SPORT INTERVJU

SRBIJA ME PODSEĆA NA HRVATSKU IZ '98! Hrvatski novinar za MONDO: Piksi je frajer, ali Modrić najveći u istoriji!

Autor Milutin Vujičić

Hrvatski novinar Tomislav Dasović govorio je za MONDO o šansama Srbije i Hrvatske na Svetskom prvenstvu u Kataru. Otkrio je da mu se dopadaju Piksijevi "orlovi" i uporedio ih je sa bronzanom generacijom Hrvatske iz 1998. /od reportera MONDA Milutina Vujičića iz Katara/

Izvor: MN Press/MONDO/Milutin Vujičić

Odlazak u trening kamp reprezentacije Hrvatske, koji nije bio nimalo jednostavan, ispostavio se kao vrlo dobar potez pošto su "komšije" bile više nego raspoložene da se požale na Dohu, porazgovaraju o vremenu i fudbalu, ali i da skuvaju kafu. Tako sam upoznao vedrog kolegu Tomislava Dasovića iz "Večernjeg lista" koji nije puno razmišljao kada sam ga zamolio da nakon konferencije za medije Andreja Kramarića i Borne Sose napravimo razgovor o šansama Srbije i Hrvatske na Svetskom prvenstvu, temi koja već nedeljama sve "svrbi".

"Gledao sam utakmicu Portugal - Srbija i tu sam bio jako iznenađen igrom 'orlova'. Zadivili su me u toj utakmici, pokazali su veliki kvalitet, hrabrost, nastupili su bez poštovanja prema Portugalcima, bili su pravi frajeri u toj utakmici kao što je i Piksi bio kao igrač. Ako prenese taj mentalitet na svoje igrače, Srbija može daleko da dogura", bez ikakvog oklevanja poručio je Dasović i dodao da mu se čini da Srbija ima dosta "klasnih igrača" koje nije previše poznavao, pa su ga impresionirali u prethodnih godinu dana, odnosno od kada je Stojković preuzeo reprezentaciju.

Da li to znači da Srbija podseća na reprezentaciju Hrvatske iz 2018. godine kada je igrala u finalu Svetskog prvenstva i kakve šanse "orlovi" imaju na predstojećem Mundijalu? Dasović je zastao, a onda "ispalio" odgovor koji će i te kako prijati srpskoj javnosti...

"Ovo me podsetilo na Hrvatsku iz 1998. godine (treće mesto na SP, prim. aut.) kada se prvi put pojavila na Svetskom prvenstvu i nije je svet baš dobro poznavao, ali tamo je nastupila bez ikakvih kompleksa i pobedila je Nemce, Holanđane... To je faktor kada se od tebe ne očekuje nešto veliko, ali ti to imaš u sebi - i demonstriraš", rekao je Dasović i dodao:

"Taj faktor iznenađenja je uvek dosta bitan i Srbija nema neke rezultate na velikim takmičenjima i to je možda dobra stvar jer ih neki neće doživeti ozbiljno i to je možda šansa".

A koliko je faktor sreće bitan? O tome kako je i Hrvatska imala sreće na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji, gde je dvaput prolazila na penale, govorio je i selektor Dragan Stojković na konferenciji za medije uoči polaska u Bahrein.

"Sreća je presudna i imali smo je u Rusiji, to je najvažnija stvar, ali ima tu još nešto drugo. Presudan je Modrić, ko ima takvog igrača, takve klase i takvog vođu, taj uvek može da računa na visoki plasman i takvih igrača nema još puno. I nisam siguran da Srbija ima takvog fudbalera. Da li je najveći u istoriji iz Jugoslavije? Ma, sto posto sam siguran da je od svih igrača sa ovih prostora - Modrić najbolji u istoriji", rekao je Dasović i elaborirao:

"Jedini je koji je osvojio Zlatnu loptu i to tako što je preoteo sveti gral fudbala najvećim igračima u istoriji što su Mesi i Ronaldo. A ono što ga još čini velikim je da je nastavio da bude i bolji nego što je tada, mislim da uprkos svojim godinama nije ispod nivoa na kome je bio u Rusiji".

"JEDNA STVAR ME PLAŠI KOD HRVATSKE"

Na konstataciju da je sve veoma mirno u kampu reprezentacije Hrvatske, Dasović je objasnio da kod njih "još ne vlada velika euforija" povodom Svetskog prvenstva pošto su svi pomalo uspavani u zimskom razdobolju i nemaju još potpunu predstavu da počinje najveće fudbalsko takmičenje godine. Ali, da bi se fitilj upalio, potrebno je malo…

"Samo ako odmah krenu pobede - nastaće potpuna euforija. Kao što je bilo i pre četiri godine u Rusiji, posebno nakon pobede nad Argentinom. Ako se zaređaju pobede i budu dobre igre, sve će buknuti kod nas", rekao je Dasović i dodao da se pomalo plaši Maroka, pošto je to prva utakmica na prvenstvu, smatra da je Kanada autsajder, ali se nada da će Hrvatska zajedno uz Belgiju proći u drugu rundu takmičenja.

PRVAK SVETA? EVROPLJANI!

"Loš sam prognozer i uvek tipujem na evropske reprezentacije, a ne Južnoamerikance. O njima se uvek priča, a dve decenije nisu bili prvaci. Najbolji utisak na mene je ostavila Španija, prošle godine su bili izvanredni protiv nas, sad su bili dobri u Ligi naciji, a sviđa mi se kako igraju. Mladi su i neiskusni, ali bili su u četvrtfinalu EP i tu su stekli iskustvo. Od ostalih selekcija potencijal imaju Englezi, ali nisam siguran da će se odupreti pritisku da moraju da budu prvaci sveta što njihovi mediji očekuju od njih. A očekuje se svaki put od 1966. godine, a svaki put puknu jer ne mogu da se nose s tim.

Šta bi u tom slučaju bio uspeh za Hrvatsku? Da li bi sve ispod finala bilo razočaranje za javnost? Dasović misli da niko u komšiliku nema tako velika očekivanja od reprezentacije u Kataru.

"Ne, verujte - ne bi bilo razočaranje. Bilo je i Evropsko prvenstvo gde je Hrvatska ispala u osmini finala. Svi smo tada bili razočarani, ali to nije bio neuspeh jer nas je izbacila Španija. Bio bih zadovoljan osminom finala i plasman u četvrtfinale bi bio izvanredan uspeh. Važno mi je da Hrvatska dobro igra, da su igrači požrtvovani i da se tu vidi nekakva iskra na terenu. Da nas podsete na izdanja u Rusiji. Ali, ispadanje u grupi bi smatrao za neuspeh...", rekao je hrvatski novinar.

U odnosu na generaciju koja je kod Dalića igrala pre četiri godine, šta je ono što najviše fali?

"Najviše izostaje Mandžukić i jako nedostaje Rakitić. To je motor sredine terena, miran, staložen i inteligentan, igrač svetske klase. Ta njegova klasa bi nam dobro došla. Što se tiče Mandžukića, imamo problem da nađemo zamenu za takvog igrača i to je jako teško. I on je bio svetska klasa i "krpimo" se - malo Livaja, Kramarić, pa Petković. Po mom ukusu je Kramarić i zaslužuje da igra jer je puno dao Hrvatskoj. Dao je mnogo važnih golova i ima iskustvo sa Svetskog prvenstva u Rusiji. Drugi je Marko Livaja koji je izvanredan u svom klubu, ima neverovatne brojke i nema respekta ni prema kome i verovatno ga ne poznaju protivnici", poručio je Dasović i za kraj nam otkrio šta je to što ga najviše brine uoči predstojećeg Svetskog prvenstva.

"Poslednjih nekoliko meseci nisam stekao utisak da Hrvatska ima prepoznatljivu igru kao što je to bilo na Svetskom prvenstvu. Pobeđivali smo Dansku, Francusku, pa Austriju... Ali tu nije bilo one igre da mi možemo da kažemo da su nas zadivili i da smo briljantni. Oni su igrali na rezultat i igrali su dobro i rekao bih da su rezultati pokrili nešto slabije partije. To me brine... Da li možemo da se nametnemo čak i Marokancima, kao što smo nekada recimo Englezima? Nisam siguran da možemo da imamo kontrolu igre i moć da pregazimo protivnika".