Mislim da će se braniti, dobro poznajem selektora Murata Jakina i voli da igra defanzivno, tako mu izgledaju i treninzi, a videli ste i meč protiv Brazila kada je igrao 'na nulu'. I malo mu je falilo da to upali", rekao je Hasler koji se osvrnuo i na politički kontekst utakmice i koji bi mogao da odigra ulogu.

Pre četiri godine u Rusiji u centru pažnje bili su Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, prvi rođen u Gnjilanu, drugi poreklom iz Podujeva, koji su na neprimeren i provokatorski način slavili golove. Pokazivali su dvoglavog orla rukama, inače simbol Velike Albanije, kako bi se dodvorili Albancima i navijačima tzv. Kosova, za koje su inače odbili da igraju zbog toga što su slabiji od Švajcarske. Zbog toga se digla velika frka u javnosti, čak i u Švajcarskoj gde su ovi fudbaleri bili žestoko kritikovani pošto su zloupotrebili dres njihovog državnog tima za propagiranje političkih ideja.

Granit Džaka
Profimedia 

"Bila je to teška utakmica zbog srpskog porekla više igrača Švajcarske i njihove veze sa 'Kosovom', zbog toga je bila velika diskusija u Švajcarskoj. Sećam se te proslave sa 'orlom', to se Švajcarcima nije dopalo i zbog toga je rečeno da ne sme da bude više takvih provokacija jer zastupaju Švajcarsku. To nije bila prednost za njih i mislim da su od tada naučili i mislim da se neće ponoviti", rekao je Hasler i dodao:

"Svi su ih kritikovali zbog toga, Džaka i Šaćiri su pokušali da objasne, a onda im je objašnjeno da ipak igraju za Švajcarsku i to ne smeju više da koriste. Mislim da to sada ne smeju jer selektor Murat Jakin im je rekao da igraju samo fudbal i da izbegnu političke poruke".

Druga situacija koja je obeležila prethodni meč Srbije i Švajcarske je nedosuđen penal nad Aleksandrom Mitrovićem u duelu sa Fabijanom Šerom, kada je "zaspao" sudija Feliks Brih. Interesantno je da se novinar Hasler toga ne seća na prvu loptu, a kada smo ga podsetili i prepričali da se i dan-danas o tome priča u Srbiji, nasmejao se i rekao da su "imali sreće". Koliko će se predstojeći meč razlikovati od duela pre četiri godine?

"Verujte, Murat Jakin je lukav kao lisica i takođe je odlučio pred meč sa Brazilom da uvede Ridera umesto Šaćirija, stalno izvodi takve trikove i uglavnom se ne zna koji sastav će izvesti. To je prednost za Švajcarsku i trener Jakin je bolji od prethodnika Petkovića, zanimaju ga detalji i ima nos, uvek ima sreće kod nekih stvari, a ne znamo zašto", rekao je novinar.

džerdan šaćiri
Profimedia 

Šta je prednost Švajcarske u ovoj utakmici?

"Švajcarska je veoma dobro organizovana i uvek se dobro postavljaju u odbranu. Murat Jakin je takođe bio defanzivni vezni i zato je uvek orijentisan na defanzivu. Mislim da će Švajcarska tako igrati i protiv Srbije. Šaćiri je propustio meč protiv Brazila, bio je povređen, ali verovatno nije igrao jer je meč sa Srbijom važniji za Švajcarsku i zato su ga odmarali. Srbija? Video sam da imaju sjajne ofanzivne igrače i imaju taj odnos da uvek idu po gol i pobedu. Švajcarska zna da će Srbija igrati agresivno i moraće na to da im odgovore...", rekao je Hasler koji je potom "kritikovao" svog omiljenog igrača u sastavu Srbije.

U pitanju je Dušan Tadić koji ga je razočarao u dosadašnjem delu turnira, iako je "podvaljivao" lopte protiv Švajcarske i zapravo upisao i jednu asistenciju za Pavlovića. Ali, ako pitate Haslera, to nije dovoljno.

"Moj omiljeni igrač u srpskom timu je Dušan Tadić. Veoma je kreativan, ali me je malo razočarao na dosadašnjem Svetskom prvenstvu, mislio sam da će praviti razliku kao Luka Modrić za Hrvatsku, ali to za sada nisam video od njega. Tu je još dobrih ofanzivnih igrača", rekao je novinar koji je radio i u Švajcarskoj.

Prognoza za kraj? Nije ostalo još mnogo do utakmice u petak od 20 časova po srpskom vremenu...

"Ako Srbija prva postigne gol, Švajcarska će morati da napadne i moglo bi da bude vrlo otvoreno, tako da očekujem dosta golova."