PROSTO

MNOGI NISU ZNALI ZA OVO FUDBALSKO PRAVILO! Selektor Francuske napravio SEDAM izmena, a objašnjenje je jednostavno!

Autor Milutin Vujičić

Evo zbog čega je selektor Francuske imao pravo na sedam izmena u finalu Svetskog prvenstva.

Izvor: Anadolia/Erçin Ertürk

Neverovatno finale Svetskog prvenstva između Argentine i Francuske donelo je tonu uzbuđenja, ali i dve stvari zbog koje su mnogi podigli obrvu. Prva je zašto je Lionel Mesi na dodeli zlatnog pehara nosio crni plašt, a zatim i kako je selektor "trikolora" Didije Dešan napravio čak sedam izmena? Do pre nekoliko godina, treneri nisu mogli da uvedi više od trojice svežih igrača, ali se u međuvremenu mnogo toga promenilo...

Tako je Dešan zamenio najveći deo tima koji je počeo meč na "Lusail" stadionu, ali važno je reći da ništa nije urađeno mimo pravila, sve je to FIFA definisala ranije i Argentinci nemaju razloga da se bune.

Dešan je već u 41. minutu napravio dve izmene tako što je sve iznenadio i uveo Tirama i Kola Muanija umesto Žirua i Dembelea, pa je u 71. na teren poslao Komana i Kamavingu umesto Grizmana i Ernandeza, da bi na sve to napravio i tri izmene u produžecima. Prvo je Fofana zamenio Rabioa u 96, Konate je ušao umesto Varana u 113, dok je Disasi kročio na teren umesto Kundea - minut pre odlučujuće penal-serije.

Ako se pitate kako je ovo moguće, postoji jednostavno objašnjenje. Na pet izmena na koje je Dešan imao pravo kao i svaki selektor na turniru, dodaje se i jedna "gratis" izmena u produžecima, odnosno izmena zbog "potencijalnog potresa mozga" (Adrijen Rabio) koja ne ulazi u zvanično brojanje.

Interesantno je da je s druge strane Lionel Skaloni zamenio samo jednog igrača u toku regularnog dela meča (zato su i pali energentski), da bi u produžecima uveo petoricu novih fudbalera.